Κεφτεδάκια τηγανιτά με σως γιαουρτιού

Κεφτεδάκια ή κεφτές το φαγητό, είναι το ίδιο. Ένα άκρως παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, πλημμυρίζοντας αρώματα και μνήμες. Τολμώ να το χαρακτηρίσω ως το απόλυτο ελληνικό “comfort food”. Ένα κλασικό ορεκτικό που προσφέρουμε στα τραπέζια που κάνουμε. Αποτελεί ένα υπέροχο έδεσμα που μπορούμε να το γευθούμε ως κύριο πιάτο πλάι με τις τηγανιτές πατάτες ή ως ορεκτικό ή ως μεζεδάκι με το ουζάκι μας.

Την συγκεκριμένη ονομασία την συναντούμε στην περσική λέξη «kofta», «κοφτά». Έτσι ονόμασαν τα κεφτεδάκια όλοι οι πληθυσμοί γύρω από τις ευρύτερες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά της Μικράς Ασίας. Ας μην ξεχνάμε την συμβολή τους στην εξέλιξη του συγκεκριμένου φαγητού. Λατρεμένη παράδοση! Η λέξη «κοφτά» μπορεί να συναντάται και στην αντίστοιχη βυζαντινή λέξη «κοπτόν». Αρκετά με την προέλευση της ονομασίας. Ένα είναι το σίγουρο. Όταν αναφέρουμε «κεφτεδάκια» ξεχειλίζουν από παντού χαμόγελα ευτυχίας!

Κάθε φορά που τα μαγειρεύουμε, το σπίτι μας μοσχοβολάει από μυρωδιές και αρώματα. Μέχρι που η ανυπομονησία μας χτυπάει κόκκινο μέχρι να έρθει η στιγμή που θα τα απολαύσουμε. Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να τα σερβίρουμε είναι ζεστά και όχι καυτά από το τηγάνι. Σε θερμοκρασία δωματίου, δε, είναι ακόμα γευστικότερα! Αν θυμάστε καλά, τα καλοκαίρια οι κεφτέδες είχαν την τιμητική τους. Αφού έμπαιναν διαρκώς στα ταπεράκια και πήγαιναν κατευθείαν στην παραλία. Ακόμα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια την συνηθισμένη αυτή εικόνα. Μαμάδες και γιαγιάδες τα κουβαλούσαν μαζί τους στην θάλασσα ώστε όταν πεινάσουν τα παιδιά να το δώσουν ως σνακ μετά το παιχνίδι στη θάλασσα. Πάντα σε κάθε πικ νικ υποχρεωτικά υπήρχε το τάπερ που ξεχείλιζε από κεφτεδάκια.

Σήμερα όλο αυτό φαντάζει λίγο παλιομοδίτικο, ξεπερασμένο και όχι τόσο «cool». Μάλλον αυτές οι σκηνές τείνουν να μείνουν στη σφαίρα του παρελθόντος. Παρόλα αυτά αν κάποιος το θεωρεί ντεμοντέ, δε ξέρει τι χάνει! Φτιάχνω τα κεφτεδάκια, λέμε «ναι» στο κίνημα του τάπερ, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο με τα πιτσιρίκια και τρέχουμε στην παραλία! Τι πιο όμορφο, απλό και αγνό από τις δικές μας συνταγές με φόντο το φυσικό τοπίο που απλώνεται απέραντο. Γι’ αυτό και μοιράζομαι μαζί σας μια συνταγή για υπέροχα και αφράτα κεφτεδάκια. Να είστε σίγουροι για την επιτυχία τους γιατί πολύ απλά, μικροί και μεγάλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Υλικά:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (2 φορές περασμένο)
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 10 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο/ σπορέλαιο για τηγάνισμα

Σως γιαουρτιού:

  • 1 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. φέτα μαλακή
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. νερό
  • Πιπέρι

Επί το έργον:

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και εκεί τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής. Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 με 8 λεπτά μέχρι ο κιμάς να έχει αποκτήσει «σώμα». Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο περισσότερο ο κιμάς γίνεται ενιαίος. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες. Παίρνουμε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι. Χρησιμοποιούμε ½ ποσότητα ελαιόλαδο και ½ ποσότητα σπορέλαιο. Περιμένουμε να ζεσταθεί καλά και παράλληλα πλάθουμε τον κιμά σε μπαλάκια- κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν είναι έτοιμα τα αραδιάζουμε σε ένα πιάτο αφού πρώτα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι τότε απλά ψήνουμε τα κεφτεδάκια στο φούρνο στους 230 βαθμούς με αέρα.

Για την σως: Ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υλικά για την σως και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν είναι έτοιμο το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει και την ώρα του σερβιρίσματος βάζουμε μερικά φύλλα δυόσμου για διακόσμηση. Καλή απόλαυση!

Συμβουλή: Όσο πιο πολύ αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά στο ψυγείο τόσο πιο γευστικά θα βγουν τα κεφτεδάκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αρώματα των υλικών και οι γεύσεις να δένουν περισσότερο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά.

Για το τηγάνισμα η “Expert Chef” προτείνει:

Tefal Ingenio Expertise Σετ Τηγάνια 22/26cm+Χερούλι

Αντικολλητικό σετ τηγανιών Ingenio Expertise της Tefal, 22+26cm με δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

Απόκτησέ το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *