Γαριδομακαρονάδα

Ο γύρος της Σίφνου πάνω σε μία «γουρούνα», μέρος 1ο

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον γεγονός. Χωρίς παιδιά, ξεκινάμε για το ταξίδι που τόσο πολύ περιμέναμε. Ανέμελοι, χωρίς το άγχος και την έγνοια της οικογένειας, απολαμβάνουμε τη συντροφιά του ενός με τον άλλο. Φθάνοντας στο γραφικό λιμανάκι της Σίφνου, τις Καμάρες, ενοικιάζουμε κατευθείαν το όχημα. Το «μενού» για φέτος περιλαμβάνει «γουρούνα». Όλοι καταλάβατε για τι ακριβώς μιλάω. Είναι εκείνο το τετράτροχο μικρό όχημα, σαν μηχανή, που πάει κυριολεκτικά παντού. Ξεκινήσαμε την εξερεύνηση του νησιού χωρίς να χάσουμε χρόνο.

Η πρώτη μέρα είναι σημαδιακή. Προορισμός μας, η απόκρημνη παραλία Βρουλίδια. Θα ήταν τόσο λίγο να περιγράψω με κοινότυπες εκφράσεις την απαράμιλλη ομορφιά της συγκεκριμένης παραλίας. Κατεβαίνοντας έναν απότομο χωματόδρομο, διασχίζοντας το βουνό με τα κοφτερά βράχια, ξεπροβάλει ξαφνικά ο επίγειος παράδεισος. Ένας μικρός, καταγάλανος κολπίσκος, ανάμεσα στους άγριους βράχους, με τις ελάχιστες ξαπλώστρες και τα δύο μικρά καφέ-εστιατόρια είναι ό,τι χρειάζεσαι για να μην φύγεις ποτέ από εκεί. Τα λευκά βότσαλα και η χρυσαφένια άμμος κοσμούν όλο το βυθό της θάλασσας δίνοντάς του διάφορους χρωματισμούς. Μακριά από τις πολυσύχναστες πλαζ, τα τικ τακ από τα μπαλάκια του τένις, σε ένα άκρως φυσικό και πρωτόγονο τοπίο απολαμβάνω ένα από τα καλύτερα τοπία που έχω δει ποτέ σε ελληνικό νησί. Θες το δροσερό αεράκι, η απόλυτη ησυχία, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τα λιαστά χταποδάκια που κρέμονται με μανταλάκια πάνω σε σχοινί; Όλα αυτά καθιστούν το σκηνικό μοναδικό, που δύσκολα το συναντάς κάπου.

Μετά το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά, ήρθε η ώρα για το ουζάκι εκεί που σκάει το κύμα. Λιαστό χταποδάκι, σπιτική τσιροσαλάτα, φρέσκα ντόπια αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά και η επική γαριδομακαρονάδα. Τόσο απλά και νόστιμα. Χωρίς επιτηδευμένα υλικά, αγνά και σπιτικά. Καταλαβαίνετε πως το μεράκι και η αγάπη για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι εκείνο που σε κερδίζει. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο νησί του πρώτου καταγεγραμμένου Έλληνα μάγειρα, του Τσελεμεντέ. Δε γίνεται λοιπόν να είσαι στη γενέτειρά του και να μη μείνεις ευχαριστημένος από τα εδέσματα του νησιού. Ο Τσελεμεντές είναι η κληρονομιά τους και κάθε στιγμή το αποδεικνύουν με κάθε τους μαγείρεμα. Αυτό που συναντάς σε όλο το νησί είναι αδιανόητο. Το υπέροχο φαγητό. Δεν είναι τυχαίο πως η Σίφνος αποτελεί έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς. Δε θα σας αποκαλύψω κάτι παραπάνω γιατί έπεται συνέχεια…Μείνετε συντονισμένοι μαζί μου και το ταξίδι συνεχίζεται…

Υλικά:

  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 20 μεγάλες γαρίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ή μπούκοβο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία με ντοματάκια ολόκληρα και χτυπημένα στο μπλέντερ
  • ½ κύβο λαχανικών
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το ζωμό:

  • Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη στα τέσσερα
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Για αρχή ξεκινάμε με τον ζωμό γαρίδας: Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια και τα κελύφη. Αφαιρούμε το εντεράκι σχίζοντας ελαφρά κατά μήκος την ράχη της γαρίδας με ένα μαχαιράκι. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε λίγο στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφάλια, τα κελύφη μαζί με το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά. Έπειτα σουρώνουμε το ζωμό πιέζοντας όλα τα υλικά για να μας βγάλουν όλους τους χυμούς και κρατάμε στην άκρη μία κουτάλα από το ζωμό. Αυτό το κάνουμε γιατί θα το προσθέσουμε στο βράσιμο των ζυμαρικών.

Για τις γαρίδες: Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά. Δε θέλουμε να βράσουν οπότε προσοχή στο χρόνο σας. Τις αφαιρούμε σε ένα πιατάκι.

Για τα ζυμαρικά: Συνεχίζουμε με το βράσιμο των λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνοντας το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Προσοχή γιατί τα μαγειρεύουμε 3 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφει η συσκευασία. Όταν περάσει η ώρα τα στραγγίζουμε και τα τελειώνουμε αμέσως στη σάλτσα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το τσίλι ή το μπούκοβο, τα ντοματάκια, το ζωμό γαρίδας, πιπέρι και λίγο αλάτι. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, το βούτυρο και τις σοταρισμένες γαρίδες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μισό-μαγειρεμένα λινγκουίνι. Αφήνουμε για 3 λεπτά να ρουφήξουν τη σάλτσα με κλειστό καπάκι και σερβίρουμε αχνιστά!

Συμβουλή: Αν και είναι λίγο χρονοβόρο, καλό είναι να καθαρίσουμε τις γαρίδες. Αφήνοντας το εντεράκι στη γαρίδα αυτόματα προσδίδει μία πικρή γεύση στο φαγητό μας πράγμα που δε θέλουμε!

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά.

Για το σοτάρισμα η “Expert Chef” προτείνει:

Tefal Ingenio Expertise Βαθύ Τηγάνι 26cm με Χερούλι & Καπάκι

Tefal Ingenio Expertise αντικολλητικό βαθύ τηγάνι 26cm, με χερούλι, καπάκι και δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

Απόκτησέ το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *