Reduce – Reuse – Recycle

Reduce - Reuse – Recycle

«Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία». Με αυτό το μήνυμα διεξάγεται η φετινή ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό στο διάστημα 18 έως 26 Νοεμβρίου 2023 θα διοργανωθούν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμοί και αρκετές ενημερώσεις με στόχο πρωτίστως την ευαισθητοποίηση αλλά και την εκπαίδευση του κοινού στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων αλλά και την μείωση της συσκευασίας των προϊόντων.

Το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι συσκευασίες και τα απορρίμματα που δημιουργούνται από αυτές έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον:

 • Μόνο το 2020, η ΕΕ παρήγαγε 79,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ απορριμμάτων συσκευασίας. Από αυτά, 177 κιλά αντιστοιχούν στον κάθε ένα από εμάς για το 2020!
 • Το 40% των πλαστικών και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, πηγαίνει στην δημιουργία συσκευασίας.
 • Τα απορρίμματα από συσκευασίες (ιδίως των συσκευασιών μίας χρήσης) αυξήθηκαν περισσότερο από 20% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο κατά 19-20% έως το 2030.
 • Έως το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τα απορρίμματα συσκευασιών, προβλέπεται να φτάσουν τους 60 εκατομμύρια τόνους.
 • Τα απορρίμματα συσκευασίας επιβαρύνουν σημαντικά το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, ενώ εκτιμάται ότι ευθύνονται για το ήμισυ της θαλάσσιας ρύπανσης.
 • Aν και θα μπορούσαν να αποτελούν ένα βασικό μέτρο πρόληψης, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών έχει μειωθεί αρκετά την τελευταία δεκαετία.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και με αυτή ακριβώς την αφορμή εμείς, στην Expert παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλα μας τα καταστήματα!
Σας παρέχουμε δωρεάν παραλαβή από τον χώρο σας, οποιασδήποτε παλιάς συσκευής για ανακύκλωση, με την παράδοση της νέας.
Όλα τα προϊόντα προς ανακύκλωση θα πρέπει να μην βρίσκονται σε λειτουργία, να είναι αποσυνδεδεμένα, καθαρά (π.χ.: τα ψυγεία να μην έχουν πάγο ή νερό), και να βρίσκονται σε προσβάσιμο σημείο. Η ανακύκλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τα εντοιχιζόμενα είδη, που δεν έχουν αποτοιχιστεί καθώς και για επαγγελματικά μηχανήματα μεγάλου όγκου και βάρους.
Επιπλέον στο πλαίσιο του ενεργού ενδιαφέροντος μας για τη φύση και την ανακύκλωση, αντικαταστήσαμε τις τσάντες των καταστημάτων μας, οι οποίες κατασκευάζονται πλέον από φωτοδιασπώμενο υλικό και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Ανακυκλώνουμε σε συνεργασία με τον φορέα ανακύκλωσης «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», ο οποίος αναλαμβάνει την ορθή διαχείριση των αποβλήτων Η.Η.Ε.
Με αφορμή την φετινή ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων μοιράστηκαν μαζί μας 6 πολύτιμες συμβουλές ανακύκλωσης για όλους εμάς:

 • Ανακυκλώνουμε οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων, των λαμπτήρων και των δοχείων τόνερ και μελανιών.
 • Ανακυκλώνουμε τις μικροσυσκευές μας στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης συσκευών που βρίσκουμε στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και στα σούπερ μάρκετ. Όχι στα σκουπίδια, όχι στους μπλε κάδους.
 • Πριν την απόρριψη της ηλεκτρονικής σας συσκευής σε κάδο της Ανακύκλωση Συσκευών, παρακαλείστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει οριστικά τα προσωπικά/ευαίσθητα δεδομένα που περιέχονται σε αυτή.
 • Δεν αφήνουμε τη συσκευή μας στο πεζοδρόμιο, καθώς είναι πιθανό να περισυλλεγεί από άτομα που δεν είναι επιφορτισμένα με το έργο αυτό, χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση με αποτέλεσμα βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 • Σε περίπτωση που δεν εντοπίζετε σε ένα κατάστημα τον κάδο μικροσυσκευών, λαμπτήρων ή δοχείων τόνερ και μελανιών παρακαλούμε απευθυνθείτε στο προσωπικό του καταστήματος.

Το άρθρο συντάχτηκε με πληροφορίες από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και από την ανακύκλωση συσκευών α.ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *