Hot Dog με καραμελωμένα κρεμμύδια και σπιτική bbq

Σήμερα γράφω το κείμενο μου υπό τους ήχους παιδικών τραγουδιών! Αυτό και αν είναι εναλλακτικό σωστά; Το «τσίρι τσιρί τρο», πώς να το κάνουμε, δεν ταιριάζει με την σημερινή υπερπαραγωγή συνταγή που σας δίνω. Θα προσπαθήσω όμως να συγκεντρωθώ για να σας παρουσιάσω το απόλυτο hot dog. Εντάξει, ο καιρός είναι πλέον φθινοπωρινός, η όρεξη για βόλτα είναι λίγο μειωμένη, οπότε τι μας μένει; Παρέα στο σπίτι, ταινία, κρασάκι και φαγητό. Μπορεί η καντίνα να προσφέρει την απόλυτη ικανοποίηση στον ουρανίσκο μας αλλά και το σπιτικό έχει άλλη γλύκα, τι να λέμε. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο σάντουιτς είναι η απόλυτη «αμερικανιά»! Θέλετε να μάθετε όμως από πού μας ήρθε και πότε;

Όλα συνέβησαν στην Νέα Υόρκη όταν ένας μαγαζάτορας σέρβιρε τους πελάτες του λαχταριστά, ζεστά λουκάνικα που τα συνόδευε με ένα ζευγάρι γάντια ώστε να μην καίγονται. Απίστευτο ε; Σιγά σιγά έβλεπε όμως πως κάτι τέτοιο δεν τον συμφέρει και έτσι ζήτησε από τον φούρναρη να του φτιάξει μία συνταγή για μακρόστενα ψωμάκια ώστε να χωράνε μέσα σε αυτά τα λουκάνικα. Βέβαια σε ένα τέτοιο φαγητό- μύθο υπάρχει πάντα και η άλλη εκδοχή. Που τι λέει αυτή; Πως το πρώτο hot dog φτιάχτηκε στην Λουιζιάνα σε μία υπαίθρια αγορά, δηλαδή η γνωστή σε όλους μας λαϊκή, όπου εκεί ο έμπορος Anton Feuchtwanger πωλούσε ψωμάκια με λουκάνικο ώστε οι επισκέπτες να μπορούν άνετα και γρήγορα να τρώνε κατά τη διάρκεια της βόλτας τους. Η ονομασία όμως; Γιατί το ονόμασαν «καυτό σκυλί»; Καθόλου δελεαστικό για φαγητό, δε συμφωνείτε; Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία ράτσα σκύλου, η Τέκελ, όπου την έφεραν οι Γερμανοί μετανάστες μαζί τους και έμοιαζαν με λουκάνικο. Ίσως με αυτό τον χαρακτηρισμό ήθελαν να δηλώσουν την αμφιβολία τους στην ποιότητα του κρέατος. Όλα καλά με την ιστορία αλλά πραγματικά αυτή η λιχουδιά είναι το κάτι άλλο. Ξεκινήστε να ετοιμάζετε το πιο «καθαρό-βρώμικο» που έχετε φάει ποτέ. Cheers!

Υλικά:

Για τα ψωμάκια:

  • 200 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό με λίγο νερό για το άλειμμα
  • Σουσάμι ή μαυροσούσαμο για πασπάλισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 5 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι

Για τη σπιτική bbq:

  • 1 κρεμμύδι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 5 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. σιρόπι βαλσαμικό
  • 5 κ.σ. σόγια σως
  • 220 γρ. καυτερή κέτσαπ
  • 2 κ.σ. νερό
  • Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Σερβίρισμα:

  • 7 λουκάνικα Φρανκφούρτης βρασμένα ή ψητά
  • Λάχανο ψιλοκομμένο

Επί το έργον:

Για τα ψωμάκια: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια. Με το εξάρτημα του γάντζου ξεκινούμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη για 5 λεπτά περίπου. Η ζύμη μας θα είναι ελαστική, μαλακή και θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αν κολλάει πολύ ρίχνουμε 1 κ.σ. επιπλέον αλεύρι. Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και το καλύπτουμε με λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 7 κομμάτια και πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα για το hot dog. Απλώνουμε τα ψωμάκια στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Καλύπτουμε με μία πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για τα κρεμμύδια: Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Περιμένουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το αλάτι. Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για την σάλτσα bbq: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια ένταση ώστε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και περιμένουμε να λιώσει. Έπειτα σβήνουμε με το ξύδι και ρίχνουμε την σόγια σως, την Worcestershire sause και το ξύδι σε σιρόπι. Περιμένουμε να δέσει για 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε σε χαμηλή ένταση για 5 λεπτά. Αν θέλουμε την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σύνθεση: Ανοίγουμε τα ψωμάκια του hot dog, βάζουμε στο κάθε ένα από ένα λουκάνικο, την σάλτσα bbq, το καραμελωμένο κρεμμύδι και λίγο τριμμένο λάχανο.

Συμβουλή: Στα ψωμάκια χρειάζεται προσοχή ώστε να μην προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Χρειάζεται να ελέγχουμε σιγά σιγά ώστε να μην σκληρύνει η ζύμη μας.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *