Πώς θα σώσω τα λαχανικά μου από τον καύσωνα;

Μπορούμε να καταψύξουμε τα λαχανικά; Μάθετε πώς να το κάνετε σωστά.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας πολλά φρούτα και λαχανικά χαλάνε πολύ πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο. Έτσι ενώ συχνά νομίζουμε ότι τα λαχανικά που έχουμε στον πάγκο μας διατηρούνται ακόμη φρέσκα, όταν πάμε να τα χρησιμοποιήσουμε έχουν αρχίσει ήδη να μουχλιάζουν.

Η κατάψυξη των φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε πάντα λαχανικά στο πιάτο μας κι ενώ δεν αντικαθιστά τα φρέσκα προϊόντα, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να έχουμε πάντα επάρκεια στο σπίτι. Φυσικά, η ψύξη επηρεάζει τη θρεπτική αξία, και είναι αλήθεια ότι χάνουν ένα μέρος της υφής και της γεύσης τους, αλλά το να υπάρχουν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο μας είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου. Οπότε μπορεί να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ωμά σε σαλάτες, αλλά μπορούμε να τα προσθέσουμε σε ζυμαρικά και ρύζι και σίγουρα το να υπάρχουν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο μας είναι καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου.

Τα κατεψυγμένα φρούτα είναι υπέροχα για τα smoothies –ειδικά τα μούρα, ενώ οι κατεψυγμένες φράουλες, τα σμέουρα, τα φραγκοστάφυλα και οι ρώγες σταφυλιού αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για τον πάγο σε ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ ή απλά για το νερό στο ποτήρι μας.

Κόψε τα φρούτα που θες σε μικρά κομματάκια, βάλ’ τα στην παγοθήκη σου και πρόσθεσέ το αγαπημένο σου λευκό ή ροζέ κρασί και άστο στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα να απολαύσεις ένα κρύο ποτήρι κρασί, τα φρουτώδη παγάκια σου θα αρωματίσουν το κρασί σου χωρίς να το νερώσουν.

Ποια φρούτα και λαχανικά όμως, παγώνουν πραγματικά καλά;

Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν οποιοδήποτε είδος, αλλά μερικά είναι καλύτερα από άλλα. Γι’ αυτό σου ετοιμάσαμε μια λίστα με εκείνα που τα καταφέρνουν καλύτερα στις πολικές συνθήκες:

  • Φάβα
  • Καλαμπόκι
  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Αρακάς
  • Σπαράγγια
  • Φασολάκια
  • Καρότα

Πολύ καλά μπορείς να καταψύξεις επίσης το σπανάκι, το σέσκουλο και το λάχανο, ενώ καλά αποτελέσματα έχουμε και με σέλινο, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές και αβοκάντο και βότανα.

Αλλά πώς θα καταφέρεις να διατηρήσεις τα λαχανικά σου έχοντας τις λιγότερες απώλειες;

Το ζεμάτισμα βοηθά τα λαχανικά να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους μόλις παγώσουν. Για να τα ζεματίσετε, απλά καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας, όπως θα κάνατε κανονικά και βυθίστε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει για δύο έως τρία λεπτά. Διατηρήστε τα λαχανικά σε ομοιόμορφο μέγεθος και ζεματίστε μόνο ένα είδος λαχανικών στο νερό κάθε φορά, καθώς διαφορετικά λαχανικά ζεματίζονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος, απλώς βυθίστε τα σε κρύο νερό. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλετε σε σακουλάκι και κατόπιν στην κατάψυξη.

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το αγγούρι και το ραπανάκι, θα λιώσουν μόλις αποψυχθούν, οπότε αποφύγετε να τα καταψύξετε. Άλλα τρόφιμα που δεν παγώνουν καλά είναι το μαλακό τυρί, όπως το brie ή το camembert, τα αυγά και το πλήρως μαγειρεμένο ρύζι και οι πατάτες, που θα αποκτήσουν καφέ απόχρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *