Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Είσαι νέος, ηλικίας από 18 έως 39 ετών και θες να αναβαθμίσεις ενεργειακά αλλά και να ανακαινίσεις την κύρια κατοικία σου;
Σου έχουμε ευχάριστα νέα. Η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» πήρε παράταση μέχρι και τις 15η Νοεμβρίου 2023.
To Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» εντάσσεται στην ευρύτερη δράση «Εξοικονομώ κατ’οίκον» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους νέους να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους, ώστε να μπορούν να ζουν σε πιο λειτουργικά και οικονομικά σπίτια βελτιώνοντας τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσής τους. Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί ένα καθαρότερο περιβάλλον, εφόσον στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων και των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αλλά ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα και όσα περιλαμβάνει.

To Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους αποτελείται από 2 σκέλη:
Α. «Εξοικονομώ»

Περιλαμβάνει εργασίες που αφορούν τα κουφώματα, τα συστήματα σκίασης, τη θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, συσκευές διαχείρισης ενέργειας, αλλά και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Β. «Ανακαινίζω»

Περιλαμβάνει εργασίες ανακαίνισης σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, από προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαριών και εσωτερικών θυρών, μέχρι και εργασίες που δεν καλύπτονται από το σκέλος του «Εξοικονομώ».
*H συμμετοχή στο σκέλος «Ανακαινίζω» προϋποθέτει και τη συμμετοχή στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Είσαι δικαιούχος;
Αν είσαι γεννημέν@ από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, και έχεις εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% / υψηλή κυριότητα) στην κατοικία σου, τότε μπορείς να αρχίσεις να χαίρεσαι.
Απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις είναι το οικογενειακό σου εισόδημα να μην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ για την ένταξή σου στο «Εξοικονομώ», ενώ άμα θες να ενταχθείς και στο «Εξοικονομώ» και στο «Ανακαινίζω», το οικογενειακό εισόδημα δε πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (από την τελευταία πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022) όλων των μελών της οικογένειας σου θα πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη από 300.000€.
Η κατοικία σου θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και να έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Δες αναλυτικά τους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία συμμετοχής στην Προκήρυξη/Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

Αν όλα αυτά έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον σου, τότε πάμε να δούμε αναλυτικά τι μπορείς να αλλάξεις στο σπίτι σου!

Σκέλος «Εξοικονομώ»

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
2. Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης
4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ZNX) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
5. Σύστημα διαχείρισης Smart home

Σκέλος «Ανακαινίζω»

Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες ανακαίνισης:
χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής, χώρων κουζίνας, αντικατάστασης πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, ερμαριών, αντικατάστασης δαπέδων, αντικατάστασης και επισκευών ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, επισκευών δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών κ.λπ.

Συμπληρωματικά μπορείς να προμηθευτείς ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές (όπως ψυγείο/ ψυγειοκαταψύκτης, κουζίνα, πλυντήριο ρούχων).
Η μέγιστη επιλέξιμη ποσότητα για τις συσκευές, είναι τα τρία (3) τεμάχια (ένα από κάθε είδος) ενώ οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών είναι:

Ψυγείο (ή ψυγειοκαταψύκτης): Ε και ανώτερη

Κουζίνα (ηλεκτρική ή αερίου): Α και ανώτερη

Πλυντήριο ρούχων: D και ανώτερη

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Το ποσοστό επιχορήγησης για το σκέλος «εξοικονομώ» ανέρχεται σε 40% έως 75%, ενώ προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15%  εφόσον ο αιτών είναι πολύτεκνος.

Στο σκέλος «Ανακαινίζω», το ποσοστό επιχορήγησης είναι ίδιο για όλους 30%.

Αποφυγή διπλής χρηματοδότησης

Οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, ή μέρος αυτών, δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό π.χ.  δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω  Συσκευή” κ.λπ.

Σημαντικές Ημερομηνίες:
Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2023.
Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης (συνολική προθεσμία), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του προγράμματος https://exoikonomoneon.gov.gr/

Μια σκέψη για το “Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *