Μανιταρόσουπα με πέστο βασιλικού

Με τόσο χιόνι που είδαν τα ματιά μας φέτος, μας έπιασε και μία πούντα! Πολικές θερμοκρασίες τολμώ να ομολογήσω και δεν είμαι καθόλου συνηθισμένη σε αυτές. Παρόλα αυτά το θέαμα του άσπρου που κυριαρχεί παντού, μου αποπνέει μία ηρεμία και ταυτόχρονα μία σιωπή. Το τζάκι καίει νυχθημερόν και το σκηνικό τείνει να ολοκληρωθεί. Ποιο είναι όμως η τελευταία πινελιά;

Μία ζεστή, πλούσια και χορταστική σούπα! Είμαι λάτρης της σούπας χειμώνα-καλοκαίρι και το έχω δηλώσει πολλές φορές. Οι περισσότεροι όμως την απολαμβάνουν καλύτερα το χειμώνα. Η σημερινή σούπα είναι το κάτι άλλο. Η γεύση της μοναδική! Μία φουλ σούπα μανιταριών έρχεται για να μας ζεστάνει με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που δένει ολόκληρο το αποτέλεσμα είναι τα αποξηραμένα μανιτάρια. Το όρος Δίρφυ, για τους μανιταρόφιλους, είναι το πιο γνωστό στην Ελλάδα με τα πιο νόστιμα μανιτάρια. Σε ολόκληρη την Ελλάδα συναντάει κανείς πολλών ειδών μανιτάρια. Το μανιτάρι είναι μανία, είναι φετίχ, με λίγα λόγια είναι απλά εθισμός! Από αυτόν τον εθισμό πάσχω και εγώ.

Οι συνταγές με μανιτάρια είναι αμέτρητες! Ακόμα και ρόφημα μπορούμε να φτιάξουμε. Είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα είναι μοναδικά στη γεύση και φυσικά αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό υποκατάστατο του κρέατος. Ξέρω πως αρκετοί άνθρωποι τα έχουν πάρει με λίγο «στραβό» μάτι. Δώστε τους όμως την ευκαιρία να τα γνωρίσετε, να τα γευθείτε και να τα μαγειρέψετε. Το παν σε όλα αυτά είναι η σωστή χρήση τους και η διάθεση να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

Αυτό που χρειάζεται, είναι να αναδεικνύουμε τις πρώτες ύλες, οι οποίες κάνουν την διαφορά. Δε θα σας πώς να τρέξετε στα βουνά για μανιτάρια αν και θα ήταν μοναδική εμπειρία! Μπορείτε κάλλιστα να τα προμηθευτείτε είτε από μεγάλα σούπερ μάρκετ, είτε απλά παραγγέλνοντάς τα από τα αντίστοιχα site διαδικτυακά. Μαγειρέψτε την και ελάτε να ζεστάνετε το κοκαλάκι σας καλώντας φίλους για να την μοιραστείτε!

Υλικά:

 

  • 500 γρ. μανιτάρια champignon
  • 200 γρ. μανιτάρια Portobello
  • 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini (βασιλομανίταρα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πατάτα
  • 1 πράσο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 150 γρ. κρέμας γάλακτος
  • 50 γρ. γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Πέστο βασιλικού
  • Φλοίδες παρμεζάνας

Επί το έργον:

Τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι με λίγο νερό μέχρι να καλυφθούν. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά και τα χοντροκόβουμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Περιμένουμε να ζεσταθεί και έπειτα βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε την πατάτα και το πράσο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά και μετά σβήνουμε με το κρασί, το κονιάκ και τα αποξηραμένα μανιτάρια (τα ρίχνουμε μαζί με το νερό που μούλιασαν). Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό κότας, το αλάτι και το πιπέρι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση για 25 λεπτά. Παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και πολτοποιούμε τη σούπα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα ξανά στο μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγο πέστο βασιλικού (είτε έτοιμο είτε σπιτικό) και φλοίδες παρμεζάνας.

Συμβουλή:

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα προσθέτοντας απλά λίγο παραπάνω ζωμό κότας. Η υφή της σούπας δε θέλουμε να είναι πηχτή σαν πουρέ αλλά να ρέει ομοιόμορφα στο κουτάλι.

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά

Η ”Expert Chef” προτείνει:

Eskimo ES 8030 Κεραμική Ηλεκτρική Κουζίνα

Eskimo ES 8030 Κεραμική Ηλεκτρική Κουζίνα

Eskimo ES 8030 κεραμική ηλεκτρική κεραμική κουζίνα με φούρνο ωφέλιμης χωρητικότητας 65lt, ενεργειακής κλάσης A και 8 λειτουργίες με 4 τρόπους ψησίματος ώστε να διευκολύνει το καθημερινό σας μαγείρεμα.

Απόκτησέ την

Braun MQ527 Multiquick 5 Ραβδομπλέντερ

Braun MQ527 Multiquick 5 ραβδομπλέντερ, ισχύς 600W, με αποσπώμενη ανοξείδωτη ράβδο, πρακτικό κοπτήριο, πόδι για πολτοποίηση πουρέ και δοσομετρητή 600ml.

Απόκτησέ το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *