Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Expert Συνταγές

Τελειώνει σιγά σιγά το φθινόπωρο και πραγματικά ο καιρός δε λέει να εγκλιματιστεί! Ζέστη και ήλιος κατακλύζει ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Φαινόμενα λίγο περίεργα για την εποχή αλλά τί να κάνουμε. Το θέμα μου όμως είναι άλλο. Πότε επιτέλους θα φτιάξω τις πολυπόθητες και αγαπημένες σούπες μου. Δε μπορώ να περιμένω άλλο να πιάσει καμιά βροχή ώστε να ολοκληρωθεί το σκηνικό! Οπότε ξεκινάω δυναμικά με σούπες και ας χρειάζομαι αντιηλιακό! Για να μη σχολιάσω παράλληλα πως έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση της κολοκύθας και εμείς ακόμα να την εκμεταλλευτούμε.

Στα μέρη που ζω η κολοκύθα κυριολεκτικά ξεχύνεται από παντού. Από τους αυτοσχέδιους πάγκους-καλύβες στον δρόμο, στους πάγκους της λαϊκής και των μανάβικων μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή η μεγάλη, στρόγγυλη με το έντονο πορτοκαλί χρώμα κολοκύθα εκτός από την υπέροχη, γλυκιά γεύση, έχει και πολλές σημαντικές, θρεπτικές ουσίες τόσο για τον οργανισμό όσο και για τον ουρανίσκο. Τολμώ να πω, πως είναι από τα gourmet λαχανικά μιας και κοσμούν τους καταλόγους «καλών» εστιατορίων με συνταγές όπως βελουτέ κολοκυθόσουπα.

Εδώ όμως θα θυμηθώ και την παιδίατρό μου που μου το πρότεινε σαν πρώτο λαχανικό για τα παιδιά μου όταν ήταν μωρά. Φαντάζομαι πως δεν είμαι η μοναδική μαμά που της το σύστησε ανεπιφύλαχτα ο γιατρός. Αν γνωρίσει κάποιος την κολοκύθα νομίζω πως θα σταματήσει να ψάχνει τρόπους για να νοστιμέψει το φαγητό του. Την βάζουμε μαζί με πατάτες στο φούρνο και βγαίνει ένα γλύκισμα. Φτιάχνουμε κρέμα κολοκύθας και γεμίζουμε τάρτες.

Είναι ένα λαχανικό όπως τα υπόλοιπα και αυτό δε μας περιορίζει καθόλου στο να την μαγειρέψουμε και να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Αρκετά, λοιπόν, με τα μπλα μπλα και ας προχωρήσουμε στη μία και μοναδική, κολοκυθόσουπα βελουτέ που σημειωτέων είναι και ένα πολύ γιορτινό πιάτο ως ορεκτικό για τις ημέρες των Χριστουγέννων που σιγά σιγά πλησιάζουν.

Υλικά:

  • 700 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα σε κύβους
  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 3 καρότα κομμένες σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 30 γρ. λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος ή φρέσκο γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Τσιγαρίζουμε πρώτα ελαφρώς το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πατάτες με τα καρότα. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα και μετά σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ή κότας. Μαγειρεύουμε  περίπου για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το κάρυ, το πιπέρι και το αλάτι και αλέθουμε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να αποκτήσουμε την βελουτέ υφή.

Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Την σερβίρουμε με κρουτόν ή κολοκυθόσπορο.

Συμβουλή: Αν κάποιος δεν επιθυμεί την κρέμα γάλακτος τότε την αντικαθιστούμε με γάλα είτε με επιπλέον ζωμό. Για περισσότερη νοστιμιά σερβίρουμε τη σούπα σε ατομικά μπολάκια, πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα, τοποθετούμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να γκραντιναριστεί και απολαμβάνουμε.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *