Pizza στο Air Fryer! Μία υγιεινή ένοχη απόλαυση!

Φανταστείτε να βυθίζετε τα δόντια σας σε ένα ζεστό, τραγανό και τυρένιο κομμάτι pizza. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης, που μας μεταφέρει στον παράδεισο της πίτσας!

Ναι, είναι πέρα για πέρα αλήθεια! Η 09 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Πίτσας! Μια ολόκληρη μέρα – 24 χαρούμενες και νόστιμες ώρες – αφιερωμένη ειδικά στον εορτασμό αυτού του πιο λαχταριστού υδατάνθρακα που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η πίτσα όμως έχει υπάρξει κύρια αιτία τσακωμού για πολλά ζευγάρια και φίλους ανά τον κόσμο, με κύριο επιχείρημα αν ο ανανάς ανήκει σε μια πίτσα ή όχι. Ανεξάρτητα από την προτίμηση του καθενός, ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο σχεδόν όλοι μπορούν να συμφωνήσουν: η πίτσα είναι μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εφευρέσεις.

Ας μάθουμε λίγες λεπτομέρειες για την Εθνική Ημέρα Πίτσας.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι η Εθνική Ημέρα Πίτσας ξεκίνησε τον 10ο αιώνα στη Νάπολη της Ιταλίας. Τότε είναι που τα αρχεία δείχνουν για πρώτη φορά την παρουσία του προγόνου της σύγχρονης πίτσας. Ξεκίνησε ως ένα απλό ψωμί αλειμμένο με σάλτσα και πασπαλισμένο με τυρί.

Η πίτσα άφησε τελικά το στίγμα της στην Αμερική το 1905. Στη Νέα Υόρκη, μια πιτσαρία που ονομάζεται Lombardi’s δημιούργησε τη σπίθα που θα φώτιζε τις καρδιές σε όλη τη χώρα από τότε μέχρι και το μακρινό μέλλον. Το 1905 ήταν η χρονιά που η Lombardi’s έλαβε την πρώτη εμπορική άδεια παρασκευής πίτσας που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άμα θέλετε να γευτείτε αυτή την πρώτη πραγματική πίτσα, κατευθυνθείτε στη Μικρή Ιταλία στο Μανχάταν καθώς το Lombardi’s εξακολουθεί να λειτουργεί!

Υπολογίζεται ότι η πρώτη “επίσημη” Εθνική Ημέρα Πίτσας ξεκίνησε πιθανώς κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά όποτε και να ξεκίνησε, αξίζει πλέον να γιορτάζεται κάθε χρόνο!

Πώς να γιορτάσετε την Εθνική Ημέρα Πίτσας

Μα φυσικά απολαμβάνοντας ένα, δύο, μπορεί και τρία κομμάτια πίτσας. Κανείς δε θα το μάθει αν φας μία ολόκληρή πίτσα, οπότε γιατί όχι; Η μόνη δυσκολία σε μια μέρα όπως η σημερινή είναι να αποφασίσεις τι είδους toppings θα βάλεις από πάνω.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουμε να σου προτείνουμε μία κλασσική συνταγή, Pizza Pepperoni με ένα μικρό Twist. Θα την ψήσουμε στο Airfryer!

Συνταγή:

Υλικά:
Για τη βάση της πίτσας

50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

45 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 1,5%

ρίγανη, αλάτι, μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι σε σκόνη

Toppings

30 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα (για το στεφάνι)

1 κ.γ. σάλτσα τομάτας

20 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

11 φέτες Pepperoni

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη βάση και τα πλάθουμε μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι.

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό.

Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας με τον πλάστη.
Δημιουργούμε με την τριμμένη μοτσαρέλα ένα στεφάνι στην άκρη της ζύμης μας, το οποίο και σφραγίζουμε με τη ζύμη.

Ψήνουμε την βάση της πίτσας μας στο Αirfryer στους 190ο C για 5 λεπτά.
Έτσι η βάση της πίτσας μας θα είναι τραγανή, χωρίς να καούν τα υπόλοιπα υλικά μας.
Για ευκολία, δε θα βγάλουμε την ζύμη μας από το Αirfryer, αλλά θα “χτίσουμε” την pizza μας στον κάδο του.

Ανοίγουμε τον κάδο του Αirfryer, και απλώνουμε πάνω στην ζύμη μας την σάλτσα τομάτας και τα toppings. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλα , ώστε να λιώσει και να κρατήσει τα topping μας στην θέση τους.
Ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά στους 190ο C.

Η πίτσα μας είναι έτοιμη!

Tip:

Αν η μοτσαρέλα ή το τυρί της επιλογής μας δεν μπει πάνω από όλα τα υπόλοιπα υλικά, με σκοπό να τα “παγιδεύσει” πάνω στην ζύμη μας, υπάρχει ο κίνδυνος να πετάξουν τα υλικά μας και να τα βρούμε διάσπαρτα στον κάδο του Αirfryer.
Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και μία σχάρα για Αirfryer, η οποία θα αποτρέψει τα toppings να βρεθούν στο πάνω μέρος του κάδου.

Μήπως έφτιαξες παραπάνω ζύμη; Σου έχουμε την τέλεια λύση. Φτιάξε μικρά ντονατσάκια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε την ζύμη που έχει απομείνει σε μπαλάκια που έχουν το μέγεθος καρυδιού.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια μας μέσα στο Αirfryer και τα ψήνουμε στους 200ο C για 5 λεπτά.
Όπως είναι ζεστά, τα περνάμε από μείγμα ζάχαρης και κανέλας, τα περιλούζουμε με μέλι ή ακόμα και με πραλίνα! Οι επιλογές είναι άπειρες!

Αν σου άνοιξε η όρεξη για σπιτική πίτσα και το μόνο που σου λείπει είναι το Αirfryer, οι ειδικοί έχουν διαλέξει ειδικά για εσένα τα παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *