Mac and cheese (μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα τυριών)

Το Μουντιάλ έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα οι καναπέδες και οι τηλεοράσεις να έχουν πάρει φωτιά! Παρέες συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι απέναντι από την τηλεόραση μέχρι να έρθει η στιγμή για την αποθέωση της «στρογγυλής θεάς». Μέσα σε αυτό το ποδοσφαιρικό κλίμα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα τσιμπολογήματα. Πόσα πατατάκια, πίτσες και σουβλάκια να φάμε πια;

Έτσι λοιπόν για αλλαγή σκέφτηκα να μαγειρέψω το απόλυτο, κλασσικό, αμερικάνικο «βρώμικο»! Ναι φίλοι μου, καλά ακούσατε. Θα σας το πω και ελληνιστί: πρόκειται για μικρά μακαρόνια με μία πλούσια, τυρένια, κρεμώδη σάλτσα! Πείτε μου, από την ανάγνωση και μόνο, ακόμα να ενεργοποιηθούν οι σιελογόνοι αδένες σας; Αυτό το πιάτο το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, ευκατάστατοι και μη. Τι θέλω να πω; Πρόκειται για ένα φαγητό που μαγειρεύονταν σε φτωχογειτονιές, σε φοιτητικές εστίες και σε προεδρικά μέγαρα. Για την ακρίβεια το συγκεκριμένο φαγητό είχε εισχωρήσει στο Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Τόμας Τζέφερσον γύρω στο 1801 και στο 1809. Ο εν λόγω Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την μαγειρική και τις μαγειρικές περιπλανήσεις. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την εξής κίνηση. Καθώς επέστρεφε από ένα του ταξίδι στην Ιταλία πήρε μαζί του στην Βιρτζίνια μία μηχανή παρασκευής ζυμαρικών. Πάντα κρατούσε σημειώσεις και κατά την επίσκεψή του στο Rozzano στο Βένετο συμπεριέλαβε και αρκετές λεπτομέρειες που αφορούσαν την παρασκευή ζυμαρικών με μία σάλτσα από παρμεζάνα και βούτυρο.

Όλα αυτά αναφέρονται φυσικά στο «The Presidents’ Cookbook, Poppy Cannon & Patricia Brooks, 1968, Funk & Wagnalls, New York». Τα συγκεκριμένα όμως μακαρόνια κρατούν καλά τις ρίζες τους ήδη από τον 13ο αιώνα. Από πού νομίζετε πως προέρχονται; Φυσικά από την «μαμά χωρά» των ζυμαρικών, την Ιταλία. Και για να είμαστε πιο σαφής, την συγκεκριμένη συνταγή την συναντάμε στο Νότο. Αν και ιταλικής προέλευσης, οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που άλλαξαν την κεντρική ιδέα μετατρέποντάς το σε ένα νέο, γευστικό πιάτο. Η ενασχόλησή τους ήταν τόσο εμμονική που κατάφεραν να το εναρμονίσουν με βάση τις δικές τους γεύσεις και εκτίναξαν τη φήμη του σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άρωμα και η ακαταμάχητη γεύση του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Μην κάθεστε έτσι απλά με σταυρωμένα χέρια. Βάλτε γκολ στην απόλαυση με το απόλυτο πιάτο ζυμαρικών!

Υλικά:

  • 1 πακέτο κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι
  • 1.300 γρ. γάλα
  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 300 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. κρέμα τυρί
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο

Για το πασπάλισμα:

  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. τριμμένο τσένταρ
  • ¾ φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο ή 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη

Επί το έργον:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό 3 λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη ώρα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε μέσα στο γάλα, το βούτυρο, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα μας να δέσει. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την μουστάρδα, το σχινόπρασο και τα τυριά σταδιακά. Ενσωματώνουμε και ρίχνουμε τα υπόλοιπα. Θέλουμε τα τυριά να λιώσουν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια μας και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και εκεί ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Σε ένα μπολάκι έχουμε αναμείξει τα υλικά για το πασπάλισμα και τα προσθέτουμε πάνω από τα μακαρόνια μας. Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.

Συμβουλή: Σημαντικό βήμα είναι να μην κάνουμε πηχτή την κρέμα – μπεσαμέλ. Θέλουμε να είναι ρευστή για να δένει καλύτερα με τα μακαρόνια.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *