Σοκολατάκια λευκής σοκολάτας με βασιλόπιτα και Grand Marnier

Η ανακύκλωση είναι η αρχή για κάθε έναν από εμάς που σέβεται πρώτα τον εαυτό του και μετά το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει και με την τροφή. Προσπαθούμε πάντοτε μέσα στην κουζίνα μας να αξιοποιούμε κάθε τι που έχουμε. Δεν αποτελεί λύση το πέταμα των περισσευμάτων από τα φαγητά και γενικότερα από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Ας θυμηθούμε λίγο και τα παλαιότερα χρόνια τί έκαναν οι πρόγονοί μας. Δε θα σας πάω πολύ μακριά. Σκέφτομαι τους παππούδες μου στο χωριό όπου είχαν γουρούνια και άλλου είδους ζώα. Αξιοποιούσαν κυριολεκτικά όλα τους τα μέρη. Για παράδειγμα, στο γουρούνι κρατούσαν το κρέας, έφτιαχναν πηκτή , συγκέντρωναν το λίπος για να το χρησιμοποιούν και κρατούσαν το ξύγκι για λιπαντικό. Με το δέρμα του, επειδή ήταν πολύ σκληρό, έφτιαχναν τα γουρουνοτσάρουχα, ή το έβαζαν επάνω από τα σαμάρια, μεταξύ στρώματος και ξύλου, για να μην περνάει το νερό, ενώ με τις τρίχες του έφτιαχναν βούρτσες. Από το δέρμα του έφτιαχναν τις τσιγαρίδες. Με το δε κρέας με μια κοπιαστική διαδικασία παρασκεύαζαν τα λουκάνικα, τα απάκια, το σύγκλινο ή παστό, τη λόζα και τη γλίνα. Είδατε λοιπόν πόσο καλή διαχείριση του ζώου έκαναν για να τους κρατήσει όλο τον χρόνο;

Κάτι τέτοιο όμως σπανίζει στις μέρες μας και θα ήταν καλό να επιστρέψουμε σε αυτού του είδους τη λογική. Αυτό προσπαθώ να κάνω και η ίδια στο σπιτικό μου. Ό,τι περισσεύει απλά αξιοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο. Έτσι έκανα και με τη βασιλόπιτα. Συνήθως το κέικ δεν κρατάει πολύ καιρό γιατί ξεραίνεται. Οπότε τί έκανα; Το μετέτρεψα σε ένα πολύ πρακτικό κέρασμα. Σοκολατάκια! Τα τοποθετώ στο κουτί τους, μπαίνει στο ψυγείο και τσουπ έχουμε ένα γρήγορο γλυκό ανά πάσα ώρα και στιγμή. Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια! Φτιάξτε τα και μη ξεχνάτε, δεν πετάμε τίποτα, απλά μετατρέπουμε τα πάντα σε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα!

Υλικά:

  • 500 γρ. βασιλόπιτα
  • 100 γρ. καβουρδισμένα και αλεσμένα φουντούκια
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι grand marnier
  • Μία πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 1 κ.γ. σπορέλαιο

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη βασιλόπιτα την οποία έχουμε θρυμματίσει πολύ καλά. Έπειτα προσθέτουμε τα φουντούκια, τη λιωμένη σοκολάτα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το grand marnier και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μία ενιαία, εύπλαστη ζύμη. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα μαζί με το σπορέλαιο. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βουτάμε ένα ένα στην σοκολάτα. Αφήνουμε σε μία λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με λίγη τρούφα ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Συμβουλή:

Το λιώσιμο της λευκής σοκολάτας σε μπεν μαρί θέλει προσοχή επειδή είναι πιο ευαίσθητη. Καίγεται πολύ εύκολα οπότε να την λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να ακουμπάει το σκεύος που λιώνει στο νερό που βράζει.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Η ”Expert Chef” προτείνει:

Tefal Ingenio Expertise Σετ 16-18-20cm

Tefal Ingenio Expertise Σετ Κατσαρολάκια Γάλακτος 16/18/20cm+ Χερούλι

Tefal Ingenio Expertise Σετ 16-18-20cm κατσαρολάκια γάλακτος + χερούλι με δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

Απόκτησέ τα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *