Φτιάχνοντας τουρσί

Χειμώνας χωρίς τουρσιά γίνεται; Μα φυσικά και ΔΕΝ γίνεται. Εδώ θα σας δώσω χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο τουρσί που θα διαρκέσει όχι μόνο τον χειμώνα αλλά ολόκληρο τον χρόνο.

Γενικές οδηγίες πριν την Παρασκευή των τουρσί:

  • Δεν φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες γιατί δεν αντέχει για πάντα: 7-8 μήνες είναι η μεγαλύτερη διάρκεια, γιατί μετά τα λαχανικά μαλακώνουν.
  • Αγοράζουμε γυάλινα βάζα με το σιδερένιο κλείσιμο και το λαστιχένιο κολάρο. Είναι τα καλύτερα γιατί κλείνουν αεροστεγώς.
  • Σιδερένια καπάκια και πλαστικά δεν θα τα πρότεινα, γιατί δεν θα αντέξουν την επαφή με το ξίδι.
  • Πάντα αποστειρώνουμε τα βάζα πριν τα γεμίσουμε. Και τα έχουμε απόλυτα στεγνά.
  • Περιμένουμε το τουρσί μας να ωριμάσει. Νωρίτερα θα γευόμαστε κυρίως το ξίδι.

Φτιάχνοντας τουρσί:

  • Για να φτιάξουμε το δικό μας τουρσί αρχικό στάδιο είναι η επιλογή των λαχανικών. Διαλέγουμε τρυφερά, φρέσκα λαχανικά που δεν πρέπει να είναι ώριμα. Καλό είναι να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε για να μην πανιάσουν. Τα πλένουμε πολύ καλά ειδικά γύρω από το κοτσάνι τους για να φύγουν τυχόν χώματα και μικρόβια. Αφαιρούμε από τα λαχανικά μία μικρή λεπτή φλούδα από την άκρη τους, εκεί που βγαίνει το κοτσάνι και ο ανθός, γιατί έχει ένζυμα που μπορεί να μας μαλακώσουν πολύ το τουρσί.
  • Ρίχνουμε χοντρό αλάτι στα ωμά λαχανικά. Μετά τα βάζουμε σε στρώσεις με αλάτι ή τα βρέχουμε σε άλμη ώστε να καλυφθούν μέχρι πάνω. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και τα αφήνουμε μέσα στην άλμη για μία ή δύο μέρες. Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Έτσι όπως είναι τα βάζουμε μέσα σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. Προσοχή. Δε τα γεμίζουμε μέχρι πάνω αλλά αφήνουμε κενό ενάμιση δάχτυλο. Τα γεμίζουμε με ένα μείγμα ξυδιού και προσθέτουμε στο τέλος λίγο λάδι. Τα κλείνουμε και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 8 με 10 μέρες.
  • Μία εναλλακτική είναι η εξής. Από τη στιγμή που πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, αλάτι και ξίδι και να τα ζεματίσουμε. Μετά τα στραγγίζουμε καλά βάζοντάς τα στα βάζα ακολουθώντας την διαδικασία. Κλείνουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλύπτουμε το καπάκι με ένα τουλουπάνι βουτηγμένο σε λιωμένη παραφίνη.
  • Νόστιμα τουρσιά γίνονται τα αγγουράκια, το κουνουπίδι, η κάππαρη, τα καρότα, η σελινόριζα, οι γλυκιές πιπεριές ή οι μικρές καυτερές, τα κρεμμυδάκια, τα ρεπάνια, οι βολβοί, οι μικρές ντοματούλες, το μελιτζανάκι, αλλά και το λάχανο.Τα φτιάχνουμε σκέτα ή τα γεμίζουμε, όπως με καρότο, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο.

Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τουρσί:

  • Αναμειγνύουμε μπαχαρικά, ζάχαρη και ξίδι με τα λαχανικά, γιατί τους χαρίζει τραγανή υφή διατηρώντας τα σφιχτά.
  • Το αλάτι πρέπει να είναι χοντρό θαλάσσης.
  • Το ξίδι να είναι λευκό. Εάν θέλουμε ένα τουρσί λιγότερο ξινό τότε προσθέτουμε ζάχαρη στο ξίδι και δεν το αραιώνουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηλόξιδο γιατί χαρίζει ωραίο άρωμα και γεύση, αλλά προσοχή γιατί αλλάζει το χρώμα των λαχανικών (σκουραίνουν) ειδικά αν είναι λευκά.
  • Η ζάχαρη βοηθάει τα τουρσιά να γίνουν αφράτα και τραγανά.
  • Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά δίνουν ποιότητα και άρωμα στα τουρσιά μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ή μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, φύλλα δάφνης, άνηθο, σέλινο, φέτες λεμονιού και μαϊντανό.
  • Χρησιμοποιούμε ολόκληρα μπαχαρικά και όχι σκόνη επειδή αλλάζει το χρώμα στα λαχανικά και τα κάνει θαμπά. Μπορούμε να τυλίγουμε τα μπαχαρικά σε ένα τουλουπάνι ώστε να τα αφαιρέσουμε εύκολα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *