Παραδοσιακά και Αγαπημένα

Panettone, Buche De Noel, Stollen, Truchas de Navidad, Banketstaaf, Bunuelos, Brunsli…Οι λιχουδιές των Χριστουγέννων είναι πολλές, και μας ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο!

Τα γλυκά αυτά μπορεί να είναι εντυπωσιακά, εναλλακτικά από τα συνηθισμένα γλυκά των εορτών και πλέον μπορεί κανείς να τα βρει στα περισσότερα Delicatessen, αλλά σαν τον κουραμπιέ ΔΕΝ ΕΧΕΙ! Όχι, αυτή δεν είναι η επίσημη δήλωση των ειδικών στο φλέγον ζήτημα κάθε Χριστουγέννων «Κουραμπιές ή Μελομακάρονο». Παίρνουμε απόσταση από κάθε διαχωρισμό και διχασμό, η σωστή απάντηση σε αυτό το δίλλημα είναι το «ΚΑΙ ΤΑ 2». Αν το μελομακάρονο είναι σωστά μελωμένο και ο κουραμπιές τραγανός και βουτυρένιος, τότε δύσκολα μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Και για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, κανείς δε θα σηκωθεί το βράδυ να ‘’πιεί νερό’’ και ξαφνικά θα λείπει ένα κομμάτι από το Panettone, ενώ 2-3 μελομακάρονα μπορούν να εξαφανιστούν ΑΝΕΤΑ.
Και επειδή το να μην πετύχουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι αιτία τσακωμού, ίσως και χωρισμού, σου έχουμε τις τέλειες συνταγές:

Για μυρωδάτα μελομακάρονα:

Υλικά:

  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένα ανάμικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι)
  • ξύσμα από πορτοκάλι
  • 9 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την Γέμιση:

  • 2½ φλιτζ. τσαγιού χοντραλεσμένα καρύδια
  • 1 κουτ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. φρυγανιά
  • Λίγη κανέλα

Για το Σιρόπι:

  • 1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να προκύψει ένα μέτριο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέσα σε μια λεκανίτσα το λάδι μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο για να γίνει εύπλαστη η ζύμη.|
Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθουμε στην αρχή μικρές μπάλες.
Πιέζουμε με τις παλάμες μας και φτιάχνουμε στρογγυλά πιτάκια διαμέτρου 8 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε στο κέντρο τους από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη σκεπάζουμε διπλώνοντας τη ζύμη αριστερά-δεξιά πάνω από αυτή.
Πιέζουμε ελαφρά την πάνω και την κάτω άκρη του μελομακάρονου να κλείσει η γέμιση.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και τα ψήνουμε σε δόσεις σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Τα σιροπιάζουμε κάθε φορά που βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι κρύο και λίγο-λίγο με κουτάλα μέσα στο ταψί.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν, γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση.

Για αφράτους κουραμπιέδες:

Υλικά:

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 συσκευασία ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με 60 γραμμάρια από τη ζάχαρη άχνη και το πλάθουμε με τα χέρια μας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ.
Πλάθουμε το μίγμα με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθεί
Ξεκινάμε να πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας στρογγυλούς ή μισοφέγγαρο σε μέγεθος όσο ο αντίχειρας κι ο δείκτης μας όταν κλείνουν σε κύκλο.

Τους τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όλους τους κουραμπιέδες ενώ είναι ακόμα ζεστοί!

Άμα και εσύ είσαι ένας από εμάς και δοκιμάσεις τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μας, άφησέ μας ένα σχόλιο για το πόσα εξαφανίστηκαν από τις πιατέλες αργά το βράδυ!

Και φυσικά δε χρειάζεται να παιδεύεσαι και να τα κάνεις όλα μόν@ σου. Τα ξωτικά μοιράζονται μαζί σου τρεις από τους αγαπημένους τους βοηθούς στην κουζίνα που θα σου λύσουν τα χέρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *