Προτάσεις για συνοδευτικά πιάτων με κρεατικά

Τα γιορτινά πιάτα συνήθως είναι πολύ πλούσια σε γεύση γι’ αυτό προσπαθούμε να τα αναδείξουμε συνοδεύοντάς τα με πιο ελαφριές γαρνιτούρες. Γαρνιτούρες όμως που μπορούν να σταθούν και μόνες τους σαν ορεκτικά και πρώτα πιάτα. Παρακάτω σας έχω τις πιο νόστιμες και συνάμα ελαφριές προτάσεις για να ικανοποιήσετε και τον πιο δύσκολο καλεσμένο σας. Καλή απόλαυση!

Αρωματικό πιλάφι

  • 1 κούπα ρύζι κίτρινο (250 γρ.)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 κούπες ζωμό κότας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 4 σπόρια κακουλέ
  • Μία πρέζα σαφράν
  • Καψαλισμένο φιδέ
  • ½ κούπα καβουρδισμένο αμύγδαλο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα κράνμπερι
  • Σπόρους από ρόδι
  • Αλάτι-πιπέρι

Επί το έργον:

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και στο βούτυρο το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ρύζι και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ζωμό κότας, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι περίπου για 15 λεπτά. Παράλληλα παίρνουμε δύο φωλιές φιδέ, τον θρυμματίζουμε σε κομμάτια και τον καβουρδίζουμε μόνο του με λίγο βούτυρο. Πέντε λεπτά πριν ετοιμαστεί το ρύζι ρίχνουμε μέσα το φιδέ, τα κράνμπερι και το αμύγδαλο και βράζουν όλα μαζί. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, τη φλούδα λεμονιού και το μπαχάρι. Γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.

Καραμελωμένα Καρότα

  • 800 γραμμ. καρότα καθαρισμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαυροσούσαμο για γαρνίρισμα

Επί το έργον:

Για αρχή καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Παίρνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μαυροσούσαμο. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Γαρνίρουμε με το μαυροσούσαμο.

Ψητές ρίζες

  • 1 μεγάλη ρέβα
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 3 πατάτες μεγάλες
  • 5 καρότα μεγάλα
  • 5 παντζάρια μεγάλα
  • 1 φινόκιο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό. Παράλληλα, καθαρίζουμε τη ρέβα, τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες και τα καρότα. Πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα, κυδωνάτα κομμάτια. Παίρνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τα λαχανικά και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και στην άκρη τοποθετούμε τα παντζάρια κόβοντάς τα στα δύο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα. Έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο  και ψήνουμε για άλλα 15 μέχρι να χρυσαφίσουν. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πατάτες baby με λευκό κρασί

  • 700 γρ. πατάτες baby
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 250 γρ. λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Σχινόπρασο για γαρνίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Επί το έργον:

Πλένουμε πολύ καλά με νερό τις πατάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και τις μισοτηγανίζουμε μέχρι να κάνουν κρούστα. Τις στραγγίζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και το ζεσταίνουμε καλά. Προσθέτουμε τις πατάτες, την πάπρικα, το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι. Τις ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε δυνατή ένταση μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί. Σερβίρουμε ζεστές με ψιλοκομμένο σχινόπρασο.

Tefal Ingenio Expertise Σετ Τηγάνια 22/26cm+Χερούλι

Tefal Ingenio Expertise Σετ Τηγάνια 22/26cm+Χερούλι

Tefal Ingenio Expertise Σετ Τηγάνια 22/26cm+Χερούλι, αντικολλητικό σετ τηγανιών με δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

Απόκτησέ τα!

Πουρές σελινόριζας

  • Μία μεγάλη σελινόριζα
  • 4 πατάτες
  • 1 καρότο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό και ξύσμα λεμονιού

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε κομμάτια. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα λαχανικά μας μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και μετά τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.  

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *