Τάρτα με γαλοπούλα και σπανάκι

Βρισκόμαστε στον απόηχο των εορτών και αυτό έρχεται να μας το θυμίσει το περίσσευμα των φαγητών. Γενικότερα όταν έχουμε διάφορα υλικά που μας περισσεύουν συνήθως φτιάχνουμε μία γρήγορη ομελέτα ή μακαρόνια. Προσωπικά επιλέγω να τα αξιοποιώ σε πίτες, πίτσες ή τάρτες. Οι τάρτες, δε, είναι πολυαγαπήμενες μου. Μπορεί μια μέρα να μην μαγειρέψω φαγητό κατσαρόλας, όπως λέμε, και να φτιάξω μία πλούσια και γεμάτη σε γεύση αλμυρή τάρτα. Αντικαθιστά εύκολα και νόστιμα το μαγειρεμένο φαγητό. Μεταφέρεται σε ταπεράκι για το γραφείο, τη δουλειά ή το σχολείο και τρώγεται ευχάριστα την επόμενη μέρα κρύα όπως είναι.

Βλέπετε, έχουμε αρκετές ευκολίες φτιάχνοντάς την, γι’ αυτό επιλέγω να σας την προτείνω με τα υλικά που σας έχουν μείνει στο ψυγείο. Η γαλοπούλα λόγω των αρκετών κιλών που έχει πάντα περισσεύει σε ένα οικογενειακό τραπέζι (χωρίς πολλά άτομα). Aυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τη φυλάξουμε για τις επόμενες ημέρες στο ψυγείο μέχρι να φαγωθεί ή αν θέλουμε για λίγο περισσότερο καιρό την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Επόμενο βήμα είναι η κατανάλωσή της. Το κρέας γενικότερα, όταν είναι μαγειρεμένο, θεωρείται εργαλείο πασπαρτού. Το βάζουμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς, στη σάλτσα για μακαρόνια, στις ομελέτες, στις πίτες. Κυριολεκτικά μπαίνει παντού αρκεί να το έχουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι που την κάνει πιο ελαφριά και συνάμα μας δίνει φουλ βιταμίνες. Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια! Η σημερινή μου συνταγή είναι μούρλια και της αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα γιατί απλά δε θα θέλετε να σταματήσετε να την γεύεστε! Θυμηθείτε με όταν την φτιάξετε!

Υλικά:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο κρύο σε κομματάκια
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό παγωμένο
  • 1 ασπράδι αυγού για άλειμμα

Υλικά για τη γέμιση:

  • 250 γρ γαλοπούλα ψημένη ή βρασμένη (στήθος κατά προτίμηση), κομμένη σε κομματάκια
  • 200 γρ. φύλλα από σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ γάλα
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. μανούρι τριμμένο

Επί το έργον:

Τη ζύμη αν θέλουμε την ετοιμάζουμε μία μέρα πριν για να δέσουν τα υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και προσθέτουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη μας. Ανοίγουμε σε ένα μικρό φύλλο τη ζύμη μας (για να ανοίγει εύκολα την επόμενη μέρα), την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε τη διαδικασία αυτή την κάνουμε στο κάδο της κουζινομηχανής με το εξάρτημα του φτερού. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και  ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο. Παίρνουμε μία ταρτιέρα διαμέτρου 20 ή 22 εκ., την βουτυρώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη μας καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας. Κάνουμε τρύπες παντού με ένα πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι του αυγού. Με αυτό τον τρόπο στεγανοποιούμε την τάρτα μας ώστε να μην νοτίσει με τα υγρά της γέμισης.

Μισοψήνουμε την τάρτα μας στο φούρνο της κουζίνας που έχουμε προθερμάνει, στον αέρα, στους 180 για 20 με 23 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμισή μας. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Περιμένουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Βάζουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τη γαλοπούλα, το σχινόπρασο και το μανούρι.  Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αυγά, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με το μείγμα της γαλοπούλας. Μεταφέρουμε το μείγμα μας στην τάρτα και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Είναι έτοιμη για κόψιμο και σερβίρισμα. Καλή μας απόλαυση!

Συμβουλή:

Αντί για γαλοπούλα μπορούμε να προσθέσουμε κοτόπουλο ή ένα καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας (150 γρ.).

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Η ”Expert Chef” προτείνει:

Eskimo ES 8030 Κεραμική Ηλεκτρική Κουζίνα

Eskimo ES 8030 Κεραμική Ηλεκτρική Κουζίνα

Eskimo ES 8030 κεραμική ηλεκτρική κεραμική κουζίνα με φούρνο ωφέλιμης χωρητικότητας 65lt, ενεργειακής κλάσης A και 8 λειτουργίες με 4 τρόπους ψησίματος ώστε να διευκολύνει το καθημερινό σας μαγείρεμα.

Απόκτησέ την

Bomann KM 1393 CB Red Κουζινομηχανή 1000W

Bomann KM 1393 CB Red κουζινομηχανή με ισχυρό μοτέρ ισχύος 1000W, υψηλής κατασκευής και μεγάλης απόδοσης και μεγάλο κάδος μίξης από ανοξείδωτο ατσάλι χωρητικότητας 5lt.

Απόκτησέ την

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *