Σαλάτα ταμπουλέ με σπιτικές αράβικες πιτούλες και χούμους

Μετά από καιρό επιβάλλεται να προσέξω λίγο τη σιλουέτα σας. Καλά τα «βρώμικα» αλλά οι σαλάτες πλέον μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πλούσιο πιάτο για γεύμα. Σας ταξιδεύω σήμερα στη Μέση Ανατολή με την πολύχρωμη και πολύ πλούσια σαλάτα ταμπουλέ. Είναι μία αραβική συνταγή που πραγματικά έχει κάνει πάταγο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως αυτή η σαλάτα ταιριάζει πολύ στη χώρα μας γιατί τα υλικά της τα διαθέτουμε άφθονα. Φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά όπως πλιγούρι, ντομάτες, αγγούρια και φρέσκα βότανα. Είναι πολύ ελαφριά και αναζωογονητική. Παράλληλα φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα γεμίζοντας το πιάτο μας με γεύσεις. Η μόνη διαδικασία που έχει είναι να μουλιάσουμε το πλιγούρι. Τα υπόλοιπα είναι απλά.

Ένας γνωστός Ισραηλινός σεφ, ο Οτολένγκι αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας. Όλο το παιχνίδι παίζεται στον μαϊντανό. Εξάλλου σε ολόκληρη της παλαιστινιακή κουζίνα ο μαϊντανός είναι το κλειδί. Ένα νόστιμο και αυθεντικό ταμπουλέ, συμπληρώνει, πως χρειάζεται μπόλικο και καλά ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο. Αυτό γίνεται καλύτερα όταν τα μυρωδικά ψιλοκόβονται με το μαχαίρι και δεν τα βάζουμε στο μπλέντερ γιατί θα πολτοποιηθούν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους. Αν τα μυρωδικά μας είναι λιγάκι μαραμένα τότε τα βάζουμε λίγο στο νερό για να ζωντανέψουν. Το πλιγούρι τώρα ή αλλιώς το μπλουγούρι είναι το σιτάρι σπασμένο. Πρόκειται για ένα δημητριακό πολύ πλούσιο σε διατροφική αξία. Σήμερα το χρησιμοποιούμε λίγο πιο σπάνια από ότι τις παλαιότερες εποχές όπου το έβαζαν πολύ συχνά στα γεμιστά και στο πιλάφι. Γενικότερα, συναντούμε το πλιγούρι σε χοντρό (που ταιριάζει στους ντολμάδες και τις σούπες) και σε ψιλό (το βάζουμε στις σαλάτες). Πλέον το βρίσκουμε παντού. Από την λαϊκή αγορά, το σουπερμάρκετ μέχρι και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μιλάμε για ένα πλήρες πιάτο που στην Μέση Ανατολή σερβίρεται με φύλλα μαρουλιού. Μην ξεχνάτε πως η συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζει γάντι ως συνοδευτικό σε κρέας και ψάρι. Όλα τα μυστικά για τον πιο νόστιμο ταμπουλέ βρίσκονται μπροστά σας! Καλή απόλαυση!

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

  • 1 φλιτζ. πλιγούρι
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Μία πρέζα σουμάκ
  • Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μπαχάρι

Για το χούμους:

  • 300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κ.γ. κάρυ
  • 100 γρ. νερό από τα ρεβίθια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Πάπρικα καπνιστή για γαρνίρισμα

Για τις αράβικες πίτες:

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. νερό
  • 3 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Για τη σαλάτα: Σε ένα μπολ τοποθετούμε το πλιγούρι και προσθέτουμε βραστό νερό. Αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα.

Για τις αράβικες πίτες: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να έχει την υφή πλαστελίνης. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. έπειτα παίρνουμε κάθε μπαλάκι και το ανοίγουμε σε φύλλο με έναν πλάστη αλευρώνοντας κάθε φορά. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά. Τοποθετούμε το κάθε φύλλο τινάζοντάς το κάθε φορά από τα περιττά άλευρα πάνω στο τηγάνι. Όταν αρχίζει να φουσκώνει το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Έτσι συνεχίζουμε με το κάθε φύλλο.

Για το χούμους: Στο μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από την πάπρικα και πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε μία λεία κρέμα.
Σερβίρουμε τη σαλάτα με τις πιτούλες τριγύρω και σε ένα μπολ τοποθετούμε το χούμους και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Καλή απόλαυση!

Συμβουλή: Την σαλάτα ταμπουλέ την αφήνουμε να μαριναριστεί για μία ώρα μέχρι να δέσουν όλες οι γεύσεις. Για τις πίτες χρειάζεται προσοχή στην ένταση της θερμοκρασίας ώστε να μην καούν γρήγορα οι πίτες.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *