International Coffee Day

International Coffee Day

Ποια είναι η πρώτη σου σκέψη όταν ξυπνάς; ΚΑΦΕΣ!!! Ποια είναι η πρώτη σου σκέψη όταν πας στη δουλειά; ΚΑΦΕΣ!!!
Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο και πολύ αγαπημένο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας.

Η Διεθνής Ημέρα Καφέ (1η Οκτωβρίου) είναι μια ευκαιρία που χρησιμοποιείται για την προώθηση και τον εορτασμό του καφέ ως ρόφημα, με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα πλέον σε μέρη σε όλο τον κόσμο, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την προώθηση του δίκαιου εμπορίου του καφέ αλλά και για την ευαισθητοποίηση για τα δεινά των καλλιεργητών του. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τις δικές τους εθνικές μέρες καφέ σε διάφορες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά τον Μάρτιο του 2014, τα κράτη μέλη του ICO (Διεθνής Οργανισμός Καφέ) συμφώνησαν να διοργανώσουν τη Διεθνή Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου για να δημιουργήσουν μια ενιαία ημέρα γιορτής για τους λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια κατανάλωση
Η αναζωογονητική δράση του καφέ οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο, ενώ ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.
Η  ετήσια παραγωγή ανέρχεται παγκοσμίως σε περίπου 10,5 εκατομμύρια τόνους πράσινου καφέ κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 600 δισ. κούπες καφέ.
Ας δούμε μία ενδιαφέρον στατιστική:

Η κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή. Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών.

Η δράση του καφέ
Σε λογικές ποσότητες, ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Για αυτό τον λόγο ο καφές συνήθως καταναλώνεται τις πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας. Περισσότερο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Αντίθετα, τα παιδιά δεν είναι πιο ευάλωτα από τους ενηλίκους, σε μικρές δόσεις καφέ. Συχνά, μαθητές και φοιτητές διατηρούν την προσοχή τους στο πολύωρο διάβασμα που απαιτούν οι εξετάσεις, με τη βοήθεια του καφέ. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία, διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η χρήση της σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας.

Πώς θα καταλάβετε αν καταναλώσατε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης;
Σε γενικές γραμμές είναι καλό να μην υπερβαίνουμε τους τρεις καφέδες ημερησίως. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε ξαφνικά έντονη νευρικότητα, άγχος ή ακόμα και ναυτία είναι πιθανό να έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Άλλες ενδείξεις είναι η συχνοουρία και ο ταχύτερος καρδιακός παλμός. Υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Στα περισσότερα άτομα, οριακή ποσότητα αντιστοιχεί η κατανάλωση 600 mg καφεΐνης την ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί σε υψηλές ποσότητες (άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης) να προκαλέσει δηλητηρίαση, γνωστή με την ονομασία καφεϊνισμός, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα. Μπορεί να παρατηρηθεί εθισμός στον καφέ, όχι όμως λόγω της καφεΐνης, αλλά εξαιτίας ενός άλλου συστατικού του, της μεθυλοξανθίνης.

O εσπρέσο περιέχει 90 έως 200 mg καφεΐνη ανά φλιτζάνι. – O σκούρος, καλοψημένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον μέτρια ψημένο. Γενικά ισχύει ότι όσο περισσότερο ψήνεται ένας καφές, τόσο περισσότερη καφεΐνη καταστρέφεται κατά τη διαδικασία. Προς αποφυγή των συμπτωμάτων της επίδρασης της καφεΐνης, υπάρχει ο ντεκαφεϊνέ, από τον οποίο, με συμπληρωματική επεξεργασία, έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη.

Πώς να διατηρούμε τον καφέ
Έχετε παρατηρήσει ότι ο καφές που έχετε στο σπίτι σας μπορεί να χάνει το άρωμά του ή να αλλοιώνεται η γεύση του; Το σωστό είναι να διατηρούμε τον καφέ σε θερμοκρασία άνω των 10ºC. Πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει καλά και φυσικά να μην τοποθετείται κοντά σε τρόφιμα που έχουν έντονες μυρωδιές.

Coffee Trends
«Στην Ελλάδα σήμερα παρατηρούνται δύο σημαντικά trends γύρω από τον καφέ». Το πρώτο είναι η στροφή του καταναλωτικού κοινού στους καφέδες που επεξεργάζονται εγχώρια, δηλαδή τους Έλληνες roasters. Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούσαμε το κοινό να εμπιστεύεται τα “ξένα” ονόματα και κυρίως τα coffee brandsπου εισάγονται από Ιταλία. Πλέον, οι Έλληνες roasters έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των καταναλωτών. Το δεύτερο είναι ο πειραματισμός και το ενδιαφέρον των καταναλωτών γύρω από την πρώτη ύλη του καφέ. Πλέον οι λάτρεις του καφέ ενδιαφέρονται για την πρώτη ύλη, την προέλευσή της, το είδος της επεξεργασίας της, τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της κ.ο.κ. » μας πληροφορεί ο Θάνος Κλουβάτος, Coffee Expert & Head Barista στα Καφεκοπτεία Λουμίδη.

FunFact: O espresso προλαμβάνει το ….Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ένα σφηνάκι εσπρέσο την ημέρα εξαλείφει τις βλαβερές πρωτεΐνες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και επιφέρουν τον θάνατο των νευρώνων. Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαριαπίνα Ντ’Ονόφριο από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, αναφέρει ότι ο εσπρέσο εμποδίζει τη συσσώρευση της ταυ, μιας πρωτεΐνης που έχει συνδεθεί με την άνοια, επειδή μπορεί να εμποδίσει τις γνωστικές μας δεξιότητες και να έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Η ταυ γενικά σταθεροποιεί τις δομές του εγκεφάλου. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν υπάρχουν νευροεκφυλιστικές συνθήκες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συσσωρευτεί σε ινίδια. Τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι ο εσπρέσο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον σχηματισμό ινιδίων. Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι ο εσπρέσο αποτελεί σημαντική πηγή ευεργετικών φυσικών ενώσεων για την αντιμετώπιση των παθολογιών που σχετίζονται με την ταυ.

Χρειάζεται όμως προσοχή! O εσπρέσο φυσικά είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με τον καφέ. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη ενδέχεται να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

3 Πεντανόστιμες συνταγές

Coffee Booster

Υλικά για ένα ποτήρι:

  • 3 γραμμάρια σκόνη acai
  • 150 γραμμάρια γάλα πλήρες
  • Ένα διπλό espresso
  • 50 γραμμάρια πουρέ raspberry

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά στην φραπιέρα και σερβίρουμε γαρνίροντας με τριμμένη ζάχαρη καρύδας.

After Eight Coffee

Ένα ρόφημα εμπνευσμένο από το κλασσικό σοκολατάκι μέντας After Eight που πολύ συχνά συνδυάζεται με έναν καφέ Espresso.
Θα χρειαστούμε:

  • 1 κάψουλα Εκλεκτής Ποικιλίας Capriccio
  • 1 σοκολατάκι μέντας After Eight®
  • 20 ml. γλυκού γάλα
  • 1 κομμάτι μαντολάτο (νουγκατίνα) σοκολάτας

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τον καφέ σε μία κούπα Cappuccino.
Γεμίστε το ποτήρι με αφρόγαλα που θα έχετε ετοιμάσει.
Πασπαλίστε με νιφάδες σοκολάτας από το μαντολάτο και προσθέστε ένα σοκολατάκι After Eight® στον αφρό γάλακτος.

Τιραμισού με εσπρέσο

Θα χρειαστούμε:

  • 1 δόση εσπρέσσο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
  • 1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κακάο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε για λίγο στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη για να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μασκαρπόνε και τον εσπρέσσο και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μασκαρπόνε και προσθέτουμε το μίγμα που φτιάξαμε και δημιουργούμε μια παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Βάζουμε τον εσπρέσο σε ένα πιάτο και βουτάμε τα σαβαγιάρ για λίγο. Στη συνέχεια, σε ένα ταψί βάζουμε πρώτα μια στρώση σαβαγιάρ ποτισμένα με εσπρέσσο, από πάνω μια στρώση παχύρρευστης κρέμας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση!
Βάζουμε το γλυκό για 2 ώρες στο ψυγείο και…έτοιμο!
Tip: Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο κακάο για να πασπαλίσουμε το γλυκό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *