Το πιο αφράτο τσουρέκι για το Πάσχα!

Το πιο αφράτο τσουρέκι για το Πάσχα!

Το Πάσχα, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, περνάμε λιγότερο χρόνο στην κουζίνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νόστιμες συνταγές!
Πολύχρωμα αυγά, κουλουράκια αλλά και το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι.

Υλικά:

  • 450γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7γρ. ξηρή μαγιά
  • 50γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 200γρ. βούτυρο, σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50γρ. ολόκληρα αμύγδαλα
  • 80γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70γρ. νερό

Για το σερβίρισμα:

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • Χοντρή ζάχαρη σε κρυστάλλους
  • Φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Μέθοδος:

  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, 50γρ ζάχαρη, τα αυγά (5), το γάλα και το αλάτι στον κάδο EasyWarm της Κουζινομηχανής Cooking Chef Patissier XL και προσαρμόζουμε τον γάντζο ζύμης. Επιλέγουμε το πρόγραμμα ‘Ζύμωμα’ και πατάμε ‘Έναρξη’.
  • Όταν σταματήσει η συσκευή επιλέγουμε την ταχύτητα 2. Ενώ η συσκευή είναι σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, βάζοντας δύο κυβάκια κάθε φορά, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Επιλέγουμε το πρόγραμμα ‘Φούσκωμα Ζύμης’ και πατάμε ‘Έναρξη’.
  • Σε ένα μέτριο τηγάνι προσθέτουμε τα αμύγδαλα, την ζάχαρη (80γρ.), το νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Ανεβάζουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση. Ακριβώς πριν αρχίσει το μίγμα να καραμελώνει το αφαιρούμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε την πραλίνα σε ένα αντικολλητικό χαρτί.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Τα ρολάρουμε δίνοντας σχήμα σαν μακριά λουκάνικα μήκους 30εκ.
  • Πατάμε λίγο την ζύμη και απλώνουμε την πραλίνα σε κάθε ένα από τα τρία κομμάτια. Κρατάμε λίγη πραλίνα για το τέλος.
  • Ενώστε τις κορυφές από τις τρις ζύμες με λίγο νερό και πατήστε καλά για να ενωθούν. Στην συνέχεια πλέξτε τις ζύμες και ενώστε το τέλος της πλεξούδας με λίγο νερό.
  • Τοποθετήστε το τσουρέκι σε μια φόρμα και αφήστε το να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε με ένα πινέλο στο πάνω μέρος του τσουρεκιού με το χτυπημένο αυγό, προσθέστε την υπόλοιπη πραλίνα, την ζάχαρη σε κρυστάλλους και τα ψιλοκομμένα φιστίκια.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά, Μετά από 25 λεπτά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό το τσουρέκι είναι έτοιμο. Αν όχι , τότε αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 5 λεπτά.
  • Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει στην φόρμα πριν το βγάλετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *