Pancakes με καραμέλα γάλακτος

Η επέλαση των pancakes! Έτσι ακριβώς περιγράφω την κυριολεκτική μανία του συγκεκριμένου «κινήματος». Στην καθημερινότητά μας εισάγονται νέες ορολογίες και εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτές. Ποιες είναι; Τα brunch και pancakes.

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια καταναλωτική τρέλα με τα λεγόμενα pancakes όπως τα ονομάζουν στην Αμερική.  Είναι αλήθεια πως η αμερικάνικη κουλτούρα έχει εισχωρήσει στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και αυτό φαίνεται με τα pancakes που έχουν τιμητική θέση! Τα βρίσκουμε πλέον κυριολεκτικά παντού. Κάθε κατάλογος καφετέριας και εστιατορίου έχουν εντάξει πλέον την συγκεκριμένη συνταγή γιατί όλοι την επιζητούν. Πρόκειται για την απόλυτη «αμερικανιά» η οποία όμως συναντάται ήδη στην αρχαία Ελλάδα. Πως το καταφέραμε πάλι αυτό ε;

Τα pancakes είναι οι λεγόμενες σε εμάς τηγανίτες. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες. Η αρχαία ελληνική ονομασία είναι: τηγανίτης (tēganitēs) ή ταγηνίας (tagēnias), λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον (tagēnon) (τηγάνι). Η παλαιότερη βέβαια αναφορά στον ταγηνία βρίσκεται στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα π.Χ. Κρατίνου και Μάγνη. Οι τηγανίτες παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα. Ένα άλλο είδος τηγανίτας ήταν ο στεατίτης (staititēs) που προέρχεται από τη λέξη σταῖς, δηλαδή ζυμάρι από αλεύρι ποικιλίας σιταριού. Ο Αθηναίος αναφέρει στους Δειπνοσοφιστές του ότι ο στεατίτης ολοκληρώνεται με μέλι, σουσάμι και τυρί.

Η λέξη pancake, που σημαίνει τηγανίτα, εμφανίζεται στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμαζαν τις τηγανητές ζύμες τους “alia dulcia”, που στα λατινικά σημαίνει “αλά γλυκά”. Αυτά τα εδέσματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα γνωστά ως τηγανίτες αλλά έμοιαζαν πολύ. Αρκετά όμως σας «βομβάρδισα» με την ιστορική μου αναδρομή!

Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και συνδυάζονται σχεδόν με όλες τις γεύσεις. Πρόκειται για μία γρήγορη συνταγή που μπορεί ο οποιοσδήποτε να τη φτιάξει μόνος στο σπίτι του με ελάχιστα υλικά που περιέχουν το ψυγείο και το ντουλάπι μας. Ας σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως μπορούμε να ξυπνήσουμε τον/ την σύντροφό μας προσφέροντάς του/ της ένα ωραίο πρωινό στο κρεβάτι παρέα με τα αφράτα pancakes σερβιρισμένα με σοκολάτα και φρούτα ή με μέλι και ξηρούς καρπούς είτε με την σάλτσα καραμέλας γάλακτος που σας προτείνω. Με αυτή σας τη κίνηση, πιστέψτε με, σίγουρα θα εντυπωσιάσετε και θα προσθέσετε επιπλέον δόσεις γοητείας στο χαρακτήρα σας!

Υλικά:

 

  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. baking powder κοσκινισμένο
  • 280 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 70 γρ. βούτυρο λιωμένο

Καραμέλα γάλακτος

  • 200 γρ καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ νερό
  • 80 γρ βούτυρο
  • 1 καλή πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος

Επί το έργον:

Για τα pancakes:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε πρώτα όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα δεύτερο μπολ όπου αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και με το σύρμα αναμειγνύουμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό όχι πολύ σφιχτό. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο και ρίχνουμε 2 κ.σ. από το μείγμα και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Γυρίζουμε τα pancakes όταν στην επιφάνεια εμφανιστούν φουσκάλες.

Για την σάλτσα καραμέλα γάλακτος:

Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα μας να σιγοβράσει μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα και να έχει εξαφανιστεί το νερό. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Μπορεί όταν τη ρίξουμε να μαζευτεί σε μια σφιχτή μπάλα. Δεν ανησυχούμε γιατί γρήγορα θα λιώσει. Σιγομαγειρεύουμε για 10 με 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Γαρνίρουμε τα pancakes με την σάλτσα. Επίσης ότι μας περισσέψει από τη σάλτσα την διατηρούμε σε βαζάκια.

Συμβουλή:

Για πιο αφράτα pancakes προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο μείγμα μας αντί για ξύδι.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *