Χοιρινό καρέ με σάλτσα δαμάσκηνα

Μπήκαμε στο κλίμα των εορτών και ξεκινάμε ζεστά για την διοργάνωση των τραπεζωμάτων. Η λίστα του σούπερ μάρκετ είναι ατελείωτη και περιλαμβάνει πολλά χριστουγεννιάτικα καλούδια. Η αναζήτηση για τις εορταστικές συνταγές είναι πυρετώδης και κάπου εκεί ξεκινάει το πελάγωμα. Μην ανησυχείτε όμως γιατί πραγματικά μπορούμε να οργανωθούμε σωστά.

Για αρχή διαλέγουμε το κρεατικό που επιθυμούμε. Καλό είναι κάθε χρόνο να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα, οπότε δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό. Έπειτα, προσθέτουμε τις γεύσεις που μας αρέσουν και κάπως έτσι χωρίζουμε τα 2 βασικά τραπέζια των εορτών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι και εγώ για φέτος, επέλεξα για το ένα τραπέζι το χοιρινό καρέ και για το άλλο ένα αρνίσιο μπούτι. Καλύπτει τις γεύσεις όλων και υπάρχει ποικιλία. Θέλησα να κινηθώ στα συγκεκριμένα γιατί η ελληνική οικογένεια είναι συνυφασμένα με αυτά. Καλές οι γαλοπούλες, οι πάπιες και τα κυνήγια αλλά φέτος επιθυμώ κάτι παραδοσιακό απλά με μία «μοντέρνα» φορεσιά.

Η σημερινή πρόταση για το χοιρινό καρέ είναι πολύ,  μα πολύ εύγευστη και μυρωδάτη. Την πρώτη φορά που την δοκίμασα όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι. Τα πιτσιρίκια το λάτρεψαν και κάπως έτσι κατοχυρώθηκε ως εορταστική συνταγή προσθέτοντας το πετιμέζι και τα μήλα. Πρόκειται στην ουσία για χοιρινές μπριζόλες ενωμένες. Πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει ένα χοιρινό καρέ ενωμένο χωρίς να του ζητήσετε κάτι παραπάνω. Είναι μία συνταγή χωρίς πολλές απαιτήσεις. Οπότε να είστε σίγουροι για την επιτυχία του. Φτιάχνοντάς την θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας και όλοι θα θέλουν να αυτοπροσκαλεστούν! Δοκιμάστε το συγκεκριμένο φαγητό και πραγματικά θα γίνει το αγαπημένο σας.

Υλικά:

 

  • Ένα χοιρινό καρέ 2 κιλά
  • 750 γρ. κόκκινο κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 25 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 φινόκιο κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 1 πράσο κομμένο στα τέσσερα
  • 2 καρότα κομμένα στη μέση
  • 4 κλωναράκια σέλερι
  • 5 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό σε σιρόπι
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Βάζουμε το καρέ σε μία λεκάνη και το περιχύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους μπαχάρι. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τη μαρινάδα και κρατάμε το κρασί. Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία λαδόκολλα. Εκεί απλώνουμε τα κρεμμύδια τα δαμάσκηνα το φινόκιο, το πράσο, τα καρότα το σέλερι και το σκόρδο.  Αλατοπιπερώνουμε το καρέ και το βάζουμε πάνω από τα λαχανικά.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι το βαλσαμικό σε σιρόπι, τη σόγια και 100 γρ. από τη μαρινάδα. Αλείφουμε το καρέ με το μείγμα μας. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 2 ½ με 3 ώρες. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και με ένα πινέλο αλείφουμε το καρέ με τα ζουμάκια από το ταψί. Αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς κελσίου για να καραμελώσει. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το ταψί και στο μπλέντερ ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τα δαμάσκηνα και την σάλτσα αφού πρώτα τη σουρώσουμε. Τα πολτοποιούμε και σερβίρουμε πάνω από το καρέ.

Συμβουλή:

Το συγκεκριμένο φαγητό το σερβίρουμε με ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Για το τέλειο ψήσιμο η ”Expert Chef” προτείνει:

Pitsos PHA009020 Ηλεκτρική Κουζίνα Εμαγιέ

Pitsos PHA009020 ηλεκτρική κουζίνα εμαγιέ με ωφέλιμο όγκο θαλάμου 66lt, ενεργειακής κλάσης Α, με νέο σύστημα εύκολης αφαίρεσης κρυστάλλων πόρτας, τεχνολογία ThermoFlow και βαθύ ταψί χωρητικότητας 10 λίτρων.

Απόκτησέ το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *