Ψάχνω Laptop, τι να προσέξω;

Ψάχνω Laptop, τι να προσέξω;

Ψάχνω Laptop, τι να προσέξω;

Tips που πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά του laptop σου

Βρες τον τέλειο φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό αγοράς laptop.

Ένα laptop είναι εύκολο για στην μεταφορά, αλλά επίσης αρκετά ευέλικτο ώστε να εκτελέσει απαιτητικές εφαρμογές.

Παρόλο που τα tablets και τα smartphones είναι πιο δημοφιλή, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι όλα, από την πληκτρολόγηση ενός ερευνητικού εγγράφου έως τη συμπίεση βίντεο ή ακόμα και το gaming, λειτουργούν καλύτερα σε ένα notebook. Τι είδους φορητό υπολογιστή πρέπει να πάρεις; Δημιουργήσαμε τον παρακάτω οδηγό αγοράς φορητού υπολογιστή για να σε βοηθήσουμε.

Σύντομα tips

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου κατά την επιλογή ενός νέου φορητού υπολογιστή. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες τις παρακάτω ενότητες.

1) Οι οθόνες 12,5 έως 14 ιντσών προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ευχρηστίας και φορητότητας. Οι μεγαλύτερες οθόνες είναι ωραίες, αν δεν ταξιδεύεις πολύ και τα μικρότερα μοντέλα είναι ιδανικά για παιδιά.

2) Εάν σκοπεύεις να αγοράσεις laptop πάνω από 500€, βρες ένα που να έχει αυτές τις ελάχιστες προδιαγραφές: Core i5 ή Ryzen 5, 1920 x 1080 οθόνη, 8GB RAM και τέλος SSD Storage αντί για σκληρό δίσκο.

3) Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας 8+ ώρες είναι ιδανική αν σκοπεύεις να μεταφέρεις το laptop σου οπουδήποτε.

4) Τα Chromebook είναι καλά για παιδιά και μαθητές και η λειτουργικότητά τους επεκτείνεται γρήγορα. Οι φορητοί υπολογιστές Windows και τα MacBooks προσφέρουν και οι δύο πολλές λειτουργίες. Το ποια πλατφόρμα θα προτιμήσεις είναι περισσότερο θέμα προσωπικού γούστου.

Επίλεξε το σωστό μέγεθος laptop

Πριν δείς τις προδιαγραφές ή τις τιμές, πρέπει να αποφασίσεις πόσο φορητό θέλεις να είναι το laptop σου. Οι φορητοί υπολογιστές κατηγοριοποιούνται συνήθως από τα μεγέθη οθόνης τους:

Laptop 11 έως 12 ίντσες: Τα λεπτότερα και ελαφρύτερα συστήματα έχουν οθόνες 11 έως 12 ιντσών

Laptop 13 έως 14 ίντσες: Παρέχει την καλύτερη ισορροπία φορητότητας και χρηστικότητας

Laptop 15 έως 16 ίντσες: Το πιο δημοφιλές μέγεθος, οι φορητοί υπολογιστές 15 ιντσών ζυγίζουν συνήθως 4 έως 5,5 κιλά. Σκέψου αυτό το μέγεθος εάν θέλεις μεγαλύτερη οθόνη και δεν σκοπεύεις να μεταφέρεις παντού και συχνά το σημειωματάριό σου.

Laptop 17 έως 18 ίντσες: Εάν ο φορητός σας υπολογιστής παραμένει στο γραφείο σου όλη μέρα κάθε μέρα, ένα σύστημα 17 ή 18 ιντσών θα μπορούσε να σου προσφέρει το είδος επεξεργασίας που χρειάζεσαι για να παίξεις παιχνίδια υψηλών προδιαγραφών ή να κάνεις παραγωγικές εργασίες με απαιτήσεις.

Μην αμελείς τη μπαταρία

Εάν αγοράζεις ένα μεγάλο, ογκώδες notebook ή ένα gaming laptop που θα χρησιμοποιείται μόνο σε ένα γραφείο κοντά στην πρίζα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, εάν σκοπεύεις να τον έχεις παντού δίπλα σου , είτε στο σπίτι είτε στην εργασία σου, θα χρειαστείς τουλάχιστον 7 ώρες αντοχής, με 8+ ώρες να είναι οι ιδανικές.

Έλεγξε το πληκτρολόγιο και το touchpad

Οι πιο εντυπωσιακές προδιαγραφές στον κόσμο δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα  εάν ο φορητός υπολογιστής που αγοράζεις δεν έχει καλή εργονομία. Εάν σκοπεύεις να κάνεις πολυ δουλειά στον υπολογιστή σου, βεβαιωσου ότι το πληκτρολόγιο προσφέρει ευδιάκριτα πλήκτρα και με αρκετό χώρος μεταξύ τους. Αναζήτησε ένα ακριβές touchpad με υποστήριξη πολλαπλών κινήσεων αφής που ενισχύουν την παραγωγικότητα και μεταμορφώνουν την εμπειρία χρήσης.

Mac, Windows ή Chrome OS

Δεν είναι εύκολο να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, ειδικά εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με Mac και PC. Αυτή η γρήγορη επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών κάθε πλατφόρμας θα σε βοηθήσει.

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ένα από τα τρία λειτουργικά συστήματα: Windows, Chrome OS ή MacOS (μόνο για MacBooks). Η επιλογή του σωστού λειτουργικού βασίζεται στην προσωπική προτίμηση, αλλά εδώ είναι μια σύντομη περίληψη για το τι προσφέρει το κάθε ένα.

Windows 10

Το πιο ευέλικτο λειτουργικό σύστημα, τα Windows, λειτουργεί στα περισσότερα μοντέλα φορητών υπολογιστών. Οι φορητοί υπολογιστές των Windows κυμαίνονται σε τιμή από κάτω από 150€ έως μερικές χιλιάδες και προσφέρουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών.

Τα Windows 10, η τελευταία έκδοση του κυριότερου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, παρέχει μια σειρά βελτιώσεων σε σχέση με τα Windows 7 και 8, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εναλλαγής μεταξύ λειτουργιών tablet και επιτραπέζιου υπολογιστή, ανανεωμένου μενού Έναρξη με ζωντανά πλακίδια και τον ισχυρό ψηφιακό βοηθό της Cortana. Οι φορητοί υπολογιστές των Windows 10 είναι ιδανικοί για μαθητές, ερευνητές και χρήστες επιχειρήσεων και είναι οι μόνοι υπολογιστές που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου αν είσαι gamer.

MacOs

Όλα τα MacBooks έρχονται με το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Apple, το MacOS Catalina. Συνολικά, το λειτουργικό σύστημα προσφέρει παρόμοια λειτουργικότητα με τα Windows 10, αλλά με διαφορετικό περιβάλλον εργασίας που αντικαθιστά μια βάση εφαρμογών στο κάτω μέρος της οθόνης αντί για το μενού Έναρξη και τη γραμμή εργασιών της Microsoft. Αντί για τον ψηφιακό βοηθό της Cortana, θα χρησιμοποιείς το Siri. Θα μπορείς επίσης να εκτελείς τις συναλλαγές σου με το Apple Pay, να λαμβάνεις κλήσεις ή sms από το τηλέφωνά σου και να ξεκλειδώνεις το macbook με ένα Apple Watch.

Chrome Os

Το λειτουργικό σύστημα της Google είναι απλό και ασφαλές, αλλά πιο περιορισμένο από τα Windows ή το macOS. Η διεπαφή χρήστη μοιάζει πολύ με τα Windows με μενού εφαρμογών, επιφάνεια εργασίας και δυνατότητα μεταφοράς παραθύρων, αλλά η κύρια εφαρμογή που χρησιμοποιείς είναι το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Το μειονέκτημα είναι ότι πολλές από τις “εφαρμογές ιστού” που χρησιμοποιείς δεν λειτουργούν ιδιαίτερα καλά εκτός σύνδεσης.

Εάν χρειάζεσαι μια συσκευή για περιήγηση στον Ιστό και έλεγχο email, πλοήγηση σε κοινωνικά δίκτυα και συνομιλία στο διαδίκτυο, τα Chromebook είναι εξαιρετικά laptop και τείνουν να προσφέρουν καλή διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε χαμηλές τιμές. Είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς στα σχολεία και τους γονείς, επειδή είναι δύσκολο για τα παιδιά να τα μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό και είναι επίσης πιο λειτουργικά από τα περισσότερα tablet.

Δώσε προσοχή στο Brand

Το laptop σου είναι τόσο καλό όσο η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Η ακριβής και έγκαιρη τεχνική υποστήριξη είναι υψίστης σημασίας. Τον περασμένο χρόνο η Apple ήρθε στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Razer, ενώ η Dell ολοκλήρωσε τρίτη.

Η υποστήριξη όμως είναι μόνο ένα μέρος αυτού που κάνει μια μάρκα του laptop να αξίζει τα χρήματά σου. Πρέπει επίσης να σκεφτείς πώς ο κατασκευαστής ανταποκρίνεται στον ανταγωνισμό όσον αφορά το σχεδιασμό, την αξία και την επιλογή, την απόδοση και άλλα κριτήρια.

Δες τα διαθέσιμα laptops ή Desktops

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *