Ταλιατέλες με σολομό και αβοκάντο

Φαντάζομαι πως ο καθένας μας έχει τις δικές του σκοτούρες, τρεξίματα στη δουλειά, άγχος με την οικογένεια και ούτω καθεξής. Μόλις περιέγραψα ένα συνηθισμένο πρόγραμμα καθημερινότητας για τους περισσότερους από εμάς. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχομαι να σας δώσω μια ευχάριστη ώθηση. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η σημερινή μας συνταγή.

Ο σολομός, αυτό το νόστιμο, λιπαρό ψάρι πέρα από την υγεία του δέρματος, της καρδιάς και πολλών άλλων, οι εκπληκτικές του ιδιότητες δε σταματούν εδώ. Το συγκεκριμένο ψάρι βοηθάει πάρα πολύ στη μνήμη και στη διάθεση. Οπότε όταν πιάνω τον εαυτό μου να ψιλοξεχνάω, να αφαιρούμαι ή να νιώθω κούραση τότε απλά μαγειρεύω σολομό!

Πρόκειται για μία πανεύκολη, υγιεινή και γρήγορη συνταγή που μας προσφέρει απλόχερα όλα του τα θρεπτικά συστατικά. Φαντάζομαι κάπου θα έχετε φάει το συγκεκριμένο πιάτο, συνήθως με κάποιο κοντό ζυμαρικό όπως οι πένες. Προσωπικά δοκίμασα να το φτιάξω με ταλιατέλες και από τότε το λάτρεψα. Νομίζω πως είναι πιο χορταστικό με το συγκεκριμένο ζυμαρικό. Βέβαια περί ορέξεως, ξέρετε τη συνέχεια! Ότι ζυμαρικό έχει και επιθυμεί ο καθένας μας χρησιμοποιεί.

Αυτό το πιάτο είναι πολύ δημοφιλές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικότερα στη διεθνή κουζίνα. Δε θα έλεγα πως ανήκει στα γνήσια, παραδοσιακά πιάτα της Ιταλίας μιας και ο σολομός δεν ανήκει στα ψάρια της Μεσογείου. Επειδή όμως η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα αναπτύσσεται διαρκώς έτσι και με την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας του σολομού. Έχει διαδοθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό έδεσμα αφού έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά ψάρια.

Έχω πειραματιστεί με διάφορες παραλλαγές της συνταγής βάζοντας κολοκύθι σε λωρίδες, που τολμώ να πω πως του ταιριάζει πολύ, αλλά και με τα διάφορα είδη αλκοόλ. Το πιο συνηθισμένο αλκοόλ για το σβήσιμο του σολομού είναι η βότκα. Δοκίμασα όμως το ουίσκι και πλέον δεν το αλλάζω με τίποτα. Η καπνιστή γεύση και άρωμα που αφήνει στο πιάτο αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση του σολομού και απλά την απογειώνει! Βέβαια αυτή είναι η δική μου πρόταση γι’ αυτή τη συνταγή. Οποιοδήποτε αλκοόλ και να θελήσετε χρησιμοποιείστε το. Ένα είναι σίγουρο, πως το αλκοόλ σπάει τη λιπαρότητα του συγκεκριμένου ψαριού και τρώγεται ευχάριστα. Συγκεντρώστε, λοιπόν, το μυαλό σας με ένα πιάτο που μοσχομυρίζει σολομό!

Υλικά:

  • 1 συσκευασία ταλιατέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 2 σφηνάκια ουίσκι
  • 1 συσκευασία κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
  • 1 φιλέτο σολομού 400 γρ. κομμένο σε καρέ
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 αβοκάντο κομμένο σε καρέ
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Επί το έργον:

Σε ένα βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα κομμάτια του σολομού. Τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς ο σολομός και σβήνουμε με το ουίσκι. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Παράλληλα βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό δύο λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη ώρα της συσκευασίας. Κρατάμε 50 γρ. από το νερό των ζυμαρικών και το προσθέτουμε στο σολομό μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το αβοκάντο. Περιμένουμε για 5 λεπτά να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τον άνηθο, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο. Βάζουμε τις βρασμένες ταλιατέλες, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να τραβήξουν την σάλτσα.

Συμβουλή: Σοτάρουμε γρήγορα τον σολομό και δεν τον παραμαγειρεύουμε γιατί θα χάσει τα υγρά του και δε θα είναι ζουμερός.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *