Αφιέρωμα: Ο γύρος του κόσμου παρέα με… λουκουμάδες

Είναι ζουμερά, αφράτα, στρογγυλά, με ή χωρίς τρύπα στη μέση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τους αντισταθεί. Όλοι επιθυμούν να τα τρώνε στο πρωινό, για γλυκό παρέα με το αρωματικό τσάι ή τον αχνιστό καφέ. Ντόνατ είναι το αρτοπαρασκεύασμα που τηγανίζεται και έπειτα λούζεται κυριολεκτικά στο σιρόπι. Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Θυμηθείτε χαρακτηριστικά λίγο τους αστυνομικούς στις ταινίες του Χόλυγουντ που δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά. Έχει πολλές ονομασίες αλλού τα ονομάζουν ντόνατς, αλλού τουλούμπα ή churros ή bombolone ή στην Ελλάδα μας που τα ξέρουμε ως λουκουμάδες. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και θα τα βρούμε από το ένα σημείο της γης έως το άλλο. Τι διαπιστώνουμε από όλα αυτά; Πως η αγάπη που κρύβουμε όλοι μας για την τηγανιτή ζύμη είναι παγκόσμια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως μια ζωή την έχουμε και γι’ αυτό το ρίχνουμε έξω με τους σιροπιαστούς, αφράτους λουκουμάδες γαρνιρισμένους με λίγο τριμμένο καρυδάκι χωρίς τύψεις και ενοχές!

Πρώτη στάση Ελλάδα: Λουκουμάδες

Οι λουκουμάδες είναι μικρές μπαλίτσες ζύμης που τηγανίζονται σε άφθονο λάδι και μετά λούζονται με μέλι, κανέλα ή με πραλίνα και διάφορα άλλα σιρόπια.

Δεύτερη στάση Τουρκία: Τουλούμπες ή τουλουμπάκια

Η τουλούμπα έχει μία πολύ ζύμη πλούσια σε αυγό και θυμίζει αρκετά και την ελληνική. Έχει οβάλ σχήμα με πολλές ραβδώσεις ώστε να απορροφά καλύτερα το σιρόπι που μπαίνει μετά το τηγάνισμα. Τις τουλούμπες τις βρίσκουμε σε διάφορα μεγέθη και τρώγονται κρύες.

Τρίτη στάση Ιταλία: Μπομπολόνι

Ένα παραδοσιακό γλυκό της Τοσκάνης και πολύ δημοφιλές στην Φλωρεντία. Οπτικά μοιάζουν πολύ με τα ντόνατς. Διαφέρουν στη ζύμη που είναι πιο ανάλαφρη. Τα συναντούμε πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, γεμισμένα με κρέμα ή μαρμελάδα.

Τέταρτη στάση Ισπανία και Μεξικό: Τσούρος

Μία λιχουδιά που έχει ξεπεράσει τη φήμη της πέρα από τις ισπανόφωνες χώρες. Είναι μακρόστενα, λεπτά ραβδάκια που τηγανίζονται σε άφθονο λάδι και στο τέλος πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα. Μπορούν να καταναλωθούν ως πρωινό πλάι στον καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα.

Πέμπτη στάση Γερμανία: Μπερλίνερ

Πρόκειται για ένα γλύκισμα γεμισμένο με μαρμελάδα. Συνήθως πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη ή λευκό γλάσο.

Έκτη στάση Γαλλία: Μπενιέ

Είναι γλυκιά ζύμη σε σχήμα τετράγωνο. Πασπαλίζονται με ζάχαρη ή και άλλα υλικά.

Έβδομη στάση Ολλανδία και Βέλγιο: Ολιμπόλ

Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων προσφέρουν το συγκεκριμένο γλύκισμα το σχήμα του μοιάζει με εκείνο της μπάλας του μπέιζμπολ και στο εσωτερικό τους κρύβουν μία έκπληξη… είναι γεμισμένα με σταφίδες και φραγκοστάφυλα και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη.

Όγδοη στάση Πολωνία: Πόσκι

Μοιάζουν πολύ με τα μπερλίνερ μόνο που είναι πιο πλούσια σε γεύση. Έχει αρκετό βούτυρο και πολλά αυγά. Η λέξη «πόσκι» στα πολωνικά δηλώνει το «μικρό πακέτο». Γι’ αυτό το λόγο αυτές οι μικρές τηγανιτές λιχουδιές κρύβουν μέσα τους μαρμελάδα ή κάποια άλλη κρέμα.

Ένατη στάση Φινλανδία: Μούνκι

Τα μούνκι των Φιλανδών έχουν πολλές ομοιότητες με τα ντόνατ μόνο που δεν είναι τόσο ανάλαφρα. Αποτελείται από γάλα, βούτυρο, αυγά, αλεύρι και αλάτι. Κυκλοφορούν σε πολλά σχήματα και με γέμιση μαρμελάδας.

Δέκατη στάση Νότια Ασία, Ινδία και Μέση Ανατολή: Τζαλέμπι

Τα τζαλέμπι μοιάζουν με μακριά κορδόνι πράγμα που τα καθιστά διαφορετικά από κάθε είδους ντόνατ που έχουμε δει. Η ζύμη του αποτελείται από σιτάρι που ζυμώνεται με αυγά και γιαούρτι. Αφού τηγανιστούν βυθίζονται σε ένα σιρόπι από ροδόνερο.

Εντέκατη στάση στην Κίνα: Γιουτιάο

Ο λουκουμάς στην Κίνα είναι μακρόστενος και λίγο αλατισμένος. Ουσιαστικά είναι ένα τηγανιτό κριτσίνι. Εξωτερικά είναι τραγανιστό, μαστιχωτό στο εσωτερικό του και το τρώνε παρέα με γάλα σόγιας.

Δωδέκατη στάση Ισραήλ: Σουλφανιγιά

Πολύ γνωστό γλύκισμα σε όλη την εβραϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο γιατί καταναλώνεται πολύ συχνά στην εβραϊκή γιορτή Χάνουκα. Έχουν πολλές ομοιότητες με τα μπερλίνερ αν και η γέμισή τους συνήθως είναι περισσότερη από τη ζύμη, γεμίζεται με μαρμελάδα, τρούφα σοκολάτας, χαλβά ή κρέμα μόκα.

Δέκατη Τρίτη στάση Βόρεια Ινδία, Πακιστάν και Νεπάλ: Μπαλουσάσι

Η ζύμη φτιάχνεται από γιαούρτι και μετά γίνεται φύλλο. Εκεί τα τυλίγουν έτσι ώστε να μοιάζουν με μία μπάλα ζύμης. Τηγανίζονται σε άφθονο καθαρό βούτυρο και σιροπιάζονται.

Δέκατη τέταρτη στάση Νότια Αφρική: Κοκσίστερ

Θα συναντήσουμε δύο εκδοχές τον κοκσίστερ. Η πρώτη είναι πικάντικη με καρύδα και η δεύτερη είναι πιο γλυκιά. Στη δεύτερη εκδοχή τα σιροπιάζουν (κανέλα, τζίντζερ και λεμόνι) πριν τα σερβίρουν. Πρόκειται για πλεκτά μπαστούνια ζύμης που εξωτερικά είναι τραγανά και μέσα μαλακά εξαιτίας του σιροπιάσματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *