Φτιάχνοντας σπιτικό πετιμέζι

Ο τρύγος έχει ξεκινήσει και τα σταφύλια ρέουν με αφθονία στα τελάρα. Φέτος, λοιπόν, θα φτιάξουμε παρεούλα το δικό μας αγνό πετιμέζι. Ο παππούς μου κάθε χρόνο το ετοιμάζει τον Σεπτέμβριο με τον παραδοσιακό τρόπο. Βγαίνει στην αυλή, ετοιμάζει τη φωτιά με ξύλα και τοποθετεί το καζάνι. Έχετε στο μυαλό σας τον Πανοραμίξ που στέκεται μπροστά από ένα καζάνι και ετοιμάζει τον μαγικό ζωμό; Κάπως έτσι είναι η αυλή του παππού! Αρκετά με τα οικογενειακά μου, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τους δύο βασικούς όρους. Τι είναι ο μούστος και τι το πετιμέζι. Ο μούστος, λοιπόν, είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια και το πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός, δηλαδή το σιρόπι, με την χαρακτηριστική εκείνη γλυκιά και λίγο ξινή γεύση, που έχουμε μετά το βράσιμο του μούστου. Τόσο απλά. Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε το θρεπτικό μας πετιμέζι. Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε τον μούστο έτοιμο «κομμένο» και ο δεύτερος, πιο μπελαλίδικος, να τον φτιάξουμε εμείς. Ότι και να διαλέξουμε η μετέπειτα διαδικασία για το πετιμέζι είναι ίδια.

Μερικές μικρές συμβουλές σχετικά με τον αγορασμένο μούστο είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό σημειώστε:

  • Καλό είναι να αγοράζουμε μούστο ημέρας δηλαδή μούστο «άβραστο», που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ζύμωσή του, ειδάλλως δεν είναι κατάλληλος για πετιμέζι. Κυρίως το μεσημέρι είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος να τον προμηθευτούμε και τον μεταφέρουμε σε καθαρά δοχεία.
  • Ο μούστος που θα αγοράσουμε προσέχουμε να είναι καθαρός, χωρίς κατακάθια και λάσπη και τον ξεκουράζουμε για λίγες ώρες.
  • Όταν θα έχουμε τον μούστο είναι αναγκαίο να τον «κόψουμε» σύντομα ειδάλλως θα ξεκινήσει να «βράζει» δηλαδή ξεκινάει η ζύμωση με αποτέλεσμα να σπάσει το δοχείο. Μέχρι να αρχίσουμε τη διαδικασία του «κοψίματος» τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Πως θα φτιάξουμε και θα «κόψουμε» τον μούστο.

Αυτό που θα χρειαστούμε είναι: 5 κιλά σφιχτά σταφύλια όποιας ποικιλίας μας αρέσει, 1 κ.σ. στάχτη καθαρή από ξύλα και ένα ύφασμα για τουλμπάνι (στράγγισμα). Καθαρίζουμε τις ρώγες και τις πλένουμε καλά. Με τα χέρια μας τις στύβουμε πολύ καλά και μαζεύουμε τον χυμό σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα. Αν μας κουράζει αυτή η διαδικασία τότε τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Έπειτα τα περνάμε από το τουλμπάνι (ύφασμα με ψιλή πλέξη) ή από την σίτα και συλλέγουμε τον χυμό. Μεταφέρουμε στο μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Έως ότου η επιφάνεια είναι καθαρή από αφρούς ρίχνουμε τη στάχτη και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά αφαιρώντας ξανά τους αφρούς. Μόλις σταματήσουν οι αφροί, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αποσύρουμε την κατσαρόλα στην άκρη και περιμένουμε να κρυώσει για 2 ώρες. Έπειτα τον στραγγίζουμε περνώντας τον από το τουλμπάνι αποκτώντας τον καθαρό μούστο. Όσο πιο καθαρός είναι ο μούστος τόσο πιο διαυγές και πιο δεμένο θα είναι το πετιμέζι μας. Σε αυτό το σημείο είτε τον αποθηκεύουμε μέσα στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βάζα που να σφραγίζουν είτε προχωρούμε στη διαδικασία για το πετιμέζι.

Διαδικασία για το πετιμέζι:

Παίρνουμε τον καθαρό και «κομμένο» μούστο, τον τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά στην αρχή μέχρι να πάρει δύο βράσεις και έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση αρκετά. Όποτε εμφανιστούν αφροί τότε ξαφρίζουμε ειδάλλως συνεχίζουμε το βράσιμο από 1 ώρα μέχρι 2 ώρες ώσπου να αποκτήσει ο μούστος σκούρο χρώμα (καραμελέ). Όταν θα είναι έτοιμο τότε θα εμφανιστούν πολλές φουσκάλες στην επιφάνεια. Προσέχουμε να μην παραβράσει το πετιμέζι γιατί θα ζαχαρώσει. Ταυτόχρονα όμως το «δένουμε» καλά ώστε να μη μουχλιάσει. Η υφή από το πετιμέζι πρέπει να μοιάζει με εκείνη του σιροπιού, πυκνό και ρευστό. Όταν είναι έτοιμο το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια και το διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Που χρησιμοποιούμε το πετιμέζι:

  • Αντικαθιστούμε σε οτιδήποτε τη ζάχαρη με το σπιτικό πετιμέζι γιατί λειτουργεί και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως το μέλι.
  • Φτιάχνουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά και λουκουμάκια.
  • Το βάζουμε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες, μαρινάρουμε κρέατα και το χρησιμοποιούμε σαν σιρόπι βάζοντάς το κυριολεκτικά παντού, από φρούτα μέχρι γιαούρτι!
  • Στο πρωινό μπορούμε να περιχύσουμε με πετιμέζι τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμί ή φρυγανιές.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λικέρ.

Να θυμάστε πως τα αγνά και σπιτικά προϊόντα μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα αλλά αξίζει να γευθούμε τις πραγματικές, αυθεντικές και γνήσιες γεύσεις που μας χαρίζει απλόχερα η «μανά γη».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στις Tips. Αποθηκεύστε τον σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *