Τι προσέχω όταν αγοράζω smartphone

 
Βρίσκεται στην τσέπη ή στην τσάντα με τα κλειδιά, το πορτοφόλι και το laptop και μπορεί τα αντικαταστήσει όλα και ακόμη περισσότερα. Τι είναι; Μα φυσικά το κινητό!
 
 
Αχώριστος και απαραίτητος συνεργάτης, εργαλείο δουλειάς και hub επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Τα σημερινά smartphones έχουν γίνει πιο απαραίτητα από ποτέ στην καθημερινότητά μας. Πώς επιλέγουμε όμως το ιδανικό κινητό για τις ανάγκες μας; Διαβάστε τον αναλυτικό μας οδηγό και γίνετε Expert στις επιλογές σας. 
 
 
Λειτουργικό σύστημα. Android, IOS, Windows ή κάτι άλλο;
 
Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται. Το Android κυριαρχεί στην αγορά, και το κυριότερο σας προσφέρει άπειρες επιλογές σε συσκευές. Από την άλλη το IOS είναι το αποκλειστικό προνόμιο των συσκευών της Apple οπότε το iPhone είναι η μόνη σας επιλογή. 
Και τα δύο αυτά λειτουργικά προσφέρουν ευκολία χρήσης, υπέροχες λειτουργίες και έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών, παιχνιδιών αλλά και βιβλίων, μουσικής και ταινιών. Από την άλλη τα smartphones με λειτουργικό Windows Phone δεν έχουν αντίστοιχη ποικιλία σε εφαρμογές. Ωστόσο η έλευση των Windows 10 υπόσχεται να ενοποιήσει το λειτουργικό σύστημα του PC σας με αυτό του κινητού. Αυτό και μόνο έχει κάνει τα Windows Phone να μοιάζουν αρκετά πιο ελκυστικά από ότι στο παρελθόν. 
 
 
 
Οθόνη
 
Το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυσή της είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε ένα κινητό. 
 
 
Οθόνη κάτω από τις 4,5 ίντσες. Μικρά και βολικά, ιδανικά για μικρά χέρια και ακόμη πιο μικρά δάχτυλα. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για να αγοράσετε κινητό με μικρή οθόνη. Φυσικά αν χρειαστεί να διαβάσετε τα νέα, τα emails ή να γράψετε ένα μήνυμα καλό είναι να έχετε όραση γερακιού γιατί αλλιώς…. 
 
Οθόνες 4,5 έως 5,4 ίντσες. Η κατηγορία με τις περισσότερες επιλογές σε συσκευές αλλά και η πλέον δημοφιλής. Συνδυάζουν ιδανικά τις λογικές διαστάσεις αλλά σε μέγεθος οθόνης που δεν θα χρειαστείτε τα γυαλιά σας για να διαβάσετε τα νέα της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε συσκευές όπως τα iPhone 6, HTC One, Galaxy S6 κλπ. 
 
5,5 ίντσες ή περισσότερες. Εδώ μπαίνετε στην κατηγορία που είναι ευρύτερα γνωστή ως phablets. Κάποτε η χρήση τέτοιας συσκευής ήταν αιτία πικρόχολων σχολίων (παντόφλα, τούβλο, ρακέτα κλπ), αλλά σήμερα όχι απλά γνωρίζει επιτυχία, αλλά έχει πάρει μερίδιο και από την αγορά των μικρών tablets! Τα πλεονεκτήματα γνωστά. Άνεση στο διάβασμα, ιδανικά για multimedia και games. Μειονέκτημα το μέγεθος το οποίο φουσκώνει την τσέπη του παντελονιού μέχρι παρεξηγήσεως. 
 
 
 
 
 

Είναι η ανάλυση το παν;
 
Στην χαμηλή και μεσαία κατηγορία τιμής συνηθέστερη ανάλυση στις οθόνες είναι η λεγόμενη 720p ή 1280×720. Βέβαια οι οθόνες full HD (1920×1080) κατέχουν την μερίδα του λέοντος καθώς προσφέρουν καλύτερη ανάλυση και η διαφορά είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. 
Κάποιες κορυφαίες συσκευές όπως οι LG G4 και Samsung Galaxy S6 έχουν ανεβάσει την ανάλυση στα 2560×1440 ενώ πρόσφατα η Sony με το Z5 Premium πέρασε στην 4Κ εποχή με μια απίστευτη οθόνη 3840×2160. Φυσικά οι οθόνες με υψηλή ανάλυση έχουν και το ανάλογα υψηλό κόστος αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ακόμη και στις «μικρές» αναλύσεις (720p, 1080p) μπορείτε να βρείτε οθόνες με εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης. Όσοι αναρωτιέστε για το τι σημαίνουν τα ppi που βλέπετε στα χαρακτηριστικά των οθονών… πρόκειται για τον αριθμό των pixels που βρίσκονται μέσα σε κάθε μια ίντσα της οθόνης (pixels per inch). Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός αυτός τόσο υψηλότερη η ανάλυση και η λεπτομέρεια που προσφέρει η οθόνη. 
 
 
 
 

 
Η κάμερα στην κορυφή
 
Σπάνια θα ακούσετε χρήστη να λέει «θέλω κινητό με καλύτερο επεξεργαστή» ή ακόμα «η μνήμη RAM του κινητού μου δεν είναι αρκετή». Οι περισσότεροι χρήστες σήμερα θέλουν κινητό με καλή κάμερα! 
Ποια είναι τα συστατικά της καλής κάμερας; Σίγουρα όχι μόνον ο αριθμός των megapixels. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη συστήματος σταθεροποίησης της εικόνας, την ταχύτητα και τις διαθέσιμες χειροκίνητες λειτουργίες της κάμερας, και στο τέλος δείτε και τα megapixels. 
Μια κάμερα με αισθητήρα 13 megapixels είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική αν και τα υπόλοιπα στοιχεία της κάμερας είναι ποιοτικά. Καλύτερος κριτής είναι πάντα τα μάτια σας, οπότε δοκιμάστε τα κινητά που σας ενδιαφέρουν και κάντε συγκρίσεις. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής

Το κινητό είναι πια ένα status symbol, άρα οι απαιτήσεις μας για την ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά υψηλές. Συσκευές όπως το HTC One M9 με την αλουμινένια κατασκευή ή το Samsung Galaxy S6 με το κρύσταλλο και το μέταλλο είναι μερικά μόνο από τα νέα smartphones που υπερηφανεύονται την κατασκευή από «ευγενή» υλικά. Η ομορφιά όμως θέλει και τις υποχωρήσεις της, και έτσι τα τηλέφωνα αυτά δεν επιτρέπουν την αλλαγή μπαταρίας, κάνοντας έτσι την αντικατάστασή της μια αρκετά δύσκολη εργασία. 
 
 
 
 
 
 
 
Επεξεργαστής και RAM
 
Στα κινητά χαμηλού και μεσαίου κόστους βρίσκουμε επεξεργαστές Snapdragon 400 και 600 της Qualcomm, αλλά και κάποιους τετραπύρηνους και οκταπύρηνους της MediaTek. Οι επιδόσεις εδώ είναι ικανοποιητικές για τις καθημερινές εργασίες, αλλά σε απαιτητικές εφαρμογές και στο άνοιγμα μεγάλων αρχείων σίγουρα θα αντιμετωπίσετε αρκετές καθυστερήσεις. 
Αν έχετε υψηλές απαιτήσεις προτιμήστε συσκευή με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 810 ή ακόμη και τον εξαπύρηνο Snapdragon 808. 
Εξίσου σημαντική για τις επιδόσεις είναι και η μνήμη RAM. Αποφύγετε συσκευές με 1GB RAM και θεωρείστε σαν βάση τα 2GB για απροβλημάτιστη λειτουργία. Φυσικά τα 3 και 4GB τα βρίσκουμε στις συσκευές της υψηλής κατηγορίας τιμής. 
 
 
 
 
 

Μπαταρία
 
Μια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην αυτονομία της συσκευής, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την επηρεάζει. Όσο μεγαλύτερη η οθόνη, ταχύτερος ο επεξεργαστής και περισσότερη η μνήμη RAM τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση. Μπαταρία από 2,600mAh και επάνω πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ αν η αυτονομία της συσκευής με μέτρια χρήση μπορεί να φτάσει την 1 ημέρα θα πρέπει να είσαστε ικανοποιημένοι. 
 
 
 
 
 
Έξτρα χαρακτηριστικά
 
Καλές οι βασικές λειτουργίες, αλλά τα μικρά «δωράκια» είναι που κάνουν την διαφορά. Ένα σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων σας προσφέρει ασφάλεια στα δεδομένα σας, ενώ αποτρέπει και τους «περίεργους» να ανοίγουν την συσκευή χωρίς την συγκατάθεσή σας.  Οι λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων θα εκτιμήσουν τις συσκευές με αισθητήρα καρδιακών παλμών και software που βοηθάει να οργανώνουν καλύτερα την γυμναστική τους, όπως για παράδειγμα το Samsung Galaxy S6.  
Η προστασία από νερό, σκόνη και γρατζουνιές είναι άλλο ένα καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό και σίγουρα θα «σώσει» αρκετούς απρόσεκτους. Η Sony με την σειρά Xperia έχει κάνει πια παράδοση τις ανθεκτικές συσκευές. 
 
 
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *