Οι πέντε βασικές λειτουργίες του φούρνου σου

Πως λειτουργεί ο φούρνος μου

Οι πέντε βασικές λειτουργίες του φούρνου σου

Νομίζω ότι όλοι σίγουρα μπερδευόμαστε με το κουμπί του φούρνου, το οποίο έχει τα διάφορα σύμβολα που μας υποδεικνύουν τους διάφορους τύπους ψησίματος. Ο συνήθης τρόπος ψησίματος στους ηλεκτρικούς φούρνους είναι οι αντιστάσεις “πάνω”, “κάτω” ή “πάνω-κάτω”. Μία άλλη λειτουργία που είναι αρκετά συνηθισμένη, είναι η λειτουργία αέρα που συμβολίζεται με τo γνωστό έλικα ανεμιστήρα αλλά και το γκριλ που συμβολίζεται με την ευθεία τεθλασμένη γραμμή.

Σίγουρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε απίστευτα επίπεδα στην κατηγορία των φούρνων, ωστόσο όμως ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και σιγά σιγά θα αναλύσουμε όλη την τεχνολογία του ψησίματος έτσι όπως εξελίσσεται. Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να ψήνουμε ιδανικά στην κάθε βασική λειτουργία:

Λειτουργία ”πάνω-κάτω”

Ψήνουμε φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά, μελιτζάνες με τομάτα και φέτα, ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ, πίτες αλλά και γλυκά.

Λειτουργία ”πάνω”

Χρησιμοποιούμε την πάνω αντίσταση όταν θέλουμε στο τελείωμα του ψησίματος να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό μας. Για παράδειγμα αν κάνουμε ψητές πατάτες φούρνου οι οποίες έχουν «βράσει» στο εσωτερικό τους αλλά δεν έχουν πάρει χρώμα, τις βάζουμε στην πάνω αντίσταση για κανένα δεκάλεπτο για να ροδοκοκκινίσουν.

Λειτουργία ”κάτω”

Χρησιμοποιούμε την κάτω αντίσταση όταν θέλουμε να ψηθεί το κάτω μέρος του φαγητού μας λίγο περισσότερο. Όταν ψήνουμε μια πίτα και το φύλλο στο κάτω μέρος της κρατάει ακόμα, την βάζουμε στη κάτω αντίσταση για εντατικό ψήσιμο στο κάτω μέρος του ταψιού.

Λειτουργία ”γκρίλ”

Χρησιμοποιούμε το γκριλ όταν θέλουμε να ψήσουμε κρέας, ψάρι ή ψητά λαχανικά.

Λειτουργία ”αέρα”

Χρησιμοποιούμε τον αέρα όταν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό ομοιόμορφα σε ένα ζεστό στρώμα αέρα. Ιδανικά ψήνουμε στον αέρα το παστίτσιο και το μουσακά όπου είναι φαγητά που έχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα τροφής μέσα στο ταψί, η οποία πρέπει να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει.

Tips:

1.Για ένα πετυχημένο ψήσιμο πρέπει να μην αμελούμε να προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο μας!

2. Μην ανοίγετε συνέχεια το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί ο ατμός που χάνεται είναι αυτός που ψήνει το φαγητό, οπότε κάθε φορά που η πόρτα του φούρνου ανοίγει επιβραδύνεται η διαδικασία του ψησίματος.

Αυτή το άρθρο δημοσιεύτηκε στις Tips και επισημάνθηκε στις .

Μια σκέψη για το “Οι πέντε βασικές λειτουργίες του φούρνου σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *