Σπιτικές γρανίτες

Καλοκαίρι καλοκαιράκι μου! Θάλασσα, ήλιος, ξαπλώστρα, καφεδάκι και τι άλλο; Μία παγωμένη γρανίτα να σε δροσίζει. Ειδικά αν έχεις παιδιά; Ωωω χαμός γίνεται! Τα πιτσιρίκια μετά το μπάνιο τους θέλουν να φάνε ότι βρουν μπροστά τους. Οπωσδήποτε κάτι θα τσιμπήσουν. Και τα φρουτάκια τους θα πάρουνε και το τοστάκι τους θα έχουν. Αλλά αν ζητήσουν παγωτό, τι γίνεται; Η καλύτερη επιλογή είναι μία γρανίτα που φτιάχνεται φυσικά με φρούτα.

Νομίζω πως μικροί και μεγάλοι αγαπούν το συγκεκριμένο «γλύκισμα». Αρκετοί από εμάς δεν έχουν στην κατοχή τους παγωτομηχανή και το κατανοώ. Μη σκάτε όμως για τίποτα. Εδώ είμαι για να σας λύσω τα χέρια. Μη σας πιάνει πανικός γιατί πολύ απλά έχουμε τη σωστή συνταγή! Η διαδικασία παρασκευής της γρανίτας είναι ίδια σε όλες τις εκδοχές που σας προτείνω.

Πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές και κατέληξα στις συγκεκριμένες που σας δίνω. Το μυστικό κρύβεται στο πάγωμα των φρούτων και φυσικά στην προσθήκη της μπανάνας. Μαγική μπανάνα! Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας παντού προσθέτω λίγη μπανάνα. Αυτό γίνεται γιατί το συγκεκριμένο φρούτο έχει χαμηλή περιεκτικότητα υγρών και μας δίνει την μαστιχωτή υφή που επιθυμούμε. Τα φρούτα που έχουν πολύ νερό μας κρυσταλλιάζουν πολύ πιο εύκολα. Παρόλα αυτά όμως προσθέτοντας το σιρόπι βρίσκουμε λιγότερους κρυστάλλους. Αν θέλουμε προσθέτουμε στις γρανίτες μας κομματάκια ή φέτες φρούτων.

Προσέξτε όμως γιατί τα φρούτα μπορούν να γίνουν παγάκια και να μην τρώγονται ευχάριστα. Γι’ αυτό προτιμάμε να βάλουμε φρούτα κομπόστας επειδή δεν περιέχουν πολλά υγρά. Επίσης, αν δεν έχουμε έτοιμες θήκες για γρανίτες (εκείνες με τη λαβή) δεν αγχωνόμαστε. Αγοράζουμε πλαστικά ποτηράκια για σφηνάκια και ξυλάκια που θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ. Και μην ξεχνάτε πως όταν έρθει η στιγμή να αφαιρέσουμε τη γρανίτα από το καλούπι την βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι και εφευρετικοί.

Όταν πρωτοέφτιαξα τις γρανίτες στο σπίτι έγιναν ανάρπαστες. Και ξέρετε τι ανακάλυψα; Αφού χτυπήσω στο μούλτι τα παγωμένα φρούτα με τα υπόλοιπα υλικά το αποτέλεσμα ήταν θεϊκό! Μόλις δημιούργησα ένα υπέροχο μείγμα για σορμπέ με υφή smoothie! Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως βάζοντάς το σε μπολάκια ή ποτήρια του παγωτού είτε το χρησιμοποιούμε για βάση των κοκτέιλ. Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια! Αυτός ο τρόπος παρασκευής γρανίτας είναι απλά μοναδικός και με πολλές χρήσεις. Γι’ αυτό αγαπημένοι μου φίλοι θέλω να έχετε φαντασία με τους συνδυασμούς που εσείς επιθυμείτε και στη στιγμή θα έχετε τις πιο νόστιμες σπιτικές γρανίτες πολλαπλών χρήσεων!

Γρανίτα φράουλα με βατόμουρα

Υλικά:

  • 2 φλιτζ. φράουλες
  • 1 φλιτζ. βατόμουρα
  • 1 μπανάνα σε φέτες
  • 3 κ.σ. σιρόπι φράουλα
  • ξύσμα και χυμό από ένα lime

Επί το έργον: Τοποθετούμε τις φράουλες, τα βατόμουρα και την μπανάνα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν ελαφρώς. Τα αφαιρούμε και αλέθουμε στο μούλτι τα παγωμένα φρούτα με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να λιώσουν. Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν σορμπέ εκείνη τη στιγμή ή τοποθετούμε σε ειδικές θήκες και βάζουμε στην κατάψυξη. Ξεφορμάρουμε βάζοντας τα καλούπια σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.

Γρανίτα πορτοκάλι

Υλικά:

  • 50 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας
  • 700 γρ. χυμός πορτοκαλιού

Επί το έργον: Σε ένα μπρίκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την αρμπαρόριζα. Βράζουμε το σιρόπι μας για 3 λεπτά αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Περιμένουμε να κρυώσει και αναμειγνύουμε με τον χυμό πορτοκάλι αφαιρώντας το φύλλο αρμπαρόριζας. Τοποθετούμε στις ειδικές φόρμες και βάζουμε στην κατάψυξη.

Γρανίτα βερίκοκο – μάνγκο

Υλικά:

  • 1 φλιτζ. βερίκοκα σε κομμάτια
  • 2 μάνγκο σε κομμάτια
  • 1 μπανάνα σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. μέλι
  • Χυμό λεμονιού

Επί το έργον: Τοποθετούμε τα κομμάτια των φρούτων στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το μέλι και το χυμό λεμονιού πολτοποιώντας τα. Το σερβίρουμε είτε ως σορμπέ αμέσως είτε τοποθετώντας τα στις ειδικές θήκες για ξυλάκια μέσα στην κατάψυξη.

Γρανίτα καρπούζι

Υλικά:

  • 5 φλιτζ. καρπούζι σε κομμάτια
  • 1 μπανάνα σε κομμάτια
  • 3 κ.σ. σιρόπι φράουλα ή μέλι ή απλό σιρόπι
  • Χυμό από ½ lime

Επί το έργον: Τοποθετούμε τα κομμάτια των φρούτων στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το σιρόπι και το χυμό lime πολτοποιώντας τα. Το σερβίρουμε είτε ως σορμπέ αμέσως είτε τοποθετώντας τα στις ειδικές θήκες για ξυλάκια μέσα στην κατάψυξη.

Γρανίτα με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Υλικά:

  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι
  • 1 μπανάνα σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. μέλι

Επί το έργον: Παγώνουμε τα κομματάκια μπανάνας. Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να ενωθούν. Τοποθετούμε το μείγμα μέσα σε 10 καλούπια και βάζουμε στην κατάψυξη.

Γρανίτα ροδάκινο

Υλικά:

  • 250 γρ. κρύο τσάι ροδάκινο
  • Χυμό ½ lime
  • Κομπόστα ροδάκινο σε κομμάτια

Επί το έργον: Ρίχνουμε το τσάι στα καλούπια και βάζουμε τα κομμάτια του φρέσκου ροδάκινου. Τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Συμβουλή: Το όλο μυστικό στην υφή της γρανίτας κρύβεται στην παγωμένη μπανάνα και στο σιρόπι. Χωρίς να έχουμε παγωτομηχανή φτιάχνουμε τις γρανίτες δίχως να πιάσουν κρυστάλλους από πάγο.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Για να διατηρούνται οι γρανίτες πάντα παγωμένες η ”Expert Chef” σας προτείνει:

Hitachi R-V540PRU7-PWH Δίπορτο Ψυγείο 450lt

Hitachi R-V540PRU7-PWH δίπορτο ψυγείο χωρητικότητας 450lt, τεχνολογίας Total No Frost, ενεργειακής κλάσης Α++ για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, με σύστημα ψύξης Dual Fan Cooling, συμπιεστή τεχνολογίας Inverter και χώρο Fresh Select.

Απόκτησέ το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *