Φθινόπωρο = Υγρασία; ΟΧΙ ΠΙΑ!

Φθινόπωρο = Υγρασία; ΟΧΙ ΠΙΑ!

Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ως έναν συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας. Από το φθινόπωρο και μετά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, η υψηλή υγρασία αυξάνει την αίσθηση του έντονου και διαπεραστικού κρύου. Για παράδειγμα η ατμόσφαιρα ενός χώρου με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80% είναι πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν ενός χώρου με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο, η ύπαρξη ενός αφυγραντήρα στον χώρο γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μία ακόμα συσκευή που έχει προστεθεί στη ζωή μας, με κύριο στόχο να μας προσφέρει ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τη δυσάρεστη υγρασία. Η μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης μιας κατοικίας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στους αφυγραντήρες για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την βοήθεια του αφυγραντήρα και τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε άνετες και ευχάριστες συνθήκες ατμόσφαιρας στο σπίτι μας, αφού μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου κατά 2-3°C και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες στο χώρο μας.

Πριν δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες αφυγραντήρων που θα συναντήσουμε στην αγορά, ας απαντήσουμε μερικά ερωτήματα!
Είναι οικονομικότερο να στεγνώνουν τα ρούχα μου με τη χρήση αφυγραντήρα;

Τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι σχετικά περιορισμένη και η εξωτερική υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το στέγνωμα των ρούχων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων παρίσταται αναγκαία. Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι μία εναλλακτική λύση, αλλά η μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση που έχουν όπως επίσης και η φθορά που προκαλούν στα ρούχα λόγω τον υψηλών θερμοκρασιών που ανεβάζουν, τα καθιστούν μία ιδιαιτέρως ακριβή λύση. Αντίθετα οι αφυγραντήρες είναι συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χάρη στα ειδικά προγράμματα που διαθέτουν, πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

Αναβαθμίζεται ποιοτικά ο αέρας του εσωτερικού χώρου με τη χρήση του αφυγραντήρα;

Η υγρασία σε ένα χώρο εκτός από το αίσθημα δυσφορίας που προκαλεί, συμβάλει και στην ανάπτυξη διαφόρων βλαβερών για την υγεία μικροοργανισμών. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση της υγρασίας και ιδιαίτερα η χρήση αφυγραντήρων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε ιδανικά επίπεδα υγρασίας και να απολαύσετε καθαρό και υγιεινό αέρα στο χώρο σας.

Συμβάλει στη θέρμανση του χώρου ένας αφυγραντήρας;

Με τη χρήση του αφυγραντήρα επιτυγχάνουμε βελτίωση στην αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναλυτικότερα, η σχετική υγρασία ενός χώρου έχει άμεση σχέση με την αίσθηση της θερμοκρασίας που αντιλαμβανόμαστε. Ας δούμε ένα παράδειγμα, σε έναν χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 70%: το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ότι κρυώνει, ενώ στον ίδιο χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 45% η αίσθηση που αποκτά το ανθρώπινο σώμα είναι τελείως διαφορετική και η θερμοκρασία είναι είναι πλέον ανεκτή. Επομένως είναι φανερό ότι ο αφυγραντήρας μπορεί να μην αυξάνει τη θερμοκρασία του χώρου μας, αλλά προσφέρει καλύτερη αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου.

Ποιά είναι η ιδανική θέση που θα πρέπει να τοποθετήσω τον αφυγραντήρα μέσα στο σπίτι;

Ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί στους χώρους με την περισσότερη υγρασία και στους χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε μία συσκευή για κάθε χώρο. Θα ήταν το ίδιο αποδοτικό αν είχατε 2-3 συσκευές τις οποίες θα εναλλάσσετε στους χώρους του σπιτιού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο στο δωμάτιο όπου δεν θα παρεμποδίζεται τόσο η χρήση του δωματίου, όσο και η χρήση του αφυγραντήρα. Θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει επαρκή χώρο περιμετρικά του αφυγραντήρα ώστε να μην εμποδίζεται τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από αυτόν.

Επιλογή αφυγραντήρα

Δύο είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων στην αγορά.
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο τον Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Είναι ο πιο γνωστός σε όλους τύπος αφυγραντήρα. Η αρχή λειτουργίας των αφυγραντήρων με συμπιεστή είναι παρόμοια με την λειτουργία εκείνη των κλιματιστικών μηχανημάτων. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το ψυκτικό στοιχείο του αφυγραντήρα. Εκεί υγροποιείται η υγρασία του αέρα και συγκεντρώνεται στο δοχείο συμπυκνωμάτων. Εν συνεχεία, ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο και αφού η θερμοκρασία φτάσει στα αρχικά επίπεδα επιστρέφει στο χώρο. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή αποτελούν την απόλυτη λύση για καταπολέμηση της υγρασίας άμεσα και αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Χάρη στο μεγάλο εύρος ικανότητας αφύγρανσης που προσφέρουν, έως και 50l/h, συμβάλλουν ενεργά στη μείωση του κόστους θέρμανσης παρέχοντας ιδανικές συνθήκες στον χώρο σας, ενώ εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων κατά τη λειτουργία τους και παρέχουν άμεσο και δραστικά αποτελέσματα στον χώρο μας. Ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν είναι η θερμοκρασία του χώρου, η οποία δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από 13-14°C.

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)

Το κύριο εξάρτημα των αφυγραντήρων χωρίς συμπιεστή (desiccant) με ζεόλιθο είναι ο δίσκος ζεόλιθου ο οποίος περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα. Ο υγρός αέρας του χώρου περνάει μέσα από το δίσκο, ο οποίος χάρη στο αφυγραντικό υλικό συγκρατεί την υγρασία. Για να απομακρυνθεί η υγρασία από το δίσκο, ένα μέρος του αέρα περνάει μέσα από μία ειδική διάταξη και αφού θερμανθεί μέσω μιας αντίστασης, περνάει από το δίσκο και απορροφά την υγρασία που έχει συγκεντρωθεί σε αυτόν. Τέλος, ο αέρας καταλήγει σε έναν εναλλάκτη όπου η υγρασία που έχει απορροφηθεί, συμπυκνώνεται και καταλήγει στο δοχείο νερού της συσκευής. Ταυτόχρονα με την αφύγρανση, οι αφυγραντήρες Desiccant ενισχύουν και τη θέρμανση στον χώρο, αφού αυξάνουν τη θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτόν λόγω της εξαγωγής θερμού αέρα (10°C έως 12°C πιο ζεστός από τη θερμοκρασία που είχε πριν το δωμάτιο).

Πώς όμως θα επιλέξουμε σωστά ποιος αφυγραντήρας καλύπτει τις ανάγκες μας;
Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).

Για την επιλογή των λίτρων του αφυγραντήρα που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

  • Τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε

Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να μας προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου. Ο όγκος του χώρου μας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στον χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται.
Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτός ο υπολογισμός, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:

Έχουμε ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³. Αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα / 24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου μας 4080 / 180 = 22,6 φορές. Αν επιλέξουμε ένα αφυγραντήρα 12 λίτρα / 24ωρο με παροχή αέρα 120 m³/h για τον ίδιο χώρο, θα έχουμε μία σάρωση του χώρου 16 φορών. Συστήνεται για την εξασφάλιση μέγιστων αποδόσεων με γρήγορο και οικονομικότερο αποτέλεσμα, οι φορές που περνάει ο αέρα του χώρου μας μέσα από τον αφυγραντήρα να μην είναι κάτω από 20 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

  • Τη μόνωση που έχει ο χώρος μας και αν παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας στους τοίχους (πχ. μούχλα κλπ)
    Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.
  • Το επίπεδο υγρασίας που έχει η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι
    Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας.
  • Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του.
  • Η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες.
  • Στάθμη Θορύβου

Η παράμετρος του θορύβου παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου πριν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη λειτουργία του μηχανήματος. Για τις συσκευές που τοποθετούνται σε μικρά δωμάτια, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην ξεπερνά τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Οι μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μία στάθμη θορύβου 44-52dB.

Ως συνέπεια των παραπάνω και με σκοπό να επιτύχουμε τη καλύτερη επιλογή αφυγραντήρα, συστήνεται ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας με τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.

Προσοχή στις παρακάτω παρατηρήσεις:
Οι διαστάσεις που δίνονται, αναφέρονται σε ενιαίους χώρους.
Αν συντρέχουν κάποια σημαντικά προβλήματα υγρασίας καλό θα ήταν να επιλεγεί ένα μεγαλύτερο μοντέλο από αυτό που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του χώρου σας.

Rohnson R-9920 Αφυγραντήρας

Κωδικός προϊόντος: 014038
269.00 3 άτοκες

Πριν κάνουμε την όποια αγορά, ας λύσουμε μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχουν προκύψει:

Σε τι χρησιμεύει η αντλία νερού στον αφυγραντήρα;

Η υγρασία είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά σε υπόγειους χώρους με ανεπαρκή αερισμό και μόνωση. Στις περιπτώσεις αυτές, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες, είναι απαραίτητη η χρήση ενός αφυγραντήρα. Το πρόβλημα και η ανάγκη της ύπαρξης αντλίας νερού στον αφυγραντήρα γεννάται, όταν στους χώρους αυτούς δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, στο οποίο να μπορούμε να οδηγήσουμε το συγκεντρωμένο νερό με φυσική ροή. Με την χρήση της αντλίας, το νερό μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζοντας την συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία του, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία μας και το τακτικό άδειασμα του δοχείου του.

Τι είναι η συνεχής αφύγρανση;

Σε πολλές περιπτώσεις η υγρασία ενός χώρου είναι τέτοια που απαιτείται η συνεχής λειτουργία του αφυγραντήρα. Με τη λειτουργία της συνεχούς αφύγρανσης, η συσκευή λειτουργεί αδιάκοπα, ανεξαρτήτως του ποσοστού υγρασίας που έχουμε ορίσει. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να επιτύχουμε την όσο το δυνατό χαμηλότερη υγρασία του χώρου. Η συνεχής αφύγρανση βρίσκει επίσης εφαρμογή σε περιπτώσεις που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αφυγραντήρα για να στεγνώσουμε τα ρούχα. Η μονάδα λειτουργεί συνεχώς, μειώνοντας την υγρασία στον χώρου και διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο το στέγνωμα των ρούχων.

Τι είναι η λειτουργία “Έξυπνη Αφύγρανση” και σε τι μας ωφελεί;

Κατά την επιλογή της λειτουργίας “Έξυπνη Αφύγρανση”, ο αφυγραντήρας επιλέγει μόνος του το ποσοστό υγρασίας που θα πρέπει να επιτύχει στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης με τον πλέον οικονομικό τρόπο και την χαμηλότερη κατανάλωση.

Γιατί χρειάζομαι αφυγραντήρα με λειτουργία “Στέγνωμα Ρούχων”;

Η ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς μήνες περιέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ρούχα να στεγνώνουν πολύ δύσκολα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα μπορεί να στεγνώνει τα ρούχα, αλλά αν λειτουργήσει για παραπάνω ώρες, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό. Τα ρούχα θα στεγνώσουν σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό που θα δυσκολεύουν ακόμα και στο σιδέρωμα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να καλύψουν οι αφυγραντήρες Inventor. Με την ειδική λειτουργία Στεγνώματος Ρούχων που διαθέτουν, στεγνώνουν τα ρούχα με τον πιο κατάλληλο και ιδανικό τρόπο, εξασφαλίζοντας ευωδιαστά και καθαρά ρούχα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι η συνεχής αποστράγγιση;

Συχνά δεν είναι δυνατή η διαρκής παρουσία μας στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένος ο αφυγραντήρας, έτσι ώστε να μπορούμε να αδειάζουμε το δοχείο συλλογής του νερού (εξοχικά σπίτια, απομακρυσμένες αποθήκες κλπ). Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η σύνδεση του αφυγραντήρα μας μέσω ενός ελαστικού αγωγού με την πλησιέστερη αποχέτευση, ώστε τα συμπυκνώματα να απομακρύνονται κατευθείαν από τη συσκευή και να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

Και κάτι ακόμα

Ιονιστής

Ο Ιονιστής αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη τεχνολογία ενός αφυγραντήρα, αφού πέραν την εξάλειψης της υγρασίας, μπορείτε πλέον να εξασφαλίσετε υψηλής ποιότητας αέρα στον χώρο σας, απαλλαγμένο από δυσάρεστες οσμές και σκόνη. Η απελευθέρωση ιόντων συμβάλει στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, μούχλας και μικροβίων, αποτρέποντας την ανάπτυξη αλλεργιών και ασθενειών. Η βελτίωση του αέρα ενός χώρου είναι άκρως σημαντική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου διαμένουν μωρά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Γιατί να έχω ιονιστή και αφυγραντήρα μαζί;

Ο συνδυασμός αυτών των δύο συσκευών προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα αέρα στο χώρο. Από την μία ο αφυγραντήρας απομακρύνει την υγρασία και μαζί όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει και από την άλλη, ο ιονιστής με τα ειδικά φίλτρα που διαθέτει, απομακρύνει σκόνη, βακτηρίδια και δυσάρεστες οσμές προσφέροντας ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στο χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *