Planet vs. Plastics! Ο πόλεμος συνεχίζεται!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης εορτάζεται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για περιβαλλοντικά θέματα, να προάγει την αειφόρο ανάπτυξη και να προωθήσει την προστασία του πλανήτη μας. Η ιδέα για την Ημέρα της Γης προήλθε από τον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελ το 1969 και επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ. Σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη, με συντονισμό από το Δίκτυο Ημέρας της Γης.

Ημέρα της Γης σήμερα

Σήμερα, η Ημέρα της Γης συνεχίζει να ενώνει πολίτες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης (EDN), που περιλαμβάνει περισσότερους από 20.000 εταίρους και οργανισμούς σε 190 χώρες, υπερασπίζεται την αποστολή ενός υγιούς, βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους. Ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, το εισόδημα ή τη γεωγραφία, όλοι έχουν ηθικό δικαίωμα σε έναν ακμάζοντα πλανήτη.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου Ημέρας της Γης:

  • Διεύρυνση της έννοιας του περιβάλλοντος: Πέρα από την κλιματική αλλαγή, η Ημέρα της Γης περιλαμβάνει πράσινα σχολεία, περιβαλλοντικά προγράμματα σπουδών, πράσινες θέσεις εργασίας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Εκπαίδευση και υπεράσπιση: Το EDN εκπαιδεύει, επηρεάζει τη δημόσια πολιτική και οδηγεί σε εκστρατείες ακτιβισμού.
  • Παγκόσμια Συμμετοχή: Η Ημέρα της Γης ενώνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο συμμετέχοντες ετησίως, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες, κοσμικές εκδηλώσεις παγκοσμίως.

Ανάλαβε δράση!

Το θέμα του Earth Day για το 2024 είναι “Πλανήτης έναντι πλαστικών”, με στόχο να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους των πλαστικών, να εξαλείψει τα μονοχρηστικά πλαστικά και να απαιτήσει ένα ισχυρό Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Ρύπανση από Πλαστικά. Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης, ας αναλογιστούμε τον ατομικό μας αντίκτυπο και τη συλλογική ευθύνη. Είτε πρόκειται για τη φύτευση δέντρων, τη μείωση των απορριμμάτων, την υπεράσπιση της καθαρής ενέργειας ή την υποστήριξη των προσπαθειών διατήρησης, κάθε δράση συμβάλλει στην προστασία του όμορφου πλανήτη μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε με αφορμή αυτή τη μέρα και πως μπορούμε να την γιορτάσουμε έμπρακτα;

  1. Καθαρίστε το περιβάλλον: Οργανώστε μια εθελοντική δράση καθαρισμού σε παραλίες, πάρκα ή δημόσιους χώρους. Συμβάλλετε στην αφαίρεση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Φυτέψτε δέντρα: Συμμετάσχετε σε φυτεύσεις δέντρων. Η φύτευση δέντρων βοηθά στην αναδάσωση και την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.
  3. Ενημερωθείτε: Διαβάστε άρθρα, παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ ή παραστάσεις που αφορούν το περιβάλλον. Ενημερωθείτε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
  4. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας: Κλείστε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε, χρησιμοποιείτε λάμπες LED και απενεργοποιείτε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.
  5. Στηρίξτε τοπικές πρωτοβουλίες: Ενταχθείτε σε ομάδες που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και στηρίξτε τις τοπικές πρωτοβουλίες.

Πώς γιορτάζουν οι Experts την Παγκόσμια Ημέρα της Γης;
Στα πλαίσια του ενεργού ενδιαφέροντος μας για τη φύση και την ανακύκλωση, αντικαταστήσαμε τις τσάντες των καταστημάτων μας, οι οποίες κατασκευάζονται πλέον από φωτοδιασπώμενο υλικό και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Και σε συνεργασία με τον φορέα ανακύκλωσης «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», ο οποίος αναλαμβάνει την ορθή διαχείριση των αποβλήτων Η.Η.Ε., παρέχουμε στους πελάτες μας σε όλα μας τα καταστήματα την δυνατότητα της  ΔΩΡΕΑΝ ανακύκλωσης των ηλεκτρικών τους συσκευών καθώς και δωρεάν παραλαβή από τον χώρο τους οποιασδήποτε παλιάς συσκευής για ανακύκλωση, με την παράδοση της νέας.

Βελτιώνοντας την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών σε συνεργασία με τον φορέα ανακύκλωσης «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022 η Ελλάδα διακρίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευών, ειδικά στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων. Με ποσοστό 17,7% ανακύκλωσης, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,3%, η Ελλάδα μπορεί να “υπερηφανεύεται” ότι έχει την πρωτοπορία στην Ε.Ε. Η πρωτιά αυτή αποδεικνύει τη δυναμική και την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, αλλά και την επιτυχία των δράσεων που υλοποιούν σχετικοί φορείς, όπως η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., καθιστώντας τη χώρα μας, πρότυπο σε αυτόν τον τομέα.

Πώς τα πήγαμε στην ανακύκλωση υπολογιστών και tablets;
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα κινητά τηλέφωνα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση και σε άλλες κατηγορίες συσκευών. Για παράδειγμα, στην ανακύκλωση φορητών υπολογιστών και tablets, η Ελλάδα κατέχει επίσης μία εξαιρετική θέση, βρισκόμενη στην τέταρτη θέση με ποσοστό ανακύκλωσης 16,5%. Αυτό δείχνει μία ισχυρή τάση προς την ανακύκλωση μικρότερων και φορητών συσκευών. Ωστόσο, στον τομέα των σταθερών υπολογιστών, υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης, καθώς η χώρα κατέχει την 14η θέση με ποσοστό 12,7%.

Η ανακύκλωση κινητών δείχνει το δρόμο για να γίνουμε καλύτεροι
Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ μικρών και φορητών συσκευών από τη μία μεριά, και μεγαλύτερων συσκευών από την άλλη, καταδεικνύει και την τάση των Ελλήνων πολιτών να ανακυκλώνουν ό,τι είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθεί. Αυτό με τη σειρά του είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα καθώς καθιστά σαφές ότι οι Έλληνες πιστεύουμε στην ανακύκλωση των συσκευών και ουσιαστικά απομένει να βρούμε τρόπους να την εφαρμόσουμε και στις πιο “δύσκολες” περιπτώσεις.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η ανακύκλωση παλιών ηλεκτρονικών συσκευών είναι κάτι που μας απασχολεί και το κάνουμε συνειδητά, αλλά φυσικά υπάρχουν και τομείς που χωρούν βελτίωση. Είναι σαφές, για παράδειγμα, πως η ευκολία μεταφοράς των φορητών συσκευών μας οδηγεί πιο τακτικά στους περισσότερους από 16.000 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε όλα μας τα καταστήματα από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Με τα desktops όμως αντιμετωπίζουμε μια μεγαλύτερη δυσκολία.

Μπορούμε και ακόμα καλύτερα!
Παράλληλα, πρέπει να εξετάσουμε και με ποιο τρόπο θα ανακυκλώσουμε ακόμη περισσότερο! Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανακύκλωση, όπως για παράδειγμα η άγνοια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οπότε ως ενεργοί πολίτες που θα θέλαμε να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο στα παιδιά μας από αυτόν στον οποίο ζούμε, καλό είναι να κάνουμε την επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται για να ανακυκλώνουμε μεγαλύτερες συσκευές.
Παράλληλα, οι φορείς που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών πάντα ενημερώνουν τους χρήστες να προχωρήσουν σε διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων πριν την απόρριψη. Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, κάθε χρήστης μπορεί να είναι βέβαιος πως τα δεδομένα του παραμένουν ασφαλή και μπορεί να ανακυκλώσει τη συσκευή του άφοβα.
Είναι σαφές, ότι απαιτείται μια συνολική προσέγγιση στο ζήτημα. Μία προσέγγιση που θα συνδυάζει ανάπτυξη υποδομών, κίνητρα, ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειές της για ανακύκλωση και να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Πηγή: https://www.electrocycle.gr/veltionontas-tin-anakyklosi-ilektrikon-syskevon/

Ας θυμηθούμε τα 4+1 πιο βασικά βήματα για την σωστή ανακύκλωση:

  1. Ανακυκλώνεται οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων, των λαμπτήρων και των δοχείων τόνερ και μελανιών.
  2. Ανακυκλώνουμε τις μικροσυσκευές μας στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης συσκευών. Όχι στα σκουπίδια, όχι στους μπλε κάδους.
  3. Πριν την απόρριψη της ηλεκτρονικής σας συσκευής σε κάδο μας ή την παράδοσή της στο δήμο ή άλλο συνεργάτη μας, παρακαλείστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει οριστικά τα προσωπικά/ευαίσθητα δεδομένα που περιέχονται σε αυτή.
  4. Δεν αφήνουμε τη συσκευή μας στο πεζοδρόμιο, καθώς είναι πιθανό να περισυλλεγεί από άτομα που δεν είναι επιφορτισμένα με το έργο αυτό, χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση με αποτέλεσμα βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
  5. Σε περίπτωση που δεν εντοπίζετε σε ένα κατάστημα τον κάδο μικροσυσκευών, λαμπτήρων ή δοχείων τόνερ και μελανιών παρακαλούμε απευθυνθείτε στο προσωπικό του καταστήματος.

Θυμηθείτε, κάθε μέρα μπορεί να είναι Ημέρα της Γης. Go green Expert, there is no Planet B! 🌎🌿

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *