Τούρτα παγωτό με πραλίνα και σως σοκολάτας

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο! Καλλίγραμμα κορμιά στην παραλία, ρακέτες, ηλιοθεραπεία και ξέφρενα παιχνίδια στο νερό. Όλα αυτά ακούγονται τόσο δελεαστικά και συναρπαστικά. Κρατιόμαστε όλο το χειμώνα για να κάνουμε την εμφάνισή μας στην παραλία και με ποιο σκοπό; Για να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους πως μπορούμε να έχουμε μία ελκυστική σιλουέτα. Εδώ έρχεται και το ρητό που μας υπενθυμίζει «παν μέτρον άριστον». Και θα προσέξουμε τι θα φάμε, και την γυμναστική μας θα κάνουμε και ότι άλλο χρειάζεται για να έχουμε ένα υγιές σώμα. Αλλά όχι καταπίεση το καλοκαίρι! Ας χαρούμε τα δροσιστικά κοκτέιλ, τα γευστικά μεζεδάκια πλάι στο κύμα χωρίς ενοχές.

Γι’ αυτό έρχομαι σήμερα με την ακόλουθη συνταγή για να βάλουμε την δίαιτα στην «κατάψυξη», δημιουργώντας… μοναδικά έργα τέχνης! Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή η παρακάτω τούρτα παγωτό μόνο θεϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και θα με θυμηθείτε. Καλό είναι όταν μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε το δικό μας παγωτό. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε πως τα έτοιμα παγωτά, αν και είναι η εύκολη λύση, κακά τα ψέματα, κρύβουν πολλά πολλά πολλά συντηρητικά και όχι μόνο. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας ώστε να τους προσφέρουμε κάτι πραγματικά αγνό και νόστιμο. Ότι και να λέμε, το σπιτικό παγωτό έχει πάντα άλλη χάρη, άλλη γεύση. Πόσο μάλλον αν δημιουργήσουμε την πιο απολαυστική τούρτα που θα αποτελέσει την γευστικότερη λύση για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.

Μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά με ότι άλλο επιθυμούμε κρατώντας την βάση των υλικών για την παρασκευή του παγωτού.. Ανοίγουμε το ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας και ότι βρούμε απλά το χρησιμοποιούμε. Λίγη φαντασία και το αποτέλεσμα θα βγει πραγματικά ονειρικό. Το συγκεκριμένο παγωτό είναι ανάλαφρο και καθόλου γλυκό. Εξάλλου αυτή την εποχή αναζητούμε κάτι πιο ελαφρύ. Αφήνουμε στην άκρη τις τύψεις, τις ενοχές και τις θερμίδες για τους άλλους και εμείς απολαμβάνουμε, με μέτρο πάντα, τον βασιλιά των γλυκισμάτων τώρα το καλοκαίρι!

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βούτυρο λιωμένη
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου dijestive θρυμματισμένα
  • 5 μπάρες δημητριακών με σοκολάτα τριμμένες
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 βανιλέτα
  • Μία πρέζα αλάτι

Καραμελωμένα φουντούκια:

  • 150 γρ. φουντούκια
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. νερό
  • Μία πρέζα αλάτι

Για το παγωτό:

  • 300 γρ φρέσκια φυτική κρέμα γάλακτος
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 βανιλέτες
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 300 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Σως σοκολάτας:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Μία πρέζα αλάτι

Επί το έργον:

Για την βάση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την λιωμένη μαργαρίνη με όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα στρόγγυλο τσέρκι 22 εκ ή 24 εκ. απλώνουμε το μείγμα μας και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Περιμένουμε να καραμελώσουν και όταν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας. Τα αδειάζουμε σε μία λαδόκολλα, που την έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο, και περιμένουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς τότε τα θρυμματίζουμε στο μούλτι (όχι τελείως σκόνη, να υπάρχουν και κομματάκια).

Για το παγωτό: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την φυτική κρέμα γάλακτος, την κανονική κρέμα γάλακτος, τις βανιλέτες και το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία κρέμα που να θυμίζει υφή γιαουρτιού. Ενσωματώνουμε το κονιάκ, τα καραμελωμένα φουντούκια και την πραλίνα. Αφαιρούμε από την κατάψυξη την φόρμα και απλώνουμε το μείγμα του παγωτού. Τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη για 4 ώρες.

Για την σως σοκολάτας: Λιώνουμε σε μπεν μαρί όλα τα υλικά μαζί. Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό και περιχύνουμε με την σως. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

Συμβουλή: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνταγή για παγωτό ως βάση (αφαιρώντας την πραλίνα) και την μετατρέπουμε σε όποια γεύση μας αρέσει!

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *