Χειμώνας και κάστανο πάνε χέρι χέρι

Χειμώνας, κρύο, χιόνι, ίσον κάστανο. Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν μία πλούσια γεύση και νοστιμιά, με αρκετές θερμίδες που παρόλα αυτά δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη μεγάλη διατροφική τους αξία.  Πού τα συναντάμε στην Ελλάδα; Οι καστανιές ή αλλιώς «αρτόδεντρα», ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Θα σταθώ όμως στον νομό από όπου κατάγομαι, την Θεσσαλία.

Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι πλούσιο τόσο στην ιστορία και τη μυθολογία του όσο και στα προϊόντα που προσφέρει η μάνα γη. Κοσμημένο με όμορφες καστανιές, που τις συναντούμε στον Κισσό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η περίοδος ωρίμανσής τους ξεκινά στις αρχές του Σεπτεμβρίου και φθάνει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Χαρακτηρίζονται, και όχι άδικα, ως ο σούπερ καρπός του χειμώνα. Γιατί;

Για ποιο λόγο θεωρείται υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

Για ποιο λόγο θεωρείται υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

  1. Τα κάστανα, σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι λιγότερο λιπαρά ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.
  2. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι, από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κλπ.
  3. Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών.
  4. Έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  5. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
  6. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής.
  7. Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.
  8. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  9. Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Κάστανα για όλα τα γευστικά γούστα

Το κάστανο καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, βραστό, ψητό, παγωμένο και μαρόν γλασέ. Τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να το ψήσουμε χαράσσουμε το κάτω μέρος. Άλλη μορφή είναι ο πουρές, που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε γέμιση, συνοδευτικό σε φαγητά, σε κέικ, σε γλυκά κουταλιού ακόμα και ως αλεύρι. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική.

Χρησιμοποιούμε τα κάστανα στη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, στη γέμιση της μαζί με κουκουνάρι, κιμά και σταφίδες. Τα κάστανα ταιριάζουν με πάρα πολλές συνταγές όπως: χοιρινό με κάστανα, πουρές με κάστανα, σούπα κάστανο, γεμιστές πιπεριές με κάστανα, κροκέτες με κάστανα, γεμιστή ομελέτα με κάστανα και φέτα, μιλφέιγ με κάστανα, σοκολατάκια κάστανο, τούρτα κάστανο, κάστανα κομπόστα ή μαρμελάδα και άλλες πολλές.  Είδατε πόσες χρήσεις έχει; Ξεκινήστε από σήμερα τις μαγειρικές σας δημιουργίες χρησιμοποιώντας κάστανα!

 

Πως τα συντηρούμε;

Τα διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό, ακόμα και στην κατάψυξη. Και ας μην ξεχνάμε πως τα κάστανα δεν καταναλώνονται ωμά ούτε χρησιμοποιούνται τα φύλλα τους γιατί εμπεριέχουν μια ουσία την εσκουλίνη η οποία μπορεί να λειτουργήσει σαν δηλητήριο!

Από την Ελένη Καπνιά.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στις Tips. Αποθηκεύστε τον σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *