Φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και γραβιέρα

Ζέστη, ήλιος, θάλασσα, μεζεδάκια. Τι άλλο θες για ένα επιτυχημένο καλοκαίρι; Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή παρέα και φυσικά το ποιοτικό φαγητό. Αρκεί να μαζευτούμε βραδάκι, με ή χωρίς φεγγάρι (για τους ρομαντικούς το λέω αυτό), στην αυλή κάτω από την πέργκολα με την κληματαριά στο ημίφως των κεριών / φαναριών και το σκηνικό έχει ολοκληρωθεί.

Η προσωπική μου θεωρία για το καλοκαίρι είναι η εξής: επιθυμώ λίγο πιο ελαφριές γεύσεις ώστε να υπάρχει άπλετος χώρος για τις παγωμένες μπύρες και τα δροσερά τσιπουράκια /ουζάκια/ κοκτέιλ ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη μου! Δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου, αλλά η συγκεκριμένη θεωρία έχει έναν αέρα διακοπών! Κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζω πως οι φετινές μας καλοκαιρινές συνταγές θα κινηθούν στο πνεύμα των μόνιμων διακοπών (αν και μπορεί κάποιος να είναι στο σπίτι του) με βασικό χαρακτηριστικό: γεύση και λιτή απόλαυση!

Μιλώντας για συνταγές, τολμώ να πω, πως μερικά φαγητά έχουν μία διαχρονική αξία. Αυτό συμβαίνει όταν ένα πιάτο είναι νόστιμο και έχει την αποδοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ποιος λοιπόν θα αντισταθεί σε ένα πιάτο που κυρίαρχο συστατικό είναι το φιλέτο κοτόπουλο; Πολύ λίγες φορές έχω ακούσει από κάποιον την απέχθειά του για το συγκεκριμένο κρέας. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν όχι μόνο εξαιτίας της γεύσης του αλλά και λόγω της μαλακότητάς του. Η γεύση του είναι ήπια γι’ αυτό προσπαθούμε να του δώσουμε μέσω των αρωματικών υλικών έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να έχει στο μαγείρεμά του είναι να μην χάσουμε τα υγρά και την τρυφεράδα του. Αυτό όμως με λίγη καλή εξάσκηση και ενασχόληση θα το πετύχουμε χωρίς αμφιβολία.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λιπαρή τόσο όσο. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν και περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος η γεύση που αφήνει στο τέλος το πιάτο είναι πολύ ευχάριστη και καθόλου «μπουκωτική»! Προσθέτοντας βέβαια και την γραβιέρα με τα φρέσκα μυρωδικά φέρνει μία ανεπανάληπτη γεύση από νησί. Φτιάξτε το και πραγματικά όχι μόνο θα σας χορτάσει αλλά θα σας αφήσει χώρο και για το γλυκό. Συνοδέψτε το με μία παγωμένη μπύρα ή αν θέλετε μια πιο φινετσάτη νότα ένα παγωμένο λευκό κρασί ασύρτικο απλά θα το εξυψώσει! Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Υλικά:

  • 3 φιλέτα κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά καθαρισμένα και κομμένα στα 4
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
  • 150 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 200 γρ. γραβιέρα σε κύβους
  • Εστραγκόν φρέσκο ή ½ κ.γ. ξερό
  • 2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Φιλετάρουμε το κάθε ένα κομμάτι κοτόπουλου σε 3 πιο λεπτά φιλέτα. Αν μας αρέσει τα κόβουμε είτε σε λωρίδες είτε σε κύβους. Παίρνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσοχή όμως να μην στεγνώσουν. Αν είναι λεπτά δε χρειάζεται πολύ ψήσιμο. Θα χρειαστεί 3 λεπτά η κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και όταν πάρουν χρώμα (χωρίς να μας καεί το κρεμμύδι και το σκόρδο) σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, το εστραγκόν και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαγειρεύοντας για 5 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και προσθέτουμε τους κύβους γραβιέρας. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ένα αρωματικό ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Συμβουλή: Ένας τρόπος για να καταλάβουμε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο είναι από το χρώμα των χυμών του, αν αυτοί δεν είναι διαυγείς αλλά ροζ αυτό σημαίνει πως χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *