Νηστίσιμο πεϊνιρλί

Ο χειμώνας συνεχίζει πολύ πολύ δυναμικά με ατελείωτες βροχές και καταιγίδες. Συννεφιά, μπουμπουνητά και κεραυνοί έχουν γίνει πλέον ένα μόνιμο σκηνικό για εμάς εδώ. Το θετικό σε όλα αυτά φυσικά είναι να έχεις τζάκι στο σπίτι, μικρό ή μεγάλο το ίδιο μας κάνει. Από την μέρα που μας φέρανε τα ξύλα δεν έχουμε σταματήσει να το μπουμπουνίζουμε! Η αίσθηση που βγάζει η φωτιά και η φλόγα είναι καθηλωτική, θα έλεγα εκστατική… Μικροί και μεγάλοι μπροστά στη θέα της χάνονται και ταξιδεύουν. Είναι ο μαγνήτης και η εστία για όλους τους ανθρώπους. Αναδύεται μία θαλπωρή και ζεστασιά χωρίς να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Το πρωτόγονο στοιχείο που κρύβεται μέσα μας είναι αναμμένο σε όλους μας και βρίσκεται σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Όπως θα έχετε υποψιαστεί αυτή την ώρα γράφω, που αλλού, μπροστά από το τζάκι που κυριολεκτικά φλέγεται! Η ποιητική μου διάθεση είναι διάχυτη παντού και σκέφτομαι σιγά σιγά να επανέλθω. Αυτή την περίοδο ξεκίνησε και η νηστεία για την μεγάλη Σαρακοστή. Δεν θα ήταν πρέπον, λοιπόν, να μην αναφερθούμε σε αυτό το διάστημα που διανύουμε τώρα με τελικό προορισμό το Πάσχα. Επομένως δε θα μπορούσαμε να παραγκωνίσουμε το σημαντικό αυτό στάδιο που ονομάζεται νηστεία.

Άνθρωποι πιστεύουν στον Θεάνθρωπο Χριστό άλλοι πάλι όχι. Άλλοι νηστεύουν για εξάσκηση και αυτοσυγκράτηση, άλλοι πάλι το βλέπουν ως πρόφαση για δίαιτα ή ακόμα το αγνοούν. Η νηστεία δεν αφορά όμως μόνο το φαγητό που είναι το εξωτερικό χαρακτηριστικό. Η εγκράτεια που χρειάζεται να έχουμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας είναι το κλειδί για την εσωτερική μας ισορροπία. Οι επιλογές είναι δικές μας όπως επίσης και οι αποφάσεις μας. Αυτές λοιπόν τις ημέρες μέχρι να φθάσουμε στο Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία, είναι η χαρά για λαδερά φαγητά, όσπρια, θαλασσινά, νηστίσιμα γλυκά, σαλάτες, σούπες, ζύμες και πίτες.

Όπως βλέπετε η ποικιλία των φαγητών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Απέραντος ο κατάλογος των εδεσμάτων ακόμα και αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό ο συγκεκριμένος μήνας όπως θα διαπιστώσετε θα είναι αφιερωμένος εξ’ ολοκλήρου σε νηστίσιμες προτάσεις. Η συνταγή που σας δίνω παρακάτω είναι πολύ γευστική και ελαφριά. Μπορείτε φυσικά να αλλάξετε τα υλικά της γέμισης και να τα αντικαταστήσετε με ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Άνετα μπορεί να μετατραπεί και σε μία πίτσα για τις δύσκολες ώρες που το στομάχι μας γουργουρίζει και παίζει κλακέτες! Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως θα διαπιστώσετε για οποιαδήποτε βάση επιθυμείτε. Προσωπικά φτιάχνω τη συγκεκριμένη ζύμη μια μέρα πριν και την διατηρώ στο ψυγείο. Η γεύση της την επόμενη μέρα είναι συγκλονιστική γιατί βγάζει κάτι από προζύμι. Με ή χωρίς τζάκι φτιάχνουμε τη συνταγή και απλά απολαμβάνουμε. Το πολύ πολύ πηγαίνουμε το νοστιμότατο πεϊνιρλί μας σε φίλους που έχουν τζάκι και έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι χωρίς να έχει κανένας παράπονο!

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250-320 γρ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 300 γρ. τυρί νηστίσιμο
  • ψητά ντοματίνια
  • ελιές ψιλοκομμένες
  • πιπεριές κόκκινες σε ροδέλες
  • ψιλοκομμένο βασιλικό
  • λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:

Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και μέσα στον κάδο ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα 250 γρ. νερού για αρχή. Ξεκινάμε το ζύμωμα για 10 με 15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Αν δούμε πως η ζύμη είναι σφιχτή τότε συμπληρώνουμε με νερό. Λαδώνουμε λίγο τον κάδο μας και κρατάμε εκεί τη ζύμη μας. Τον κλείνουμε με διάφανη μεμβράνη και καλύπτουμε με μία πετσέτα να φουσκώσει για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο χοντρό φύλλο και κόβουμε με το μαχαίρι σε παραλληλόγραμμα μακρόστενα κομμάτια.

Τα πεϊνιρλί μας θα βγουν ανάλογα με το πόσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε. Τα γεμίζουμε με τα ντοματίνια, τις ελιές, τις πιπεριές και τα μυρωδικά μας. Κλείνουμε τις άκρες σε σχήμα βαρκούλας ενώνοντάς τε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το νηστίσιμο τυρί. Τα βρέχουμε με λίγο νερό για να βγει η ζύμη μας τραγανή και τα μεταφέρουμε στο ταψί όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν βγουν ζεστά από το φούρνο τα αλείφουμε με την λιωμένη μαργαρίνη ώστε να γυαλίσουν. Καλή απόλαυση!

Συμβουλή: Η γνήσια μικρασιάτικη συνταγή για πεϊνιρλί περιλαμβάνει πρόβειο γάλα και βούτυρο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *