«Αυτοκρατορική» σαλάτα του Καίσαρα

Καλοκαίρι, θάλασσα, παραλία και καφεδάκια στην ξαπλώστρα. Όλοι πηγαίνουμε νωρίς για μία θέση στον ήλιο, σωστά; Περνούμε τον χρόνο μας χαλαρώνοντας με μπάνιο, καφεδάκι και όσο περνάει η ώρα έρχονται τα «βαριά πυροβολικά». Coctail, ουζάκι, μπυρίτσα, ότι έχει κατά νου ο καθένας μας. Όλα αυτά όμως δεν σερβίρονται ξεροσφύρι! Από τη μία σκέφτεσαι, θέλω κάτι ελαφρύ, από την άλλη βλέπεις τον κατάλογο να φυγουράρει το ζουμερό burger και κάπου εκεί έρχεται το μεγάλο δίλημμα. Τρώω με λαιμαργία ή διαλέγω κάτι που να με «πιάσει»;

Το πιάτο που καλύπτει απόλυτα την ανάγκη της αμείλικτης πείνας του μπάνιου, συναντάται στην πληθωρική, αυτοκρατορική σαλάτα του Καίσαρα. Η πιο πολυσυζητημένη, πολυμαγειρεμένη και ξακουστή σαλάτα παγκοσμίως! Μη μου πείτε πως υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που δεν την προτιμάει; Είναι μία σαλάτα με τα όλα της. Ελαφριά, δροσερή, πλούσια σε υλικά και άκρως χορταστική αφού περιλαμβάνει κοτόπουλο, κρουτόν και παρμεζάνα. Τι άλλο θέλουμε;

Όπως θα έχετε προσέξει υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές της συγκεκριμένης σαλάτας γι’ αυτό και σας τονίζω, προσοχή στις απομιμήσεις! Ξέρετε όμως πως προέκυψε αυτή η σαλάτα θρύλος; Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και διαβάστε.

Δημιουργός της πασίγνωστης σαλάτας του Καίσαρα (Ceasar Salad) είναι ο σεφ Caesar Cardini. Καλά ακούσατε. Το όνομά της οφείλεται στον δικό του και όχι εκείνο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. H συνταγή έκανε την εμφάνισή της το 1924 σε εστιατόριο της Τιχουάνα, όπου εκεί εργαζόταν ο Ιταλός σεφ. Η δημιουργία αυτής της σαλάτας, όπως με τις περισσότερες συνταγές, προέκυψε τυχαία. Πληροφορίες έχουμε από την κόρη του Cardini, Roza (1928 – 2003), όπου στην επέτειο για την 4η Ιουλίου το 1924, το εστιατόριο έσφυζε από κόσμο και όλα τα υλικά της κουζίνας  τελείωσαν με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών. Ο εφευρετικότατος σεφ μάζεψε τα υλικά που περίσσεψαν, έφτιαξε μια σαλάτα με μία σάλτσα και την σέρβιρε ως πιάτο ημέρας.

Μέσα στον μύθο της συγκεκριμένης σαλάτας συναντούμε και μια άλλη εκδοχή, όπου «εφευρέτης» είναι ο αδερφός του Cardini, ο Alex. Ο συγκεκριμένος κατέφθασε στην Τιχουάνα το 1926 και πρόσθεσε τις αντζούγιες στην σάλτσα. Η εκδοχή αυτή ονομάστηκε «Σαλάτα του Αεροπόρου» (Aviator’s Salad).

Μια τελευταία εκδοχή αναφέρει το συνέταιρο του Cardini, Paul Maggiora, να δίνει το ίδιο όνομα στην σαλάτα, την οποία είχε φτιάξει για έναν αεροπόρο. Την συγκεκριμένη εκδοχή ενστερνίζονται και αρκετοί αεροπόροι οι οποίοι δίνουν και περιγραφές. Μετά από μία ξέφρενη βραδιά διασκέδασης και ποτού, πολλοί άργησαν να επιστρέψουν στη βάση τους και έμειναν στο εστιατόριο για να περάσουν τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, ο Cardini τους φίλεψε την περίφημη σαλάτα, που πραγματικά ονομάστηκε «σαλάτα του αεροπόρου», μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα με την τωρινή ονομασία της.

Σας κούρασα λιγάκι αλλά πραγματικά μία τέτοια σαλάτα με τέτοια φήμη και δόξα, είναι όντως άξια λόγου. Θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη συνταγή με τόσες πολλές παραλλαγές. Παρόλα αυτά η αυθεντική συνταγή είναι μία (εννοείται πως το αυθεντικό είναι πάντα το καλύτερο) και είναι η ακόλουθη.

Υλικά για τη σαλάτα:

  • 1 μεγάλη συσκευασία με διάφορα μαρούλια
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο (προαιρετικά)
  • 50 γρ. φλοίδες παρμεζάνας
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 φιλέτα κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Θυμάρι φρέσκο

Υλικά για τα κρουτόν:

  • 4 φέτες χωριάτικου ψωμιού κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωνάρι θυμάρι

Υλικά για τη σάλτσα:

  • 4 φιλέτα αντζούγιας
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Πιπέρι

Επί το έργον:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι για 8 με 10 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι και εκεί ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά το μπέικον. Το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο κοτόπουλο. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, λίγο αλάτι, πιπέρι και τους κύβους του ψωμιού. Σοτάρουμε μέχρι να χρυσαφίσει το ψωμί μας. Τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Για την σάλτσα παίρνουμε ένα multi και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις αντζούγιες, το σκόρδο και την μουστάρδα. Αλέθουμε πολύ καλά. Έπειτα προσθέτουμε τη μαγιονέζα, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Ενσωματώνουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το μείγμα μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα μαρούλια, το καλαμπόκι, τις φλοίδες παρμεζάνας, το κοτόπουλο, το μπέικον, τα κρουτόν και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα μας και σερβίρουμε συνοδεία ενός λευκού κρασιού.

Συμβουλή: Η αυθεντική σάλτσα της σαλάτας φτιάχνεται με αντζούγιες και σπιτική μαγιονέζα που αποτελείται από αυγό, ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, λίγο νερό, πιπέρι και αλάτι.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά.

Για το μαγείρεμα η “Expert Chef” προτείνει:

Moulinex Multi Moulinette AT714G Πολυκόφτης

Το Multi Moulinette AT714G της Moulinex ισχύος 500W, είναι πολύ-λειτουργικό: αλέθει, κόβει και ομογενοποιεί τα τρόφιμα με ασφάλεια αφού το στεγανοποιημένο καπάκι που διαθέτει, εφαρμόζει τέλεια στο μπολ για να λειτουργήσει η συσκευή.

Απόκτησέ το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *