Επιλέξτε με τους «ειδικούς» τον κατάλληλο απορροφητήρα για τον χώρο σας!

Μαγείρεμα σημαίνει υπέροχες μυρωδιές στην κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα και ζέστη, ατμοί και λίπη που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μόνιμοι κάτοικοι στα ντουλάπια, στις ηλεκτρικές συσκευές και τους τοίχους. Την λύση δίνει η πλέον απαραίτητη συσκευή για κάθε κουζίνα, ο πιστός σας απορροφητήρας! Ποιος είναι όμως ο σωστός
απορροφητήρας για τον χώρο και τις ανάγκες σας;
 
Επιλογή σωστού μήκους
 
Επιλέξτε τον απορροφητήρα ώστε το μήκος του να καλύπτει αποτελεσματικά όλες σας τις εστίες.
 
Υπολογίστε την ισχύ του απορροφητήρα.
 
Ο υπολογισμός γίνεται με έναν απλό υπολογισμό. Πολλαπλασιάστε τον όγκο της κουζίνας σας επί 10 και το αποτέλεσμα θα σας δώσει την
απορρόφηση που χρειάζεστε για τον συγκεκριμένο χώρο.
 
Διαστάσεις της κουζίνας: 4 x 4 x 2,8 = 44,8m3
Όγκος της κουζίνας x 10 = 448
Ιδανική απορροφητικότητα = 450 m3/h
Ανανέωση του αέρα ανά ώρα=10 φορές
 
Δύο επιλογές
 
Οι απορροφητήρες τοποθετούνται είτε με λειτουργία εξαγωγής με αγωγό που διοχετεύει τον αέρα προς τα έξω, είτε με λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα με φίλτρο άνθρακα.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι απορροφητήρες δέχονται φίλτρα άνθρακος αλλά τις περισσότερες φορές θα πρέπει να τα παραγγείλετε ξεχωριστά. Επίσης τα φίλτρα άνθρακα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και θα πρέπει να αντικαθίστανται συνήθως κάθε 6 μήνες.
 
Σωστή επιλογή της απορροφητικότητας
 
Η δύναμη ή πιο σωστά η απορροφητικότητα του απορροφητήρα εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του χώρου, όπου λειτουργεί, αλλά και από την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας μέχρι την εξαγωγή του εκτός σπιτιού. Ο απορροφητήρας πρέπει να είναι σε θέση να ανανεώνει τον αέρα του δωματίου, τουλάχιστον 10 φορές την ώρα.
Επιπλέον ρόλο παίζουν το μήκος και η διάμετρος του μπουριού, καθώς και ο αριθμός των γωνιών μέχρι την έξοδο. Συνιστούμε διάσταση μπουριού Φ120 μέχρι 450 m3/h και Φ150 για μεγαλύτερες απορροφήσεις. Ενώ για κάθε δεύτερη γωνία συνιστούμε ενίσχυση απορροφητικότητας κατά 15%.
 
Ασφάλεια και χρήση
 
Ποια είναι η σωστή απόσταση από τις εστίες; Η συνήθης απόσταση από τις εστίες είναι 65εκ. από ηλεκτρική εστία και 75εκ. από υγραερίου. Προσέξτε την δημιουργία φωτιάς γιατί τα φίλτρα του απορροφητήρα καίγονται εύκολα.
 
Γιατί ο απορροφητήρας μου υγροποιεί;
 
Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι απορροφητήρες δημιουργήθηκαν για να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τις ενοχλητικές μυρωδιές και όχι για να απορροφούν υδρατμούς. Ανοίγετε τον απορροφητήρα από την αρχή του μαγειρέματος και αφήστε και κάποιο παράθυρο ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια.
 
Μειωμένη απόδοση
 
Αν παρατηρήσετε μειωμένη απόδοση τα φίλτρα κατακράτησης λίπους χρειάζονται αντικατάσταση ή καθαρισμό, ανάλογα με τον τύπο τους. Τα μόνιμα μεταλλικά φίλτρα μπορούν να μουλιάσουν ή να καθαριστούν στο χέρι ή σε πλυντήριο πιάτων σε ένα εντατικό πρόγραμμα.
 
Ενεργειακή ετικέτα
 
Από το 2015 ισχύει κοινοτική οδηγία που κάνει απαραίτητη την ενεργειακή ετικέτα και στους απορροφητήρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *