Κοτόπουλο satay με σάλτσα φυστικοβούτυρο

Πάμε ένα μακρινό ταξιδάκι; Σημερινή μας στάση; Ταϊλάνδη!

Γευστικά πάντα γιατί ένα τέτοιο ταξίδι ψιλοαργεί να πραγματοποιηθεί. Παραμερίζω αυτό το σκέλος και θα αναφερθώ στην γνωριμία μου με το έθνικ κοτοσουβλάκι. Τι να πρωτοπώ! Την πρώτη φορά που το γεύτηκα οι κάλυκες του ουρανίσκου μου έπαιζαν κλακέτες. Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν πως το συγκεκριμένο κοτόπουλο σουβλάκι πρέπει να είναι το πιο νόστιμο και εύγεστο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Πρόκειται για μαριναρισμένο κοτόπουλο με έντονα αρώματα από λεμονόχορτο και κάρυ που σερβίρεται με μία σάλτσα με βασικό υλικό το φυστικοβούτυρο. Είναι τόσο όσο πικάντικη και του ταιριάζει γάντι.

Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω την αυθεντική συνταγή γι’ αυτή τη νοστιμιά η οποία περιέχει αλεσμένα φιστίκια με πολλά μπαχαρικά. Πιστεύω πως αξίζει να το δοκιμάσει κάποιος αν όντως λατρεύει τις ανατολίτικες και έθνικ γεύσεις. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της Ινδονησιακής κουζίνας που φτιάχνεται κυριολεκτικά πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται πολύς κόπος, όρεξη να έχουμε και πραγματικά στη στιγμή θα φτιάξουμε στο σπίτι μας ένα φανταστικό και άκρως γνήσιο ταϊλανδέζικο πιάτο.

Όπως θα παρατηρήσετε υπάρχουν υλικά που μπορεί ίσως να σας φανούν ξένα. Μην αγχώνεστε όμως για τίποτα, γιατί πολύ απλά τα συγκεκριμένα υλικά βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ στην κατηγορία των έθνικ προϊόντων. Δεν χρειάζεται να πάμε απαραίτητα στα εξειδικευμένα μαγαζιά για να τα προμηθευτούμε. Τονίζω ξανά πως στο σημερινό μας φαγητό δεν υπάρχει καμία δυσκολία. Πείτε πως όλα γίνονται στο αυτόματο! Μη γελάτε, έτσι είναι!

Το κοτόπουλο κάνει το μασάζ του με το μείγμα των ανατολίτικων μπαχαρικών στη μαρινάδα και απλά ξεκουράζεται με την ησυχία του ολόκληρο το βράδυ στο ψυγείο. Σε δεύτερη φάση θα μιλήσω για την πλούσια, παχύρρευστη και άκρως γευστική σάλτσα που δε θες να σταματήσεις να την τρως. Ελάτε για ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη μέσω των γεύσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων που μας προσφέρει απλόχερα το συγκεκριμένο φαγητό.

Υλικά για τη μαρινάδα:

 

  • 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι κομμένο σε λωρίδες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Λεμονόχορτο αποξηράμενο (lemongrass)
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. σόγια σος
  • 3 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κομμάτι μικρό τζίντζερ τριμμένο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 15 με 20 ξύλινα καλαμάκια για τα σουβλάκια

Για τη σάλτσα

  • 200 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 150 γρ. γάλα καρύδας παχύρρευστο
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • Λίγο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Χυμό από ένα λάιμ
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • Λίγο τσίλι
  • Λίγο αλάτι

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε τα φιλέτα και τα κόβουμε όσο μπορούμε σε μακρόστενες λωρίδες μέχρι να πάρουμε το ελάχιστο 15 κομμάτια μέχρι 20. Τα προσθέτουμε στη μαρινάδα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για ολόκληρο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα παίρνουμε τα καλαμάκια για τα σουβλάκια και τα τοποθετούμε σε νερό ώστε να μην καούν στο ψήσιμο. Έπειτα αλατίζουμε ελαφρώς τα κομμάτια του κοτόπουλου και περνάμε το κάθε κομμάτι σε κάθε ένα ξυλάκι δίνοντας, το σχήμα ζικ ζακ. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σχάρα, το λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε τα σουβλάκια ψήνοντάς τα. Εναλλακτικά τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε στο πλάι παρέα με πιτούλες.

Συμβουλή:

Τα ξυλάκια για τα σουβλάκια τα αφήνουμε στο νερό τουλάχιστον για 30 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν αρκετό νερό και να μην καούν στο ψήσιμο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Για τη σάλτσα η ”Expert Chef” προτείνει:

Tefal Ingenio Expertise Κατσαρολάκι Γάλακτος 16cm

Tefal Ingenio Expertise κατσαρολάκι γάλακτος 16cm, αντικολλητικό, με δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη  αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

Απόκτησέ την

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *