Κορωνοϊός | Πέντε tips για εργασία από το σπίτι

Τηλεργασία

Πέντε tips για εργασία από το σπίτι

Ο κωρονοϊός, δυστυχώς, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και άλλαξε την καθημερινότητά μας. Στις ανατροπές που προκάλεσε συγκαταλέγεται και η τάση για τηλεργασία. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε κάποιες χώρες η εργασία από το σπίτι αποτελούσε ήδη μια εναλλακτική, ειδικά για τις πολυεθνικές εταιρείες. Στην Ελλάδα, ομολογουμένως, πιαστήκαμε ελαφρώς… απροετοίμαστοι, μα ποτέ δεν είναι αργά να «στήσετε» ένα γραφείο στο σπίτι, αφού προηγουμένως διαβάσετε τις ακόλουθες συμβουλές.

1) Βρείτε τον κατάλληλο χώρο

Μια βασική αρχή στην εργασία από το σπίτι, είναι να καθορίσετε έναν συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο και θα διαμορφώσετε ιδανικά, για να διασφαλίσετε την παραγωγικότητά σας. Οφείλει να είναι σχετικά απομονωμένος από τους χώρους που χρησιμοποιεί η υπόλοιπη οικογένεια και να μπορεί να σας προσφέρει μια εργονομική θέση εργασίας (όχι, το κρεβάτι σας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές!).

Αν το κρίνετε απαραίτητο, εφοδιαστείτε με μια άνετη πολυθρόνα γραφείου. Μια έξυπνη ιδέα είναι, επίσης, μια αυτοσχέδια πινακίδα που προειδοποιεί έξω από την πόρτα του οικιακού σας γραφείου πως
βρίσκεστε σε κάποιο conference call, προκειμένου να μην έχετε απρόσμενους «εισβολείς» στο χώρο σας κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής τηλεδιάσκεψης.

2) Βελτιώστε την πρόσβαση στο internet

Απαραίτητη προϋπόθεση στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τηλεργασίας είναι μια ταχύτατη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν η θέση εργασίας σας βρίσκεται κοντά στο router σας, προτιμήστε να συνδεθείτε απευθείας με καλώδιο. Σε περίπτωση που όλες οι θύρες Ethernet είναι κατειλημμένες, σας προτείνουμε οικονομικότατες συσκευές switch, με τιμές της τάξεως των 10€.

Αντιθέτως, αν βρίσκεται μακριά από αυτό και η ασύρματη πρόσβαση είναι προβληματική, αναζητήστε μια λύση που ενισχύει το WiFi σας, όπως π.χ. ένα range extender. Επίσης, μην αποκλείετε και την αγορά ενός προσιτού router, εάν η συσκευή που σας έχει προμηθεύσει ο πάροχος είναι «φτωχή» σε τεχνικά χαρακτηριστικά.

3) Επιλέξτε ένα αξιόμαχο laptop

Η ταχύτατη πρόσβαση στο internet δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αν δεν την αξιοποιεί ένας εξίσου γρήγορος υπολογιστής. Σε περίπτωση που το PC του σπιτιού σας έχει αρχίσει να αποκτά… μουσειακή αξία, η επιλογή ενός σύγχρονου υπολογιστή, κατά προτίμηση laptop, είναι μονόδρομος.

Η φορητότητα που παρέχει η λύση ενός laptop θα σας φανεί χρήσιμη, όταν θα επιστρέψετε στη δουλειά σας και θα θέλετε να συγχρονίσετε τα πάντα. Ακόμα, όμως, και αν η εταιρεία σας έχει προνοήσει να σας προμηθεύσει με ένα laptop, ίσως χρειαστείτε περιφερειακά που θα κάνουν τη χρήση του πιο εύκολη, όπως ένα ποντίκι, ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο αν πραγματεύεστε μακροσκελή κείμενα ή ένα καλό σετ hands free ακουστικών για τις τηλεδιασκέψεις σας.

4) Ωρα για ένα σταθερό τηλέφωνο!

Δεν είναι λίγες οι θέσεις εργασίας που απαιτούν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες και συνεργάτες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό να σας δοθεί η δυνατότητα να προωθήσετε προσωρινά τις κλήσεις του σταθερού σας στο γραφείο προς το σταθερό του σπιτιού σας. Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να αντικαταστήσετε το απαρχαιωμένο σταθερό σας τηλέφωνο; Προτιμήστε ένα ασύρματο DECT, για να μην είστε υποχρεωμένοι να έχετε τη συσκευή σας όπου υπάρχει πρίζα τηλεφώνου στον τοίχο.

5) Διατηρήστε την καθημερινή σας ρουτίνα

Τηρήστε ευλαβικά τη ρουτίνα που είχατε, όταν πηγαίνατε στο γραφείο. Ξυπνήστε την ίδια ώρα, κάντε την ίδια προετοιμασία και μεταφερθείτε στο οικιακό σας γραφείο σαν να πηγαίνατε στον χώρο εργασίας σας. Μην μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε μεγάλα και συχνότερα διαλείμματα που αποσυντονίζουν τη συγκέντρωσή σας, γιατί έτσι θα καταλήξετε να εργάζεστε μέχρι τα μεσάνυχτα! Κρατήστε αυστηρές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ελεύθερού σας χρόνου και του ωραρίου εργασίας σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *