Ο δεκάλογος του τσουρεκιού

1.Το πρώτο και βασικό στάδιο είναι η θερμοκρασία των υλικών γι’ αυτό φροντίζουμε όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2.Ο χώρος που θα ζυμωθούν τα τσουρέκια πρέπει να είναι αρκετά ζεστός ώστε να μας βοηθήσει στο φούσκωμα.

3.Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί χωρίς βιασύνες. Τα τσουρέκια μας θέλουν χρόνο γι’ αυτό τα σεβόμαστε!

4.Την μαγιά τη διαλύουμε σε χλιαρό νερό και αυτό είναι βασικό για να ενεργοποιήσουμε τους ζυμομύκητες.

5.Όλο το μυστικό κρύβεται στο καλό ζύμωμα. Χρειαζόμαστε αρκετές ζυμώσεις για να μην υπάρχει καθόλου αέρας. Γι’ αυτό ζυμώνουμε και ξεκουράζουμε 2 φορές τα τσουρέκια μας.

6.Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της συνταγής γι’ αυτό δε μπαίνουμε στον πειρασμό να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι στη ζύμη μας γιατί θα σφίξει. Η ζύμη του τσουρεκιού θέλει ένα 20λεπτο ζύμωμα για να γίνει μία μάζα.

7.Ψήνουμε στη χαμηλή σκάλα και ποτέ μα ποτέ δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου γιατί θα χάσουν το φούσκωμα.

8.Για σωστό γυάλισμα του τσουρεκιού απλά αλείφουμε με ασπράδι. Δεν χρησιμοποιούμε τον κρόκο γιατί μας μαυρίζει γρήγορα την επιφάνεια του τσουρεκιού.

9.Η ξηρή μαγιά δεν αποδίδει τόσο στα τσουρέκια όσο η φρέσκια. Αν βέβαια είμαστε τυχεροί πηγαίνουμε στο φούρνο της γειτονιάς και αγοράζουμε απευθείας από εκεί.

10.Αφού ψηθούν τα τσουρέκια τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε τα τοποθετούμε στην κατάψυξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *