Νέα Ενεργειακή Ετικέτα

Νέα ενεργειακή ετικέτα

Η νέα ενεργειακή ετικέτα θα ισχύει από το 2021

Από την 1η Μαρτίου 2021, ηλεκτρικές συσκευές, π.χ. ψυγεία, πλυντήρια και πλυντήρια πιάτων, αποκτούν μια νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα.  Αλλά τι σημαίνει πραγματικά για τους καταναλωτές; Τα παλιά ηλεκτρονικά είδη θα εξακολουθούν να είναι εξίσου ενεργειακά αποδοτικά, όμως η νέα σήμανση θα διευκολύνει τη σύγκριση προϊόντων και θα σε βοηθήσει να κάνεις έξυπνες επιλογές όταν αγοράζεις ηλεκτρικές συσκευές.

Τι είναι οι νέες ενεργειακές ετικέτες;

 Οι νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ έχουν απλοποιημένη κλίμακα απόδοσης με κατηγορίες από Α έως G. Οι παλαιές κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++ δεν θα συνεχιστούν. Αυτό θα διευκολύνει τη σύγκριση διαφορετικών μοντέλων. Η ίδια η ετικέτα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το επίπεδο θορύβου, την κατανάλωση νερού κ.λπ., ανάλογα με τον τύπο του εν λόγω προϊόντος.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμμετέχουν όταν ένα προϊόν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κλίμακα που δείχνει πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι. Ανάλογα με το εν λόγω προϊόν, αυτό μπορεί να είναι κατανάλωση ενέργειας ανά πρόγραμμα (ή ανά έτος), κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση αναμονής, διάρκεια προγράμματος κ.λπ.

Γιατί πρέπει να αντικαταστήσουμε το παλιό σύστημα;

Σκοπός της νέας σήμανσης ενέργειας είναι να δώσει στους καταναλωτές την ευκαιρία να συγκρίνουν εύκολα διαφορετικές συσκευές αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ενεργειακές ετικέτες, τα περισσότερα προϊόντα βρίσκονταν στο κάτω άκρο της κλίμακας (E, F ή G). Σήμερα, τα περισσότερα προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας (A +, A ++ ή A +++) και σχεδόν κανένα δεν ανήκει στις κατώτερες τάξεις, ούτε καν στο A. Αν και αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, γίνεται δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν αγοράζουν μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή ή κάτι που είναι καλό ή ακόμα και κάτω από το μέσο όρο.
Αυτή η ταχεία ανάπτυξη πιο ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών σημαίνει ότι πρέπει επίσης να εξελιχθεί το πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. Αυτό που είδαμε ως χαμηλή κατανάλωση ενέργειας πριν από πέντε χρόνια, τώρα ανήκει μάλλον στο μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει και για το μέλλον: οι τελευταίες τεχνολογίες σήμερα θα είναι η βάση αύριο. Το νέο σύστημα της ΕΕ το έχει λάβει υπόψιν του, και για τον λόγο αυτό η κατηγορία (Α) θα μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα κενή.

Σημαντικό!!

Να θυμάσαι ότι οι συσκευές που έχουν τώρα τα σήματα A / A+ / A++ δεν μπορούν να συγκριθούν απευθείας με τη νέα ταξινόμηση A, αλλά μάλλον με την B και κάτω. Στο μέλλον θα υπάρξουν συσκευές που θα λαμβάνουν την ενεργειακή ετικέτα Α.

Τι περιέχουν οι νέες ετικέτες;

Ένα εντελώς νέο στοιχείο στην ετικέτα ενέργειας είναι ένας κωδικός QR που σου επιτρέπει, χρησιμοποιώντας το smartphone σου να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή. Ο κωδικός QR σε μεταφέρει στη βάση δεδομένων ΕΕ EPREL που περιέχει μη εμπορικές πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις.
Ένα μόνο γράμμα σε κλίμακα λατινικών από το Α έως το G που είναι πιο εύκολο να διαβαστεί.
Εικονογράμματα που είναι εύκολα κατανοητά και παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, το επίπεδο θορύβου, τη χωρητικότητα αποθήκευσης κ.λπ. ανάλογα με το τι σχετίζεται με τη συσκευή.

Πλυντήρια πιάτων

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια πιάτων δείχνει την κατανάλωση ενέργειας για πάνω από 100 πλύσεις. Βάσει αυτού και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την ισχύ, λαμβάνει βαθμολογία  μεταξύ Α και G. Το σήμα δείχνει επίσης την ονομαστική χωρητικότητα, την κατανάλωση νερού ανά πλύσιμο, το χρόνο πλύσης και το επίπεδο θορύβου. Το επίπεδο θορύβου αξιολογείται επίσης σε κλίμακα από το Α έως το D.

Πλυντήρια με και χωρίς στεγνωτήριο

Όπως και για τα πλυντήρια πιάτων, η ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια και στεγνωτήρια δείχνει κατανάλωση ενέργειας ανά 100 πλύσεις και τα τοποθετεί σε μια κατηγορία μεταξύ Α και G. Η ετικέτα δείχνει επίσης τη μέγιστη χωρητικότητα σε kg, την κατανάλωση νερού ανά πλύσιμο , τον χρόνο πλύσης και το επίπεδο θορύβου. Το επίπεδο θορύβου αξιολογείται επίσης σε κλίμακα από το Α έως το D και η απόδοση του στεγνώματος εκτιμάται σε κλίμακα από το Α στο G.

Ψυγεία – Καταψύκτες

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για ψυγεία , καταψύκτες και άλλες ψυκτικές αποθηκευτικές μονάδες δείχνει την κατανάλωση ενέργειας και τη θέση στην κλίμακα κατανάλωσης ενέργειας από Α έως G. Η ετικέτα δείχνει επίσης χωρητικότητα αποθήκευσης. Η χωρητικότητα εμφανίζεται σε λίτρα για ψυγεία και καταψύκτες. Το επίπεδο θορύβου εμφανίζεται τόσο σε ντεσιμπέλ όσο και σε κλίμακα από το Α έως το D.

Τηλεοράσεις, Οθόνες Υπολογιστών & Ψηφιακές οθόνες

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστή, monitors και ψηφιακές οθόνες θα δείχνει την κατανάλωση ενέργειας ανά 1000 ώρες και ενεργειακή απόδοση σε κλίμακα από το Α έως το G. Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα δείχνουν επίσης την ενεργειακή απόδοση για την εμφάνιση περιεχομένου HDR, καθώς μπορεί να απαιτήσει έως και διπλάσια ισχύ από άλλες ρυθμίσεις. Θα περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διαγώνιο και την ανάλυση της οθόνης για να διευκολύνεται η σύγκριση με άλλα προϊόντα.

Λαμπτήρες

Η νέα ενεργειακή ετικέτα για λαμπτήρες θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Η ετικέτα λαμπτήρα περιλαμβάνει κατανάλωση ενέργειας ανά 1000 ώρες και ενεργειακή απόδοση σε κλίμακα από το Α έως το G.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;

Για τις συσκευές που έχεις ήδη, δεν υπάρχουν αλλαγές. Είναι εξίσου ενεργειακά αποδοτικές όπως και πριν. Μόνο η κλίμακα ταξινόμησης προσαρμόζεται για να διευκολύνεται η διαφορά μεταξύ των προϊόντων.
Εάν υπάρχει αλλαγή στην κατανάλωση ενέργειας στην ετικέτα για μια συγκεκριμένη συσκευή, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο χρόνος μέτρησης έχει αλλάξει (από ετήσια κατανάλωση σε 1000 ώρες, για παράδειγμα). Εάν ο χρόνος είναι ο ίδιος, μπορεί να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ισχύος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νέο σύστημα λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παλιά ενεργειακή ετικέτα ήταν λάθος, απλώς ότι η κατανάλωση υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο.
Όταν αγοράζεις μια νέα συσκευή, θυμησου ότι η κατηγορία Α θα παραμείνει κενή για κάποιο διάστημα ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αυτό σημαίνει ότι για λίγο διάστημα, η καλύτερη κατηγορία στα καταστήματα θα είναι η B . Τα προϊόντα σε χαμηλότερες κατηγορίες δεν έχουν επιδεινωθεί εν μία νυκτί, έχουν μετακινηθεί μόνο στην κλίμακα για να παρέχουν καλύτερη εικόνα της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων τώρα και στο μέλλον.

Label 2020

Στόχος του έργου Label 2020 είναι η ομαλή μετάβαση της αγοράς από τις τρέχουσες στις νέες ενεργειακές ετικέτες.
Περισσότερες Πληροφορίες για τις νέες ενεργειακές ετικέτες θα βρείτε στο επίσημο site Label 2020 .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *