Οι Ειδικοί μαγειρεύουν Τιραμισού της Ιταλίδας Νονάς

Το προηγούμενο Σάββατο  βράδυ είμασταν καλεσμένοι στους κουμπάρους μας που θα μας έκαναν το τραπέζι. Ο αρχισεφ είναι ο κουμπάρος και η σου σεφ η κουμπάρα. Θα μας ετοίμαζαν ένα ωραιότατο αγριογούρουνο bourguignon. Θα μου πείτε τι είναι αυτό; Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που ακολουθούν συνήθως οι Γάλλοι με το μοσχάρι. Σιγομαγειρεμένο σε γάστρα με πολύ κόκκινο κρασί, κρεμμυδάκια στιφάδο, μπέικον και μανιτάρια. Σκέτη πανδεσία! Αυτό το μαγείρεμα ταιριάζει απίστευτα και με όλα τα κυνήγια, σημειώστε το παρακαλώ. Αφού λοιπόν είχαμε το χωριάτικο αγριογούρουνο του δώσαμε να καταλάβει. Σκέφτομαι αφού θα έχουμε ένα πλούσιο σε λιπαρά φαγητό ένα ελαφρύ επιδόρπιο και με «καθαριστική» γεύση θα ήταν το καταλληλότερο. Με εκείνα και με τ’ άλλα έφτιαξα για το βραδινό – γκουρμεδιάρικο τσιμπούσι μας ένα αέρινο τιραμισού. Ελαφρύ σαν αέρας και άκρως δροσιστικό ξεκινάω να το φτιάχνω. Η νονά της αδελφής μου είναι βέρα Ιταλιάνα από την Νάπολη με αποτέλεσμα να έχω στην κατοχή μου την συνταγή της. Πόσο τυχερή είμαι, λέω, θα τους καταπλήξω! Επειδή όμως τα χεράκια μου με έτρωγαν είπα να πειραματιστώ. Βρήκα και εγώ την μέρα! Τι είπα να το κάνω;;; Θα μάθετε στη συνέχεια. Το τιραμισού είναι έτοιμο, πολύ ογκώδες και αέρινο σαν σύννεφο (ποιητική διάθεση βλέπετε). Καταφθάνουμε στο σπίτι τους, τρώμε το εκπληκτικό αγριογούρουνο από τα χεράκια τους (γλείψαμε όλα τα πιάτα!) και έρχεται η ώρα του γλυκού. Γιούπι! Όλοι περίμεναν αυτήν εδώ την ιερή ώρα. Δοκιμάζουμε όλοι και κοιτιόμαστε…Τα πρώτα σχόλια της κουμπάρας ήρθαν λέγοντας «είναι όντως νόστιμο και γευστικό». Δεν αργεί να ακολουθήσει ο καταπέλτης κουμπάρος (δύσκολος γευσιγνώστης με απαιτήσεις) σχολιάζοντας: «Μα τι είναι αυτό; Αυτό λέγεται τιραμισού;;;Τούρτα είναι όχι τιραμισού! Δε φαντάζομαι να δώσεις αυτή τη συνταγή στους αναγνώστες σου;». Πέσαμε κάτω από τα γέλια και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε, η ειλικρίνειά του ήταν άκρως αφοπλιστική! Η καζούρα που μου έγινε εκείνη την βραδιά απλά ήταν μοναδική! Έξαλλος με την κακοποίηση της συνταγής βαλθήκαμε να αναζητήσουμε τη γνήσια συνταγή. Παιδιά μου καλά, μετά από το φιάσκο της δοκιμής μου είπα να επιστρέψω στην συνταγή της Ιταλίδας νονάς χωρίς να αλλάξω ΤΙΠΟΤΑ! Η γνήσια συνταγή περιέχει μόνο τυρί μασκαρπόνε, ζάχαρη και κρόκους. Επειδή όμως το θέλουμε αρωματικό προσθέτουμε και κάποια παραπάνω «στολίδια». Ευθύς αμέσως φτιάχνω τη συνταγή της νονάς και το αποτέλεσμα ήταν απλά ονειρικό, μαγευτικό και άκρως ιταλικό! Φίλοι μου αγαπημένοι μοιράζομαι μαζί σας ετούτη την ιταλική συνταγή με κίνδυνο της ζωής μου (αστειάκι, γέλια, χαχανητά!) γιατί υποτίθεται πως είναι άκρως μυστική συνταγή της οικογένειας! Δεν πτοούμαι όμως επειδή απλά όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μία σωστή δοσολογία για το γλυκό που ονομάζεται τιραμισού. Δεν είναι τυχαίο που η μετάφραση της λέξης είναι «τράβηξέ με ψηλά». Οπότε εμπρός φτιάξτε το και «τραβήξτε ψηλά» όποιον βρεθεί στο διάβα σας! Κρατήστε την και μην αλλάξετε τίποτα, καλό είναι μερικές φορές να πηγαίνουμε κατά γράμμα γιατί μπορεί να βρεθεί κάποιος «κουμπάρος» και να μας εξαϋλώσει δικαίως με τα σχόλια του! Ηθικόν δίδαγμα: ΜΗΝ πειραματίζεστε όταν έχετε καλεσμένους στο σπίτι σας ή όταν πάτε καλεσμένοι σε άλλους, είδατε τα αποτελέσματα!

 

Υλικά:

  • 2 πακέτα σαβουαγιάρ
  • 4 φρέσκοι κρόκοι και 2 ασπράδια
  • 600 γρ μασκαρπόνε
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανιλέτες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 3 σταγόνες λεμονιού
  • 1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ
  • 2 κ.σ. καφέ εσπρέσσο
  • Κακάο για πασπάλισμα και φλοίδες κουβερτούρας αν θέλουμε

 

Υλικά για το νότισμα των σαβουαγιάρ:

  • 150 ml εσπρέσο καφέ
  • 40 ml κρασί Μαρσάλα ή λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ

 

Επί το έργον:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για αρχή τους κρόκους με την κρυσταλλική ζάχαρη και τις βανιλέτες μέχρι να αφρατέψει το μείγμα για 10 λεπτά περίπου ώσπου να πάρουμε μία μπεζ κρέμα. Αφαιρούμε το μείγμα των κρόκων από τον κάδο και τον φυλάσσουμε σε ένα πιάτο.

Αφού καθαρίσουμε τον κάδο μας,βάζουμε το εξάρτημα του φτερού και ρίχνουμε μέσα το τυρί μασκαρπόνε με την ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε την κρέμα μας για 5 λεπτά ίσα ίσα να μας δώσει μία κρέμα. Ενσωματώνουμε την κρέμα τυριού με την κρέμα των κρόκων και εκεί προσθέτουμε το σφηνάκι από το λικέρ και τις 2 κ.σ. από τον καφέ.

Χρησιμοποιούμε για τελευταία φορά τον κάδο του μίξερ, όπου εκεί ρίχνουμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και 3 σταγόνες λεμονιού. Προσοχή ο κάδος μας να μην έχει κανένα ίχνος από τα προηγούμενα υλικά μας. Χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά την μαρέγκα μας στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε με μία μαρίζ με απαλές κινήσεις ώσπου να έχουμε μία απαλή και λεία κρέμα. Παίρνουμε ένα πυρέξ και ξεκινάμε το στήσιμο του γλυκού.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον καφέ με το αλκόολ της αρεσκειάς μας. Βουτάμε γρήγορα και από τις δύο πλευρές ένα ένα τα σαβουαγιάρ και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού γίνει η πρώτη στρώση απλώνουμε με τη μισή δόση της κρέμας μας. Έπειτα στρώνουμε ξανά με σαβουαγιάρ που τα έχουμε βουτήξει στο μείγμα του καφέ και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Διατηρείται στο ψυγείο αφού το έχουμε καλύψει με διάφανη μεμβράνη και πασπαλίζουμε με κακάο και φλοίδες κουβερτούρας την ώρα του σερβιρίσματος.

 

Καλή απόλαυση!

 

Συμβουλή: Το τυραμισού καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε δύο ημέρες. Αν ανησυχούμε για τα ωμά αυγά απλά τα βάζουμε σε μπεν μαρί και με το σύρμα τα χτυπάμε με την ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει μία κρέμα.

Καλά μαγειρέματα!

από την Ελένη Καπνιά

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ειδικοί μαγειρεύουν χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες σε μουστάρδα, μυρωδικά και μαύρη ζάχαρη

Οι Ειδικοί μαγειρεύουν αυθεντική κις λορέν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *