Καλοκαιρινή τηγανιά με φέτα

Μετά το σύντομο χειμωνιάτικο σκηνικό των προηγούμενων ημερών επανήλθαμε στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Νομίζω πως η κατανάλωση μπύρας που γίνεται αυτή την περίοδο ξεπερνάει κατά πολύ τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Φυσικά μπύρα χωρίς μεζεδάκι δε νοείται! Είτε ετοιμάζουμε μία γρήγορη ποικιλία με αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας είτε κοπιάζουμε λίγο για να φτιάξουμε διάφορους «μπεκρομεζέδες», όπως τους ονομάζω. Καταλαβαίνω πως λόγω εποχής θέλουμε λίγο πιο ελαφριά φαγητά. Έρχεται όμως και εκείνη η ώρα που επιζητείς απεγνωσμένα κάτι τις παραπάνω. Χρειάζεσαι ένα ντοπάρισμα θερμίδων. Που και που έχουμε το δικαίωμα για τέτοιου είδους «παραπάπτωματα», κάνω λάθος; Ένα είναι, λοιπόν, το πιάτο που ταιριάζει γάντι σε αυτού του είδους τις συνάξεις.

Τηγανιά! Κομματάκια χοιρινού κρέατος, με χρώμα καραμελένιο και υφή που λιώνει στο στόμα, θαρρώ πως κανένας δε με μένει ασυγκίνητος στη θέα του! Το θέμα είναι να την φτιάξουμε μαλακή και χρυσαφένια. Δύσκολα, όμως, θα βρω τηγανιά σε κάποιο μεζεδοπωλείο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Συνήθως έρχεται στεγνή και σκληρή. Γι’ αυτό επιστράτευσα τα μεγάλα μέσα.

Μάστορας και εμπνευστής του συγκεκριμένου πιάτου είναι ο μπαμπάς μου! Τις γιορτές όταν η οικογένεια μαζεύεται βάζει «φωτιά» στα κατσαρολικά του για να μαγειρέψει την πολυπόθητη τηγανιά. Όλοι την περιμένουμε με αγωνία! Η τεχνική του είναι 1000% επιτυχημένη χωρίς καμία αμφιβολία. Την μοιράζομαι μαζί σας με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση γιατί απλά οι επιτυχημένες «οικογενειακές» συνταγές δεν πρέπει να χάνονται ποτέ. Η αυθεντική συνταγή του πατέρα μου είναι η κλασσική, απλή εκδοχή. Θέλοντας να της δώσω έναν καλοκαιρινό αέρα, πρόσθεσα τις πιπεριές που γλυκαίνουν μοναδικά το πιάτο και την φέτα που δίνει την κατάλληλη αλμυράδα. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο! Λουκούλιο πιάτο με πλούσια γεύση χωρίς να σε μπουκώνει. Φτιάξτε το είτε ως μεζέ είτε ως κυρίως πιάτο συνοδεύοντάς το με έναν βελούδινο πουρέ πατάτας. Αυτή τη συνταγή είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψετε και δε θα σταματήσετε να την μαγειρεύετε. Μαζευτείτε παρέα για μπυρίτσα άφοβα και βγάλτε μπροστά το μυστικό σας «όπλο»!

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό σε κομματάκια
  • 100 γρ νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. λευκό κρασί
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 1 πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 200 γρ. φέτα σε κομματάκια

Επί το έργον: Πλένουμε καλά τα κομματάκια του χοιρινού και τα σκουπίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του κρέατος. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ( με κλίμακα το 9 το βάζουμε στο 6) περίπου για 35 με 40 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το νερό εντελώς. Έπειτα δυναμώνουμε λίγο την ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κρέας καλά μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τις πιπεριές με το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μείνει με το λάδι του. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τη ρίγανη με τα κομματάκια φέτας. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.

Συμβουλή: Η προσθήκη ζάχαρης είναι το μυστικό για να μαλακώσει το κρέας κατά την ώρα του μαγειρέματος.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *