Carrot cake με βουτυρόκρεμα

Ένα κέικ με υπέροχη υφή, με την υγρασία που χρειάζεται και την μοναδική αντίθεση που δίνει το γλυκό με την αλμυρή κρέμα που στην προκειμένη περίπτωση μπαίνει ως frosting. Πότε όμως ξεκίνησε και ποιες είναι οι ρίζες του; Το κέικ καρότου είναι πολύ γνωστό στις Αγγλοσαξονικές χώρες. Δεν περιορίζεται όμως εκεί μιας και έχει κυριολεκτικά κατακλίσει όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα γλύκισμα γεμάτο βιταμίνες που «ξεγελάει» τις ενοχές, στην περίπτωση που τις έχουμε!

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε την προέλευση της συνταγής. Η πρώτη όμως δημοσίευση παρατηρείται σε ένα γαλλικό βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε όμως στην Αγγλία το 1827. Το ταξίδι όμως συνεχίζεται και συναντούμε το καροτοκέικ στην Ελβετία, που ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα κέικ. Σε αυτό το σημείο σας υπενθυμίζω πως στις βόρειες χώρες η παραγωγή των καρότων είναι σε άνθιση καθώς τα φρούτα είναι περιορισμένα. Άρα την θέση των φρούτων την αντικαθιστούν επάξια λαχανικά όπως τα καρότα!

Γιατί και πως πήρε τόσες διαστάσεις στην Αγγλία; Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε περιορισμός σε διάφορες τροφές. Με την πολιτική των δελτίων σίτισης οι άνθρωποι προμηθεύονταν ό,τι επιτρέπονταν. Αυτό διήρκησε για 10 χρόνια ακόμα, μέχρι και τα μέσα του 1950. Τα καρότα δεν είχαν κανέναν περιορισμό στη ποσότητα και αποτελούσε έναν έξυπνο και χωρίς κόστος τρόπο για να δώσει γλυκύτητα στα κέικ και τα γλυκά, χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη όπου υπήρχε περιορισμός. Επίσης περιορισμός υπήρχε και στο βούτυρο, βάζοντας στη θέση του ηλιέλαιο. Μια ελαφριά και νόστιμη εκδοχή της συνταγής.

Σήμερα το συναντούμε παντού και σε πολλές παραλλαγές. Δε θα θέλατε όμως να έχετε τη δική σας συνταγή και να την φτιάχνετε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε; Ακολουθήστε τη συνταγή και σίγουρα θα ξετρελαθείτε. Βάλτε τσάι ή καφέ και αφεθείτε στην απόλαυση της γεύσης.

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 4 αυγά
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (το κοσκινίζουμε)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 βανιλέτες
  • 250 γρ. τριμμένο καρότο (στο λεπτό μέρος του τρίφτη)
  • 150 γρ. καρύδια αλεσμένα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Για τη βουτυρόκρεμα:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζ. άχνη ζάχαρη
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 3 βανιλέτες ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια

Επί το έργον:

Για το frosting: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 10 λεπτά μόνο του το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Για το κέικ: Στο κάδο του μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κάθε φορά μέχρι να απορροφηθούν σωστά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ, τις βανιλέτες, το τριμμένο καρότο (αφού πρώτα το στίψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας), τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι ενσωματώνοντας με την μαρίζ ή μία σιλικονούχα σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρόγγυλα ταψάκια 20 ή 23 εκ., ισομοιράζουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 40 με 45 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ τοποθετώντας μία οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο, αν έχει υπολείμματα τότε συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Περιμένουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και έπειτα τοποθετούμε τα δύο κέικ σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Συναρμολόγηση: Σε μία στρόγγυλη πιατέλα ή τουρτιέρα τοποθετούμε το πρώτο κέικ. Απλώνουμε το ½ μείγμα της κρέμας. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κέικ καλύπτοντας με την υπόλοιπη κρέμα και απολαμβάνουμε.

Συμβουλή: Για να γίνει αφράτο το carrot cake, δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα το μείγμα το κέικ.  Το ανακάτεμα αυξάνει το πλέγμα της γλουτένης και αντί για αφράτο, το κέικ βγαίνει λασπωμένο. Για επιτυχημένη βουτυρόκρεμα όλα μας τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να χτυπήσουμε πολύ καλά το βουτύρο. Αυτό θα δώσει την αέρινη και απαλή υφή στην κρέμα.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *