Ξέρεις τι πίνεις; Βρες όλα τα είδη καφέ εδώ!

Υπάρχει κάτι καλύτερο από έναν καφέ για να ξεκινήσει μία υπέροχη μέρα; Βέβαια, ένας καφές δεν είναι και τίποτα τόσο περίπλοκο-ειδικά αν είσαι αγουροξυπνημένος και τρέχεις πανικόβλητος για να μην αργήσεις στη δουλειά! Ο καλός καφές όμως είναι επιστήμη και οι διαφορετικές παρασκευές του αμέτρητες! Γι’ αυτό λοιπόν τις μαζέψαμε όλες εδώ για να ξέρεις τι πίνεις!

Σίγουρα γνωρίζετε όλοι τον espresso και τον cappuccino βεβαίως-βεβαίως, αλλά τι υπάρχει πέραν τούτων; Ας το πιάσουμε από την αρχή! Το μυστικό κρύβεται στη σωστή δόση ενός espresso, που είναι αυστηρά τα 30ml! Από εκεί και μετά ξεκινούν όλα! Doppio ονομάζεται η διπλή δόση espresso και το πιο κοινό του όνομα είναι φυσικά «διπλός». Ristretto είναι η συμπυκνωμένη δόση espresso, τουτέστιν η ίδια ποσότητα καφέ στη μισή δόση νερού, ενώ ο lungo είναι ακριβώς το αντίθετο: ίδια ποσότητα καφέ σε διπλάσια ποσότητα νερού. Ο americano, που έχει αρχίσει και γίνεται γνωστός σιγά-σιγά στα αθηναϊκά καφέ, είναι διπλή δόση espresso, ήτοι 60ml, με προσθήκη ζεστού νερού. Η ένταση του Americano ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του νερού που προστίθεται.

Αν μπει και το γάλα; Οι συνδυασμοί πολλαπλασιάζονται!!! Η συνταγή για τον αγαπημένο μας cappuccino φτιάχνεται σωστά με διπλή δόση espresso, 60ml γάλα στον ατμό και 60 ml αφρόγαλα, ενώ στον latte παραμένει η διπλή δόση espresso αλλά το αφρόγαλα υπερπολλαπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 200ml-που σημαίνει ότι σερβίρεται σε μεγαλύτερη κούπα από την αντίστοιχη του cappuccino. Και ποια η διαφορά του latte από τον latte macchiato; Ο latte macchiato, που θα πει «λεκιασμένο γάλα», έχει τη μισή ποσότητα ενός espresso-ή και λιγότερο! Επομένως, στον latte η έμφαση είναι στον καφέ, ενώ στον latte macchiato η έμφαση δίνεται στο γάλα. Και για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείς να προσθέσεις μία μπάλα παγωτό βανίλια σε έναν μονό ή διπλό espresso, που συνιστά τον affogato!

Αυτά για αρχή! Γιατί οι συνταγές των baristas δεν έχουν τελειωμό! Φαντάζομαι βέβαια ότι γνωρίζεις πως ο freddo espresso και ο freddo cappuccino είναι ελληνικές επινοήσεις για να αντικαταστήσουν τον εξίσου ελληνικό φραπέ; Γιατί το ελληνικό δαιμόνιο μεγαλουργεί πάντα όταν αφορά τη γεύση και την απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *