Food Waste: Αντί να το συντηρείς, εξάλειψε το!

Μειώνοντας τη Σπατάλη Φαγητού: Συμβουλές και Πρακτικές

Στην Expert πιστεύουμε ότι υπεύθυνοι για το περιβάλλον και την προστασία του είμαστε όλοι! Γι’ αυτό φροντίζουμε μέσα από τις συνεργασίες μας και τα προϊόντα που σας προσφέρουμε καθημερινά να συμβάλουμε στην βελτίωση του περιβάλλοντος και να σας προτείνουμε προϊόντα με απλό και χρήσιμο σχεδιασμό, κατασκευασμένα για να διαρκούν. Σε αυτήν μας την προσπάθεια συναντάμε πολύ συχνά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί έντονα τόσο εμάς και τους συνεργάτες μας, αλλά και το καταναλωτικό κοινό, το θέμα της σπατάλης τροφίμων. Γιατί; Γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, εμάς, τα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές αλλά και τον πλανήτη. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πως ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί στην καθημερινότητά του να κάνει μικρά βήματα που θα δημιουργήσουν οικολογικές συνήθειες!

Πριν δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε, ας μάθουμε γιατί η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα τεράστιων διαστάσεων που επηρεάζει τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία.

 1. Περιβαλλοντικές Συνέπειες:
 • Εκπομπή Αερίων Θερμοκηπίου: Η παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων συνδέεται με την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Η χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων, η ενέργεια που απαιτείται για την επεξεργασία και αποθήκευση τους, καθώς και η μεταφορά τους σε κάθε γωνιά της γης, συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για περίπου το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
 • Κατανάλωση Νερού: Η παραγωγή τροφίμων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Μόνο το 1/4 της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του κόσμου για έναν χρόνο.
 • Καταστροφή Καλλιεργήσιμης Γης: Η σπατάλη τροφίμων απαιτεί επιπλέον καλλιεργήσιμη γη. Αυτό οδηγεί στην αποψίλωση δασών και καταστροφή δασικών εκτάσεων, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον.

2. Οικονομικές Συνέπειες:

 • Απώλεια Πόρων: Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί κατασπατάληση πόρων, όπως νερού, ενέργειας, εργασίας και κεφαλαίου.
 • Χαμένα Εισοδήματα και Υψηλές Τιμές: Οι απώλειες τροφίμων μεταφράζονται σε χαμένο εισόδημα για τους αγρότες και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
 • Ιατρικά έξοδα: Η σπατάλη τροφίμων εκτιμάται ότι οδηγεί σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστη  που αφορούν την υγεία λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων.
  Το συνολικό κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων της περίθαλψης, της ανασφάλειας σίτισης λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της χαμένης παραγωγικότητας ως παρενέργεια των διατροφικών ελλείψεων – εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

3. Κοινωνικές Συνέπειες:

 • Πείνα και Υποσιτισμός: Περίπου ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτική τροφή, την ίδια ώρα που το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάτε. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού!
 • Ανισότητα: Οι πλούσιες χώρες έχουν το υψηλότερο ποσοστό σπατάλης τροφίμων στο επίπεδο κατανάλωσης, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να παράγουν περίπου 110 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά άτομο κάθε χρόνο.
 • Δικαιώματα στην Τροφή: Η σπατάλη τροφίμων στερεί από πολλούς ανθρώπους το βασικό δικαίωμα στην τροφή, καθώς οι θερμίδες που θα μπορούσαν να τρέφουν ανθρώπους χάνονται4.

Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Ας μην «ταΐζουμε» άλλο αυτό το πρόβλημα.  Ανακάλυψε πώς μπορείς να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού με αυτές τις συμβουλές:

1. Σχεδίασε το Μενού

 • Πριν πας για ψώνια, σχεδίασε το μενού της εβδομάδας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αγοράσεις μόνο τα απαραίτητα
 • Απέφυγε την άσκοπη αγορά τροφίμων που ξέρεις ότι δεν θα επιλέξεις και θα σαπίζουν σε μία γωνία της κουζίνας σου.
 • Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν το τελειότερο σχήμα. Είναι ίδια στη γεύση, αλλά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.

2. Αποθηκεύστε Σωστά

 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά για να αποφύγετε την πρόωρη χαλάρωση. Χρησιμοποιήστε σφραγισμένα δοχεία και τσάντες αποθήκευσης.
 • Διάβασε το άρθρο μας σχετικά με την σωστή αποθήκευση φαγητού το καλοκαίρι εδώ.
 1. Εκμεταλλευτείτε τα Υπολείμματα
 • Μην πετάτε τα υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε νόστιμες συνταγές, όπως σούπες, τηγανιές, σάντουιτς, ακόμα και σάλτσες.
 • Μοιραστείτε τις μεγαλύτερες μερίδες με φίλους ή οικογένεια.
 • Αν περισσέψει φαγητό, καταψύξτε το για μελλοντική χρήση.
 1. Ενημερωθείτε για τις Ημερομηνίες Λήξης
 • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων σας και χρησιμοποιήστε αυτά που λήγουν πρώτα.

Ας συνεισφέρουμε όλοι για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους πόρους μας! Γιαυτό όταν πρόκειται για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, κάθε βήμα μετράει. Όσο μικρό κι αν είναι.🌍🌱

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *